Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » 96 procent av alla kvinnor på gym

96 procent av alla kvinnor på gym

96 procent av alla kvinnor på gym

96 procent av alla kvinnor på gym har minst en riskfaktor för inkontinens! Det här är en siffra som fick mig att haja till när jag läste den. Det handlar om att en stor grupp av motionerande kvinnor har ansträngningsläckage och att nästan alla har minst en riskfaktor för att drabbas av bäckenbottendysfunktion (oftast inkontinens eller framfall). I en studie jag läst fick vanliga kvinnor som besökte olika gym och gruppträningsklasser fylla i en undersökning angående bäckenbotten och urinläckage under träning. 361 kvinnor fyllde i enkäten i samband med träning av olika slag (yoga, pilates, boot camp, spinning, cirkelträning, styrketräning i gym ensam eller tillsammans med personlig tränare). Nitiosex procent av kvinnorna hade åtminstone en riskfaktor för urinläckage, och snittåldern var 39 år. Hälften av kvinnorna hade hade ansträngningsinkontinens, bara 75 % av dem hade fött barn.

Äldre kvinnor och kvinnor som läckage mycket lyser med sin frånvaro

Det kan naturligtvis vara något som inte är optimalt med studiedesignen, men det som är tydligt utifrån den aktuella studien är att äldre kvinnor uppger att de har färre läckage än de yngre. Detta akn förklaras med att man har “gett upp” och slutat träna saker som provocerar läckagen. Åldersgruppen mellan 35-44 år hade störst förekomst av ansträngninsinkontinens i den här studien och uppgav främst mild till moderata läckage. Det var mycket få kvinnor som uppgav att de hade stora läckage. Det här kan betyda både att det faktiskt är vnaligare med mindre läckage än med stora, men det belyser också det som vi vet från andra studier: Kvinnor med stora läckagebesvär slutar med saker de tycker om att göra på grund av att det är obekvämt och pinsamt.

96 % av alla kvinnor på gym har en riskfaktor för bäckenbottendysfunktion

I den här studien hade ungefär hälften av kvinnorna hört någon träningsinstruktör instruera ett bäckenbottenknip under träning. Femton procent av kvinnorna hade blivit tillfrågade om sin bäckenbottenstatus när de hade ett personligt möte med en tränare. Sist jag var och tränade någon gruppträning fanns det EXAKT noll anpassning för detta från instruktörens sida. Jag är ju visserligen yrkesskadad, men jag blir mörkrädd. Hur kan träningsbranschen fortfarande vara så ignorant och nonchalant? Och varför än träning fortfarande anpassad utifrån mannen som norm så pass att vi inte pratar bäckenbotttenhälsa mer generellt? För att det är “pinigt”? Det är ju pinigt för att vi inte pratar om det, inte för att det är någon enstaka person som är drabbad.

Riskfaktorerna

Tidigare forskning har tidigare visat att en av sju kvinnor läcker urin under det att de tränar, och en av åtta upplever att urinläckaget skapar åtminstone en medelstort motstånd mot att träna. I studien jag skriver om idag ansågs riskfaktorerna vara pågående graviditet, vaginal förlossning, högre ålder, klimakteriet, övervikt, ländryggssmärta, kronisk förstoppning, långvarig hosta och upprepade tunga lyft.

 

Även instruktörer läcker…

Det finns en norsk studie  som visat att även bland yoga- och pilatesinstruktörer läcker an av fyra  urin under träning. Tots att det brukar vara dessa instruktörer som i störst utsträckning inkluderar information om bäckenbotten i sina träningspass. Det har i andra studier visats att inte alla får en bra samaktivering av bålmuskler och bäckenbotten samt att pilatesövningar inte nödvändigtvis aktiverar bäckenbotten, även när instruktion för detta ges. Det här är naturligtvis olika för på individuell nivå, men min slutsats är ändå att vi inte kan ta för givet att träningsinstruktörer faktiskt har tillräckliga kunskaper att förmedla vidare.

 

 

 

 

bäckenbotten crope

Vi måste göra något åt detta!

Oavsett graden av urinläckage är det viktigt att kvinnor får veta att det går att ställa krav. Det går att ställa krav på bäckenbotten. En stor del av ansträngningsinkontinens går att träna bort. Funkar inte det, då får vi ställa krav vidare, och be om annan hjälp. Och vi kan ställa krav på gym och motionsanläggningar, att faktiskt anpassa träningen för den grupp som utgör majoriteten av kunderna.

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *