Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapeutens råd om bärande-ergonomi

Fysioterapeutens råd om bärande-ergonomi

Fysioterapeutens råd om bärande-ergonomi

Det här är ett inlägg i en pågående serie och jag skulle vilja att du först läser de övriga inläggen om du inte redan gjort det. Här kommer mina råd om bärande ergonomi. Jag har så gott det går försökt bygga mina resonemang på vetenskap. Där det saknas blir det mer fria kliniska resonemang från mig.

 • Tänk på din hållning

När du bär på magen kommer tyngdpunkten i din egen kropp förändras. För att kompensera kommer du aktivera bålmusklerna och rumpmusklerna på ett annorlunda sätt. Detta för att kompensera tyngdpunktsförskjutningen. Du får troligen en ganska lik hållning som du hade under graviditeten. Skillnaden är att du nu inte har barnet inom dig  och graviditeten i sig som möjlig stabiliserande faktor på insidan. Om du inte aktivt tänker på att optimera din hållning när du bär ditt barn kan detta rörelsemönster vara det som bidrar till rygg- och bäckensmärta som inte försvinner.

Det är dock ofta mer ergonomiskt och skonsamt för kroppen att bära med bärredskap än att bära med armkraft. Om du använder sjal är det ledorden ”högt och tight” som gäller. Detta för att minska impakten från tyngdpunktsförskjutningen. Med bärsele ska dess nedre bälte ska istället vara placerat över höftbenskammarna/ländryggen. Observera alltså inte så lågt ner som ett bäckenbälte för bäckensmärta under graviditet!

En bärare med god hållning har en lodlinje mellan öra, axel, höft, knä, fotknöl.

 • Tänk på bärdonets placering

Barnet bör vara placerat i mitten av din egen kropp. Bär med vikten fördelad på båda axlar. Axelbanden ska vara placerade mitt på axlarna. Om de bärs för tätt mot nacken kan de i värsta fall trycka på nerver som går från nacken ut mot axeln. Bredare axelband är att föredra för att fördela tryck och belastning optimalt. Om du bär i sele bör axelbanden vara välvadderade och inte ha sömmar som trycker. Om du bär i sjal bör du se till att sjalen är ordentligt utbredd över axlarna.

Bär barnet så att dess huvud är nedanför din haka så pass att du fritt kan röra huvudet åt alla håll.

Lämplig höjd ger ett bra pussavstånd

Barnet är för högt placerat och bärarens nackrörlighet blir begränsad

För lågt

Om en bärsele är korrekt placerad och designad kommer vikten fördelas mellan bålen och bäckenet, och inte bara uppe i ryggen/skuldrorna. Om bärredskapet har ett band i ryggen mellan axelbanden ska detta gärna sitta över skulderbladen. Det nedre bandet ska sitta så att det fördelar trycket över bäckenet och ländryggen. På den här bilden är barnet är placerat lite för lågt och detta försämrar biomekaniken för bäraren. Höftbandet blir också lutande vilket inte optimerar komforten för ländryggen.

Det är också värt att notera att bärarna på dessa bilder, precis som jag själv, inte är några långa personer. Även när barnet blir placerat besvärande lågt kan de med god vilja pussa barnet. Och även om bebisen hamnar i det högsta laget i sjalen kan bäraren fortfarande ha fri nackrörlighet.

 • Gör skonsamma lyft och förflyttningar

Sitt gärna ner när du tar upp barnet och lär in att göra det mesta av hanteringen av barn och bärredskap i sittande eller från friarställning.

 • Variation är det viktigaste

Om du vet att du själv vill bära ofta och länge, eller barnet kräver detta, rekommenderar jag dig att ha olika sorters bärhjälpmedel att variera mellan. Dina muskler och leder behöver får en variation i belastningen. Jag rekommenderar dig således att variera mellan olika bär-redskap, att inte enbart begränsa dig till sjalar eller selar specifikt.

 • Be om hjälp

Jag vet att det finns Facebook-grupper för det mesta, även för bärande. Ta hjälp av andra föräldrar och be om råd och tips för variation och olika slags bärredskap för olika kroppsformer. Jag fick tips om en sele som passade för min kropp i ett diskussionsforum och är oändligt tacksam för detta!

Jag vet att många fysioterapeuter inte skulle påstå att de ”kan det här med bärredskap” generellt. Men jag VET att våra grundkunskaper vad gäller ergonomisk anpassning räcker långt för att vid behov hjälpa dig och som hur ditt bärredskap kan optimeras för dig. Om du ändå träffar en fysioterapeut av någon anledning: fråga om du får visa ditt bärredskap på och be om tips och hållningsråd.

En brasklapp om säkerhet

Jag skriver inte om barn i regel, men vill som en del av informationen här också lyfta säkerhetsaspekten. Det finns inte jättemycket forsknings om att bära barn, men några av de studier som faktiskt dykt upp de senaste åren handlar om säkerhet. Det handlar om fall av plötslig spädbarnsdöd hos burna barn. Det är inte vanligt, men det finns dokumenterade fall och det är för allvarligt för att inte nämna. Det handlar ofta om bebisar under tre, fyra månader som antingen inte fått luft mellan bärdonet och bäraren, eller som har hamnat i en dålig position med hakan mot bröstet. Det verkar också finnas en temperaturkänslighet där barnen inte ska bli för varma.

“The risk of suffocation is highest when the baby’s nose and mouth are pressed against the adult’s body, preventing the baby from breathing and causing suffocation within minutes. In 5 (26 %) of our patients, the mother reported breastfeeding the baby in the soft carrier during the journey a practice that seems extremely dangerous. The narrow upper airways of neonates collapse readily. Mechanical airway obstruction by forward flexion of the head bringing the chin to the chest has been reported. This mechanism occurs in a car seat, sling, or wrap. Infants differ from adults in that their occiput protrudes behind the spinal line, so that when the posterior aspect of the body is held firmly on a surface or confined tightly in fabric, the head must flex forward. Moreover, the neck muscles are too weak to support the head until 3 months of age, and forward head flexion causing airway obstruction may therefore occur in the sitting position.”.

Här finns bra och lättillgänglig info om bärsäkerhet på svenska. 


Fysioterapeutens råd om bärande-ergonomi

Vilka är dina erfarenheter av att bära barn? Har jag missat något bra ergonomiskt tips?

Tack Elvira, Matilda, Jenny och bebisar för bilderna!

Referenser:

 1. Increased carrying reduces infant crying: a rondomized controlled trial
 2. The effect of backpack heaviness on trunk-lower extremity muscle activities and trunk posture
 3. The effects of body posture by using Baby Carrier in different ways
 4. Baby carriers: a comparison of traditional sling and front-worn, rear-facing harness carriers
 5. How does the way a weight is carried affect spinal loads?
 6. Effects of walking speeds and carrying techniques on intra-abdominal pressure in women
 7. Structure and function of the abdominal muscles in primigravid subjects during pregnancy and the immediate postbirth period
 8. Sudden deaths in adult-worn baby carriers: 19 cases.

Alla inlägg finns nu här:

 1. Inledande inlägg. 
 2. Bärandets ergonomi
 3. Nyförlösta kvinnor och bärande
 4. Vad ska du tänka på när du köper bärredskap?
 5. Avslut på bära-barn-temat
Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

4 kommentarer till “Fysioterapeutens råd om bärande-ergonomi”

 1. Åh det där med kvävningsrisken… Håller på och kollar Ture hela tiden. Som en besatt. I övrigt fantastiskt nöjd med min Ergo Baby (Baby Björnen kom bort i flytten) fattade inte att det kunde vara så stor skillnad! Älskar att bära nu! Lite trixigt att hantera Ester när jag bär i selen dock. Och blir ju tyvärr sämre säkerhet även för Ture, hm…

  1. Ja, det är ju verkligen så att lillasyskonet bara får hänga med. Jag hade en sån hang up med Wollmar och plötslig spädbarnsdöd nattetid. Om barnen sover hela nätterna nu och jag inte hör dem hosta, gå upp och kissa etc kan jag fortfarande behöva gå upp och kolla att de lever. De är 6 och 4, liksom. Undrar hur det blir nu med trean.

 2. Hej! Tack för intressant läsning om bärande. Har du några tankar/information kring optimalt bärande vid 2 eller 3 barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *