Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mina bästa studieteknikstips

Mina bästa studieteknikstips

Mina bästa studieteknikstips

Jag tror att ni som läsare vet hur mycket jag läser, pluggar och bearbetar information, va? Jag har nämnt det en gång tidigare, att mitt studiehuvud också är anledningen till att jag bloggar.  Jag har faktiskt anmält mig till en högskolekurs nu till hösten, men vi får se om det är en rimlig tanke alls… Så här inför terminsstarten tänkte jag dela med mig av mina bästa studietekniktips så här i terminsuppstartstider.

  • Läs med papper och penna

wpid-wp-1439996822482.jpeg

Det är enbart nöjesläsning jag kan läsa utan en penna i hand. Ska jag läsa för att lära måste jag få anteckna, göra marginalanteckningar, stryka under och markera. Inte ens på vanliga möten kan jag ta in information utan att ha en penna i handen. Där behöver jag dock inte anteckna, men lyssnar av någon anledning ändå bättre om jag får typ klottra.

Tips: Papper och pennor i olika färger.

  • Att skriva är att lära

wp-1467115606710.jpg

Det jag antecknat kommer jag sedan vilja renskriva. Ska jag bara korvstoppa in information till ett prov räcker detta ofta för mig, att ha hört det, antecknat det och sedan renskrivit det. Då sitter det.

  • Att sammanfatta är att förstå

wp-1464269928066.jpg

För mig är riktiga kunskaper sådana som jag förstår, inte bara sådant jag lärt mig. Om jag sammanställer information från flera olika källor får jag en ökad förståelse och kan se fakta i olika dimensioner.

Tips: Gruppera information under underrubriker, med olika färg, i faktarutor. Separera olika saker tydligt för dig själv, och sammanfatta dem sedan med att hitta sammanhanget mellan de olika grupperna av information.

  • Att förklara är att sätta i sammanhang

wpid-dsc_0855.jpg

När jag har antecknat, renskrivit och sammanfattat börjar mina kunskaper mogna inom mig. Kan jag sedan förklara dem på ett lättfattligt och pedagogiskt sett vet jag att kunskaperna sitter. Kunskaper som jag bara sammanfattat men inte kan förklara på vanligt språk blir sällan riktigt användbara för mig. Här kommer bloggen in. Jag skriver och skriver om. Jag förklarar, ni ställer frågor. Här slår mina kunskaper rot.

Tips: Hitta en kursare eller vän att återberätta dina kunskaper för. De kunskaper som du formulerat i talade ord kommer också sitta.

  • Att bearbeta får det att sjunka in

wp-1463685891141.jpg

Jag tror att ni märker av detta. Ibland går det liksom “skov” in teman på bloggen, när jag inte riktigt kan sluta skriva om ett visst ämne. Det är för att det maler i mig. Jag tänker och bearbetar och vrider och vänder på ämnet. Ibland kan det vara som att myntet trillar ner efter det fjärde, femte inlägget jag skrivit om ett ämne. Såna här tankar får jag under promenader och löpturer, ganska sällan annars.

Tips: Ta en tankepromenad, eller sov på saken. Låt kunskaperna möbleras in i hjärnbarken i god tid.

  • Att se saker från olika perspektiv gör att kunskaperna sätter sig

Att skriva om saker på bloggen är ett slags blottläggande. Här måste jag visa “så här tänker jag” och ibland svarar ni “Fast såhär tänker jag!”. Att vidga mina perspektiv får mig att antingen omvärdera eller stadfästa mina kunskaper. Inget är så nyttigt som en sista tankeomgång. Eller ja, sista och sista. Förhoppningsvis slutar jag väl aldrig.

Tips: Hitta en “critical friend” eller läs bloggar/böcker/artiklar med helt vitt skild syn på ditt område. Du kanske blir frustrerad, men det kommer vara nyttigt.

wpid-wp-1437853687474.jpeg
Jag och Elvira, min bästa critical friend, i regnväder

Hur lär du dig bäst? Har du något tips att dela med dig av?

 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

1 kommentar till “Mina bästa studieteknikstips”

  1. Jag gör precis som du! Skriver alltid när jag både läser och lyssnar. Har tyvärr lite för lite tid för att sammanfatta ibland och så blir allt hängande. En annan grej jag gillar är att rita/måla en sammanfattning. En typ schematiskt bild över det jag kärt mig (ofta är det en massa cellulosa processer som ska knytas ihop). Då minns jag nog allra bäst, förutom då jag får lära ut min kunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *