Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet

Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet

Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet

Nu är jag ju sjukskriven på grund av smärtor som jag fått i samband med min graviditet, så egentligen ska jag väl inte klaga. Men jag fattar verkligen inte Försäkringskassans resonemang kring just ohälsa kring graviditeter. Jag vet att Försäkringskassan har en pott pengar att fördela, och att de säkert försöker fördela dessa pengar rättvist och enligt konstens alla regler. Jag ska inte klaga på pengarna, på ersättningsnivåerna, på hur besluten fattas. Men det som blir knasigt är underlaget till hur besluten ska fattas.

Saxat från Försäkringskassans hemsida, om graviditeter:

Kan jag få sjukpenning?

Om du blir sjuk och har nedsatt arbetsförmåga får du sjukpenning på samma sätt som du skulle fått om du inte var gravid.

Men normala graviditetsbesvär som till exempel ryggont och trötthet räknas inte som sjukdom och ger därför inte rätt till sjukpenning.

Så långt är jag med

Blir du sjuk under en graviditet så kan du vara sjukskriven. Men “normala graviditetsbesvär”? Vad är egentligen det? När är inte ohälsa inte ohälsa, bara för att det infaller under graviditet?  Försäkringskassan definierar sjukdom, ohälsa och hälsa på ett sätt som är förlegat, och de följer inte världshälsoorganisationens definition av begreppen. Vilket är väldigt konstigt, är det inte? Något som nästan är ännu konstigare att det är extremt ovanligt att bli sjukskriven efter en förlossning/snitt, trots att det finns personer som drabbas av ohälsa i samband med just barnafödandet.

Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet
Jag bjussar inte på sfinkterruptursbilder, men de hade varit mer adekvata i sammanhanget…

Vad har graviditeter och förlossningar för inslag av ohälsa egentligen?

 • Graviditeter kan vara starten på långvariga smärttillstånd i ländrygg och bäcken. Ju mer du biter ihop och kör på som vanligt, desto svårare blir det att få en lösning på problemen.
 • Förlossningar leder till bestående skador på kvinnor, skador som i det akuta skedet gör kvinnan med konvalecent än efter vilken annan operation som helst.
 • Urin- och analinkontinens efter förlossningar är ofta behandlingsbara. En nyförlöst kvinna som samtidigt måste fokusera hundraprocentigt på att ta hand om ett spädbarn kan i vissa fall inte både sköta sin egen rehab och barnets skötsel.
 • Stor blodförlust i samband med förlossning är inte heller en sjukdom, men kan göra att kvinnan blir sjukligt trött och matt.
 • Skador på muskler, leder och nerver i samband med kejsarsnitt och förlossningar är fortfarande skador på just muskler, leder och nerver, även om de sker genom det naturliga förlopp som barnafödandet anses vara.

Jag kan fortsätta länge med min lista.

Jag hävdar fortfarande att så länge en stor statlig myndighet har denna syn på kvinnor, graviditeter och förlossningar, kommer vi inte komma särskilt långt med de förändringar som vi behöver.

Gör er hemläxa

När jag nästa gång träffar någon som påstår att graviditeter inte är en sjukdom kommer jag svara “det är för all del inte skottskador heller”. 

Snälla, snälla Försäkringskassan. Gör er hemläxa och läs lite modern teori om begreppen hälsa, ohälsa och sjukdom. Återkom med uppdaterade riktlinjer om hur gravida, nyförlösta och förlossningsskadade kvinnor ska behandlas.

Tack på förhand.

wp-1463489094442.jpg

6 kommentarer till “Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet”

 1. Fantastiskt nog så blev jag sjukskriven både under graviditeten och efter FL. Innan på 25 % på grund av takykardi, vilken läkaren inte tyckte hade något med min graviditet att göra (?!). Efter i två veckor av läkaren som sytt mig. Detta i och för sig efter att jag varit tillbaka och sökt hjälp två gånger på en vecka på grund av smärta efter förlossningen. Friskskrev mig (dumt nog) efter en dryg vecka eftersom jag då kände mig som en ny människa (när jag äntligen kunde gå och bära bebisen). Det var aldrig några problem med FK.

 2. Det här har jag (och alla mina förskollärarkollegor) funderat mycket på. Det är nämligen relativt ovanligt att få havandeskapspenning som förskolepersonal. För hör och häpna, FK bedömmer inte det som ett tungt arbete. Utredningen de hänvisar till är från 86 … I say no more.
  Men jag fick en idé! Om man som gravid ser till att sporta lite (notera, fortfarande lika frivilligt som att vara vara gravid) och skada ett knä, en tåled eller handled, cykla ikull eller bli lite skottskadad, då är ju saken fixad utan knot och trix från FK. Det blir ju absurt 🙁

  1. Ja, alltså det här är så knäppt. Som fysioterapeut får man ganska lätt graviditetspenning pga tungt och fysiskt nära arbete. Jag har _mycket_ svårt att se att hjälpa 10 tvååringar på med galonisar INTE är fysiskt tungt och nära arbete. För att inte prata om lyft, eller att kunna vara snabb vid behov. Så knäppt.

 3. Tack för ett bra inlägg. Punkt ett på din lista är spot on på mig- besvärlig bäckensmärta sedan 1a graviditeten för 6 år sedan, men har kämpat på ändå, fram tills nu då jag blivit sjukskriven med annan diagnos, dock tror jag att smärtan är bidragande. Var visserligen sjukskriven 50% sista 1,5 mån men borde ha blivit det tidigare och kanske 100%. Önskar också att jag fått bättre hjälp redan då, och inte bara fått höra ‘det går över efter förlossningen’.

 4. Takk for utrolig nyttig sitat!
  “När jag nästa gång träffar någon som påstår att graviditeter inte är en sjukdom kommer jag svara ”det är för all del inte skottskador heller”. ”
  Vi er mange som har lett etter et godt svar og du har gitt oss det! Igjen takk!
  Jeg linker til deg på min Facebook site Bekkenløsning Pelvic girdle pain så flere kan få gleden av å ta i bruk ditt sitat : https://www.facebook.com/Bekkenl%C3%B8sning-Pelvic-girdle-pain-475526812506163/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *