Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Söker ett gäng deltagare till en studie om magmuskeldelningar

Söker ett gäng deltagare till en studie om magmuskeldelningar

 

Söker ett gäng deltagare till en studie om magmuskeldelningar

Det pågår ju en massa spännande forskning på lika håll i Sverige, och ibland får vi förmånen att hjälpa till att efterlysa deltagare. Så även idag!

Ni kommer få höra mer från en av personerna bakom den här studien i årets upplaga av Forskarkalendern som kommer i advent. 

De söker deltagare!

Just nu pågår en forskningsstudie med syfte att undersöka hur delade magmuskler efter graviditet hänger ihop med bl.a. rygg- och bäckensmärta, funktionen i magens muskler och fysisk aktivitetsnivå.

Deltagande innebär att man fyller i en enkät med frågor bl.a. kring smärtnivå, attityder till smärta och attityder till fysisk aktivitet Ultraljudsbilder tas av delningen och magens muskler under olika lättare träningsövningar. Mot slutet av undersökningen får deltagaren själv titta på ultraljudsbilderna och se vad som händer i magens muskler vid olika typer av övningar och får hjälp att lära sig att aktivera magens muskler på olika sätt. Undersökningen tar ungefär 1,5 h.

Förutom det fysiska besöket

Utöver besöket mäts deltagarens fysiska aktivitetsnivå med en aktivitetsmätare (liten dosa som sitter fast med ett band runt höften) i en veckas tid. Dosan är liten och påverkar inte det dagliga livet någonting.

Vem är aktuell?

De söker kvinnor som har delade magmuskler, som är upp till 45 år gamla, som varit gravida och vars yngsta barn är yngre än 8 år. Delade magmuskler kan man känna efter genom att känna med fingrarna mitt på magen när man ligger på rygg med böjda ben och lyfter huvudet från golvet. Om man kan sjunka ned med två fingrar i bredd mellan musklerna mitt i magen strax ovanför naveln är delningen tillräcklig för att vara med i studien.

Som deltagare får man inte ha någon skelettal-, neurologisk- eller inflammatorisk sjukdom, eller kraftig skolios (sned ryggrad).

Var??

Datainsamling sker under hösten i Stockholm, Örebro, Karlstad och Falun.

Vem kontaktar jag?

Vid frågor eller intresse av att vara med får man gärna höra av sig till ufcadmin@regionorebrolan.se, eller på telefon till Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Örebro 019 – 602 58 76.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *