Frågeinlägg Joseph

Vad gör dig glad?

När jag får spendera mycket tid tillsamman med Mia och barnen kommer jag på mig själv hur mycket jag njuter av det och hur glad det gör mig. Den glädjen går liksom inte att slå med något annat. Till vardags blir jag glad av det mesta. Att få jobba, laga mat, läsa en bok, spela spel, lösa korsord, äta god mat, sova eller se på TV. På det stora hela är jag ganska till lags och glad över det mesta i livet.

Vad gör dig arg?

Orättvisor. Slöserier och där i ligger kanske det mest irriterande slöseriet: Förseningar i lokaltrafiken.

Hur hanterar du stress på jobbet?

Prioriteringar, organisation och kommunikation. Jag blir sällan stressad på jobbet, men när det är mycket att hålla reda på är det viktigt för mig att se över allt och prioritera vad som måste gå först och om det är något som kan plockas bort. Sedan lägger jag upp en plan så att jag ser om tiden räcker till eller och jag behöver köra övertid. Sist ser jag till att kommunicera med Mia, min chef och mitt team att det är mycket och om jag behöver stöd på något sätt.

Berätta om ett besök på biblioteket

Mitt favoritbibliotek är ”Rum för Barn” i kulturhuset i Stockholm. Under mina föräldraledigheter åkte jag ofta dit och läset och läste för Wollmar/Willfred och kunde växla med att de sprang omkring och busade och lekte. Ibland har de roliga utställningar som är roliga för barnen att uppleva.

Hur hanterar du stökiga barn?

Med tydliga ramar och mycket kommunikation. Till exempel informera att om pojkarna inte slutar att bråka med varandra så kommer de få leka separat ett tag eller leka en lugn lek. Så berättar jag det ett par gånger med eskalerande ton och tillslut så är det någon som gör illa den andra och då passar jag på att tillämpa det jag sagt. Ibland blir jag riktigt arg och skäller på dem. Jag försöker att jobba bort det dåliga samvetet kring detta och tänker att det är barnens roll att pröva gränserna och vara stökiga och det är mitt jobb som förälder att sätta gränser och ryta ifrån ibland.

Hur tror du att maten påverkar ens välmående?

På hur många sätt som helst. Allt från hur maten ser ut och vad den innehåller till hur den är tillagad, hur den smakar och hur mycket vi faktiskt äter. Hur och vad vi äter är liksom en grundpelare till hur vi mår.

Vilka åldrar är bäst när det gäller barnen?

På något vis tycker jag att den åldern de är i just nu är den bästa och att det liksom följer med hela tiden. Alltså, att det alltid är den bästa åldern. Klart att alla åldrar har sina ”faser” och kriser, men det är underbart att få uppleva alla nya sidor av sina barn och de kommer ju med tiden, så det är bäst att den tickar på.

Vad ser du fram emot i ditt föräldraskap?

Det ska bli väldigt roligt att få ha ett skolbarn, det ser jag fram emot jättemycket. Sedan ska det bli roligt, och lite skrämmande, att vara trebarnsförälder och få uppleva en helt ny konstellation här i Fernando-hemmet.

Vilka är dina bästa kvaliteter som förälder?

Jag är mycket konsekvent, så barnen vet vad de har att vänta från mig på gott och ont.

Vilka är dina mål med föräldraskapet?

Känns som en konstig fråga. Jag vet inte riktigt om jag har ett mål med föräldraskapet för min egen del egentligen. Men målet är väl att forma och hjälpa mina barn att bli bättre människor än vad jag och Mia är. Att de ska få växa upp trygga, fast med en sanningsenlig bild av världen, med färre fördommar och mer respekt för sina medmänniskor än vår egen generation.

Berätta gärna hur du skulle svara på dessa frågor!

Comments (1)

Klok som en bok!
Jag håller med, är så pepp på att ha ett skolbarn. Hoppas innerligt att skolan lever upp till mina ganska höga förväntningar.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.