En serie om elitidrottande kvinnor
En serie om elitidrottande kvinnor
En vän skickade en länk till en tidningsartikel till mig. Artikeln handlade om en kvinnlig elitidrottare som började träna och tävla kort efter att hennes andra barn fötts. Min vän skrev:
” Inslaget väckte så många tankar hos mig omkring vad man kan förvänta sig av kroppen innan och efter barn, ett och flera barn. Kan inte riktigt bestämma mig om jag tänker att hon är häftig eller naiv…”
Mitt grundantagande är alltid att kvinnor är adekvata varelser som gör genomtänkta val för sig själva. Men artikeln satte igång tankarna hos mig och jag har läst på.
I arbetet med denna serie inlägg har jag fått insett många saker:
- Om det finns lite forskning om kvinnohälsa generellt, finns det ÄNNU mindre om kvinnor som tränar mer än det ”normala”
- Det är väldigt svårt att uttala sig om olika idrottsgrenar på grund av olika krav på kroppen.
- Kvinnokroppen kommer fortsatt vara väldigt, väldigt unik för var individ, även på elitnivå
- Det vi har att utgå från är ändå besvär som normalt drabbar gravida och nyförlösta, och där verkar det faktiskt vara ganska lika procentsatser som drabbas av… det ena och det andra.
Allt fler elitkvinnor tränar och tävlar upp i 30-årsåldern och fler och fler kommer gå igenom graviditeter och förlossningar mitt under sin karriär. Det här kommer inte vara så ovanligt i framtiden. Även om ”vi vanliga” fysioteraeputer inte dagligdags träffar elitidrottare så behöver vi alla levla upp våra grundkunskaper om ämnet.
Vad vet vi om detta?
Häng med i en serie inlägg!
Alla inläggen i serien:
- Gravida elitatleter
- Elitidrottande kvinnor – förlossningar
- Återgång till elitidrott efter graviditet
- Avslutande inlägg

Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!
Lämna ett svar