Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Frågor och svar om inkontinens

Frågor och svar om inkontinens

Frågor och svar om urininkontinens

Jag öppnade upp för läsarfrågor om inkontinens på instagram tidigare  under hösten. Jag ville förbereda några blogginlägg som skulle kunna publiceras nu i oktober. Jag trodde att jag skulle få in någon enstaka fråga, men det trillade in supermånga. Därför kommer det här bli en serie inlägg med det gemensamma övergripande temat inkontinens. När det finns äldre inlägg som svarar på frågan kommer jag också att hänvisa med länk dit. Dagens inlägg blir att skrapa lite på ytan med några korta frågor och möjligen lite förenklade svar.

Vad är inkontinens?

 • Inkontinens betyder bara “ofrivilligt läckage”.
 • Mängden kan variera.
 • Inkontinens är inte en sjukdom, men det är ett symtom på att något inte är helt bra
 • 1 av 3 kvinnor kommer lida av inkontinens någon gång under livet
 • Av hela befolkningen, män som kvinnor, kommer 1 av 10 drabbas av analinkontinens någon gång under livet
 • En tredjedel av alla gravida kvinnor lider av inkontinens.
 • I Sverige lider minst en halv miljon människor av inkontinens.

Hur fungerar urinblåsan?

 • Urinblåsan ska ha kapcitet för att hålla 3-6 dl urin. Den mängden motsvarar en eller två burkar läsk.
 • Blåsans uppgift är att samla ihop och släppa ifrån sig urin.
 • De flesta människor behöver inte dricka mer än 1,5-2 liter per dygn. Samma mängd kommer ut som urin.
 • Om musklerna och vävnaderna som håller upp urinblåsan blir svaga kan du drabbas av ansträngningsinkontinens. 

födabarn1

Är det vanligt att läcka urin under eller efter graviditeten?

Ja, graviditeter ökar risken för inkontinens eftersom musklerna töjs ut till följd av tyngden och hormonella förändringar. Även kvinnor som kejsarsnittas kan alltså lida av urinläckage även efter graviditeten. En vaginal förlossning töjer dock ut bäckenbottenmusklerna över 300% så det kan ta ett tag för dem att återhämta sig. Bäckenbottenträning hjälper till på traven.

Varför läcker jag urin när jag skrattar, springer eller nyser?

Trycket inne i magen när du nyser, skrattar, hostar, hoppar eller springer och musklerna som ska stötta upp urinblåsan nerifrån förlorar “armbrytningen” mellan trycket och musklernas lyftande effekt. Resultatet blir ett urinläckage. Om du vet att du har tränat knipövningar i minst 3 månader, tre gånger dagligen, och din inkontinens inte har mildrats drastiskt, bör du söka hjälpa.

Kommer jag läcka mindre om jag dricker mindre?

Det är individuellt och beroende på hur mycket du dricker och kissar i dagsläget. En kvinna som äter normala mängder frukt och grönt behöver dricka runt 1,5 liter om dagen. Det är mindre än vad många tror. Ammar du eller tränar hårt ökar naturligtvis vätskebehovet. Det normala är att kissa mellan 4-8 gånger per dygn, gärna runt 2-2,5 dl per gång. Det är “modernt” att ha gult kiss, så kom ihåg att det inte är bättre ju mer du dricker.

Läs mer om inkontinens på BakingBabies:

Den här inläggsserien:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *