Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nageltrång efter graviditet

Nageltrång efter graviditet

Nageltrång efter graviditet

Första gången jag började läsa på om nagelförändringar under graviditet efter förfrågan från en vän så hann jag tänka “äh, folk tror att ALLT kan skyllas på graviditeter”. Men sen läste jag att 2-40% av alla gravida kvinnor upplever någon förändring när det kommer till naglarna. Och då grävde jag lite vidare, kanske för att vännens tånagel så ut så här:

Nageltrång

Att fötterna förändras lite efter en eller flera graviditeter är ju inte okänt för de flesta. Mitt sätt att visa empati för min vän är att försöka förstå. Så nu har jag läst på om naglar och graviditeter. 

Nagelanatomi

Naglar består av den synliga delen som består mestadels av keratin. Nagelplattan produceras inne under nagelbandet. Nagelbädden är platsen där nageln vilar, och denna avgränsas av nagelveck. Fingernaglar växer ungefär 1 cm på tre månader, tånaglar ungefär en tredjedel av denna hastighet.

Graviditetens påverkan på naglarna

Graviditetshormonerna skapar en rad olika förändringar på huden under graviditeten. Framförallt brukar detta bli tydligt när det kommer till pigmentförändringar. När det kommer till naglar är de vanligaste förändringarna att det uppstår vita fläckar (leukonychia), nageltrång och att naglarna går sönder i skikt i tunna lager (onychoschizia). Utöver detta växer naglarna mer än vanligt under graviditet, vilket kan ge sekundära problem för en del. De vita prickarna uppkommer enligt en studie i vanligtvis i vecka 14-28, men förekommer genom hela graviditeten. Nageltrång och skiktande naglar förekom mest i slutet av graviditeten. Ungefär 40% av alla gravida kvinnor upplever ingen förändring av naglarna, men förekomsten av vita prickar i den studerade gruppen gravida kvinnor var 76% (det vill säga de vita prickarna förekom hos en del även innan graviditeten). Förklaringen tros vara att högre östrogenhalter ökar blodflödet och nageltillväxthastigheten vilket stör nagelbildningen. På samma sätt förklaras den nedsatta nagelkvaliteten som orsakar skiktande naglar med att naglarna växer snabbt och att de dessutom blir mjukare och skörare.

Nageltrång

Nageltrång uppstår när nagelplattan skär in i det yttre nagelvecket. Detta orsakar smärta och inflammation. Besvären kan förvärras av att foten förändrat form under graviditeten så pass att skornas passform inte längre är optimal. Eftersom besvären även ökar på händerna kan detta inte vara hela förklaringen. Det verkar vara som att naglarna kupas lite mer än vanligt och att detta kan ge en mekanisk inverkan på passformen av nagel i nagelbädden. Om naglarna istället buktar inåt kan det vara ett tecken på järnbrist.

Nageltrång efter graviditeter

Jag har alltså inte hittat en massa vetenskapligt stöd för att förekomsten av nageltrång kan öka efter graviditeter. Men när jag nu börjat prata med folk om detta så verkar det ändå inte vara ett okänt fenomen. Det gäller båda händer och fötter. När det gäller fötter kan det handla om en kombination mellan att foten bytt form/storlek, att personen i fråga använder skor som inte längre har optimal passform. Det påstås också vara ärftligt, att en del individer helt enkelt är benägna att få mer nageltrång än andra.

Behandling?

Nageltrång ska i första hand behandlas med förebyggande åtgärder. Det viktigaste är att undvika för trånga skor som pressar ihop tårna. Tånaglar bör klippas rakt och strax utanför nagelbäddsvecken, undvik att runda nageln in mot dessa. Självbehandla inte nageltrång via att gräva eller bända ut nageln. Råd om behandling finns här.

 Min vän med nageltrånget på bilden ovan låter hälsa:

Tån vill vara anonym, men visdom från en med erfarenhet: LÅT DET INTE URARTA. Det är så lätt att glömma bort/inte prioritera sina egna små åkommor med bebis. Men när det blir infekterat och varigt märker du snart hur många gånger på en dag en liten tå slår i saker när du bökar runt i säng, kryper på golv, reser dig från golv med barn, vimsar runt i allmänhet eller fokuserar på att snabbt rädda en spya etc. Sök hjälp om du behöver! På vårdcentralen kan de hjälpa. 

Referenser:

5 kommentarer till “Nageltrång efter graviditet”

  1. Jag fick nageltrång i slutet av graviditeten och det läkte aldrig. Tillslut fick jag operera nageln. Nageln klipptes upp och en del av nagelanlaget skrapades bort. Den andra nageln skulle också opereras senare men det läkte ut. Det värsta var bedövningssprutorna innan operationen. Tre sprutor tandläkarbedöving runt nageln, det gjorde galet ont!! Och jag som hade sänkt smärttröskel efter förlossningen (menade läkarna, kanske är nåt du kan kika på? ) grät så tårarna rann.

  2. Så sjukt att du skriver om detta! Hade konstant nageltrång på ena stortån i ett års tid från det att jag blev gravid. Efter förlossningen fick jag även på nästan alla andra tår och även på enstaka fingrar. Trodde inte att det hände andra.

  3. Jag hade konstant nageltrång på minst 2-3 tår/tånaglar under hela amningen (1års tid) Det skiftade vilka det var, men alltid var det några. Har aldrig haft det varken innan eller efter. .

  4. Jag har exakt samma problem, nu ett år efter förlossningen. Första 6 månaderna såg min tå ut som på bilden. Nu med inlägg och diverse specialskor uppstår fortfarande svullnade tår men slipper iaf köttsår på naglarna. Hopps det går över snart så att jag kan återgå till min älskade löpning. Tårna har varit mitt absolut största problem efter förlossningen 🙁

    1. Hej! De du skrev om själva köttsåren, behövde du göra något för att bli av med dem eller läkte det av sig själv till slut? Hur lång tid tog det isf?
      Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *