Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad ska du tänka på innan du köper bärredskap?

Vad ska du tänka på innan du köper bärredskap?

Vad ska du tänka på innan du köper bärredskap?

Köp inte bärredskap innan barnet är fött är ett av mina tips.  Alla barn gillar inte samma saker. Även om du hittar ett bärredskap som verkar ergonomiskt perfekt kommer det inte bli använt om det visar sig att barnet inte gillar det. Det är långt ifrån föräldrarna som bestämmer i alla lägen.

Du kan dock börja fundera litegrann på följande frågor

 1. När tänker du dig att du ska bära barnet? I sociala sammanhang? När du går och handlar? På vandringar i naturen? Vill du kunna amma samtidigt?
 2. Hur ofta tror du att du vill bära? Som det vanligaste hjälpmedlet att förflytta bebisen? Utomhus när bebisen inte tål med att ligga i vagnen? Hemma, för att underlätta hushållsarbete?
 3. Vilka ska använda bärredskapet? Kommer du dela med någon annan? Hur stor skillnad är det mellan era kroppar?

Svaren avgör

Ska du bära barnet korta stunder i sociala sammanhang kanske det viktigaste är att det är lätt att ta på och av bärredskapet. Samma sak gäller om du mest behöver ett bärredskap för att hjälpa barnet att komma till ro inför natten. Ska du bära barnet främst när du också ska bära hem matkassar etc. rekommenderar jag att du i första hand ska kunna bära på ryggen. I alla fall om du är den som varit gravid och fött barnet. När det gäller vandringar i natur och på kuperat underlag är bärstol kanske bäst, men först efter det att barnet kan sitta själv. Om du vill kunna amma samtidigt kan det vara lämpligast med en sjal. Ska du bära långa stunder behöver du något som fördelar tryck och belastning jämt, inte främst något som är smidigt att ta på.

Om ni är flera som ska dela på bärredskapet måste anpassningsmöjligheterna vara lätta och passa er båda. Sjalar är ”steglösa” och passar på så vis många olika kroppsformer. Bredden över axlar och höfter kan vara sådana saker som skiljer sig åt så pass att passformen av bärredskapen kan vara olika för olika individer.

Det viktigaste är att bärredskapet håller bebisen nära din egen kropp, det vill säga att hävstången blir så kort som möjligt. Detta minimerar belastningen.

 • Att tänka på med bärselar:

Bärselar är ofta i grunden lätta att justera efter bäraren, men alla selar passar inte alla kroppstyper. Jag har personligen valt att ha en bärsele gjord för den asiatiska marknaden (=kortare medellängd) på grund av min egen längd och mina smala axlar. Ergo-Baby och andra vanligt förekommande selar här i Sverige är ofta mer anpassade för kroppar som är av meddellängd/bredd.

Selar som enbart kan bära på magen kan ha en kortare användningsperiod är selar som tillåter både mag- och ryggbärande.

Min rekommendation är att inte bära i sele mer än högst en timme åt gången  med ett barn som väger upp emot 8-10 kg. När barnets ålder och vädret tillåter är det för ur bäckenbottenhänsyn bättre att bära på ryggen än på magen.

Bärselar med framåtvända barn ger en något längre hävstång för bäraren, vilket gör att det blir tyngre för bäraren att parera tyngdpunkten.  Detta innebär att framåtvända bärselar ofta bör användas kortare tid än andra. Eventuellt bör bäraren minska bärandet i en sådan då barnet når en högre vikt.

 • Att tänka på utifrån din kroppsform

Om du är längre än 175 eller kortare än 160 kan du behöva leta efter en mer anpassad modell av sele, och ibland även sjal. Vi är dock alla så olika så det finns inte så många andra generella råd att ge. Men väger du väldigt lite blir ju också barnet proportionellt tyngre. Detta kan spela roll i hur stora barn du kan bära utifrån ett skonsamhetsperspektiv för din egen kropp. Är du också liten till växten kan barnets längd i magbärande också bli en begränsande faktor. Att hitta ett bärdon som fungerar optimalt utifrån din och barnets kroppar kan vara avgörande för ergonomin, så det är värt att botaniserade i utbudet.

 • Att tänka på med bärstolar:

Bärstolar är stabila och möjliggör ofta ”off-road”-utflykter dit barnvagnar inte kan nå. Har ofta mycket bekvämligheter för barnet så som solskydd och en bra sittyta. Du kan placera barnet i bärstolen innan du sätter på den, viket möjliggör mer ergonomiska lyft. Bärstolar kan vara klumpiga anordningar och är inte alltid ett alternativ för korta små bärstunder.

 • Att tänka på med bärsjalar:

Bärsjalar passar ofta många olika sorters kroppar och passar dessutom om du vill kunna amma i sjalen. Sjalar är små och går lätt att ta med sig vid behov. De kräver dock en del träning innan användning och kan verka lite skrämmande avancerande till en början.

Sjalar möjliggör också bärande snett och på höften. Detta är ofta inte att rekommendera utifrån ett fysioterapeutiskt perspektiv, men kan vara oerhört praktiskt sett ur andra synvinklar.

Elastiska bärsjalar bör ofta inte användas efter att barnet väger mer än 6-7 kg eftersom de då töjs för mycket och orsakar för mycket drag i bärarens skuldror. För bästa komfort bör en sjal vara knuten högre än en bärsele, det vill säga att midjebandet ska sitta just i midjan.

Ringsjalar är förmodligen minst ergonomiska för längre tids bärande, eftersom de innebär snedbelastning. Fördelarna är att de är snabba att hantera. Om du av någon anledning väljer ringsjal, se till att variera sida på vilken belastningen läggs.

 

Referenser:

 1. Increased carrying reduces infant crying: a rondomized controlled trial
 2. The effect of backpack heaviness on trunk-lower extremity muscle activities and trunk posture
 3. The effects of body posture by using Baby Carrier in different ways
 4. Baby carriers: a comparison of traditional sling and front-worn, rear-facing harness carriers
 5. How does the way a weight is carried affect spinal loads?
 6. Effects of walking speeds and carrying techniques on intra-abdominal pressure in women
 7. Structure and function of the abdominal muscles in primigravid subjects during pregnancy and the immediate postbirth period

Alla inlägg finns nu här:

 1. Inledande inlägg. 
 2. Bärandets ergonomi
 3. Nyförlösta kvinnor och bärande
 4. Fysioterapeutens råd om bärande-ergonomi
 5. Avslut på bära-barn-temat
Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

7 kommentarer till “Vad ska du tänka på innan du köper bärredskap?”

 1. Intressant att läsa om bärande. Sambon och jag väntar vårt första barn vilken dag som helst och vi har fått låna 3 kassar med olika sjalar och hemsydda mei tai för att prova oss fram till vad som passar. Vårt problem är att jag är 161cm lång och han är 195cm så vi kommer förmodligen behöva dubbla uppsättningar av våra bärdon för att passa våra olika kroppar.
  Min referens till att bära är från fjällvandring och enligt måttet på 20%av kroppsvikten har jag burit alldeles för tungt. Jag har gått på 30% och burit 20kg eftersom jag väger ca 60kg. Det är svårt att komma under 20kg när man ska packa för långtur med tält o mat. Vi har diskuterat vad som är jobbigast att bära inför nästa sommars vandring med bebis; en rörlig bebis som sprattlar i bärstol eller tung packning i bekväm ryggsäck. Vad tror du?

  1. Vi var ute på dagsvandringar med vår äldsta i bärstol när han var 9 månader. Då kunde han bitvis sprattla och slänga sig hit och dit vilket gör att du som bär får öva mer på att hålla balansen (inte så att det var risk att ramla men ovant med något som rör sig så på ryggen). Det händer ju inte när man bär en stor och välpackad ryggsäck. Så att jämföra bärstol med barn med välpackan ryggsäck så tänker jag att rycksäcken kommer vara tyngre viktmässigt, men bärstolen bitvis jobbigare när/om barnet slänger sig mycket åt sidorna. I vår bärstol fanns det gott om packutrymme men den blev ändå inte så tung som en välpackad väska kan bli. Mitt råd är att prova bärstolen så att den är bekväm för den som bär. En vandringsryggsäck brukar ofta provas ut noga, gör på samma sätt med en bärstol. Efter att vi köpte en Manducasele så bär jag mycket hellre med den på ryggen då det både är skönare och barnen kommer närmare och inte kan rubba min balans på samma sätt. Fördelen med bärstolen är ju att det går att packa andra saker i den så att packningen går att dela upp, om det skulle behövas. Hoppas det blev till någon hjälp 🙂

  2. Jag tänker lite olika saker. Först: föd barn och utvärdera hur du mår. Både akut men också närmare nästa sommar. Och se vilket bärdon som passar bäst. Kanske är sele på ryggen bättre än bärstol rent viktmässigt? Eller anpassa aktiviteten vid behov med mindre packning och sova på alternativa sätt. Eller så funkar allt bra och ni kör på, växlar belastning och sak ni bär med varandra. Det finns många olika utfall utifrån vad ni har för behov.

 2. Kan inte hitta något om hur det ergonomiskt är för kroppen att bära barn på axlarna. Finns ju ”axelstolar” att köpa. Är det att föredra framför ryggstol? Något annat man ska tänka på då förutom att det är för barn som passerat ca 6/7 månader och faktiskt kan sitta.

  1. Har heller inte hittat något bra information angående dessa, men min upplevelse är att det är ganska skönt för både bärare och barn. Belastningen i kilo blir ju dock samma, är man känslig i exempelvis rygg eller bäckenbotten skulle jag inte tro att det är sådär jättemycket bättre än andra bärredskap.

 3. Tack för en jättebra blog! vilka asiatiska märken på bärdon skulle du rekommendera? Jag är 163 cm och väger 50 kg och upplever att ergobaby inte är så ergonomisk för mig. En annan fråga, hur ser du på att bära framåtvänt vs på höften? min dotter verkar stortrivas att bli buren så att hon ser mer.
  Tack för svar!

  1. Jag har använt sele av märket “Pognae” och ÄLSKADE den, men vet inte om den går att få tag på i Sverige längre.
   Tänker att alla sorters bäranden kan fungera, men ju mer ossymmetriskt/snett det blir desto viktigare kan det vara att variera bärandet ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *