Frågor och svar om inkontinens 1

Frågor och svar om inkontinens 1

Nu har vi snart ägnat en hel veckas inlägg åt just ämnet inkontinens. När jag öppnade upp ämnet på instagram fick jag så många olika frågor att det inte gick att ta i bara ett fåtal inlägg. Idag och imorgon kommer alltså lite fler korta svar på ett otal olika frågor.

Ska man bara acceptera att leva med inkontinens?

Nej, jag tycker absolut inte att man rakt av ska acceptera att ”ojsan hoppsan, blev det så här nu”. Det första man ska göra är att börja knipträna på egen hand. Räcker inte det kan man söka hjälp av en fysioterapeut eller uroterapeut (finns på en del gynmottagningar). Där kan den fortsatta behandlingen vara ”konservativ”, alltså att man på olika sätt försöker lösa ditt problem utan att behöva genomgå kirurgi. För viss hjälper inkontinensbåge eller menskopp som ett litet mekaniskt stöd för att stötta upp och minska förekomsten av urinläckage. Hjälper inte det man testar finns det för ansträngningsinkontinens annan hjälp att få, till exempel inkontinensoperation. Alla operationer kommer med en uppsättning risker och möjliga komplikationer. Det är därför man försöker med så mycket annat innan du opereras. Men många som slutligen opereras blir väldigt nöjda.

Kan man kräva operation även om vården inte tycker att man läcker tillräckligt?

Det här är svårt att svara på. Eftersom även de enkla inkontinensoperationerna KAN ge komplikationer så är det alltid en avvägning mellan fördelar och risker. Om du inte testat ”allt” i tränings- och hjälpmedelsväg kan det vara värt att testa det först. Oftast anser jag att din livskvalitet bör avgöra mycket, och att man kanske inte ska stirra sig blind på läckagemängd. Men om det är sällan och vid mer extrema situationer du faktiskt läcker så skulle jag nog ändå resonera att det är bättre att avstå operation. Tyvärr finns det också fortfarande vårgivare som kommer svara att ”det är normalt att ha det så här efter att man fött barn”, så ibland får man tyvärr ta vårdgivarens svar med en nypa salt. Känner du att du nog inte fick träffa den bästa, byt vårdgivare.

Ska min bäckenbotten kunna klara av att hålla urin är jag studsar studsmatta?

Svaret är faktiskt nej. Även tonårig trampolingymnaster läcker urin i stor utsträckning. Att hoppa är inte något som du kan ta för givet att din bäckenbotten ska klara av, tyvärr. Jag har skrivit mer om hopp i studsmatta här.

Är knipövningar enda sättet att minska inkontinens vid fysisk aktivitet?

Med bäckenbottenträning syftar du till att både stärka och volymöka din bäckenbotten. När den blir biffigare kommer den hjälpa att hålla emot vid ökat buktryck och vid belastning som vid fysisk aktivitet. Att träna på timing kan också var en grej, alltså att kunna koordinera bäckenbotten med lyft etc. Men det är ju inte alltid hundraprocentigt så att inkontinensen faktiskt hänger på musklerna, utan också på stödjefunktionen. Då kan du testa att träna med en tampong, menskopp eller inkontinensbåge insatt. Om det lilla mekaniska stödet underlättar symtomen är det fritt fram att fortsätta med det. Tampong är ju inte så slemhinnevänligt när du inte har mens, men om menskopp fungerar kan ju det vara ett alternativ att ha under träning. Inkontinensbåge kan du få förskrivet vid uroterapeut.

Är det normalt att läcka i sömnen?

När jag börjar svara på den här frågan vill jag poängtera att det jag skriver här är information som inte ska katastroftanke-övertolkas. Om du någon gång haft urinläckage nattetid och mycket väl ser en naturlig orsak till detta ska du inte genast börja få panik. Men om du inte riktigt förstår ditt problem ska du inte heller tveka att söka läkarvård.

Det vanliga är att sängvätningär något som händer barn, men det är faktiskt ett problem som också kan drabba vuxna. Det är däremot inte ett problem som du bara ska rycka på axlarna åt, utan du behöver söka vård.

Det finns flera olika möjliga orsaker som kan vara mer eller mindre allvarliga:

  • En anledning kan vara att njurarna producerar mer kiss än normalt.
  • Det kan också vara ett symtom på diabetes.
  • Det kan också vara ett tecken på en väldigt överaktiv blåsa.
  • Det kan finnas hinder i dina urinvägar.
  • Det kan höra ihop med förstoppning eller framfall.
  • Vissa läkemedel kan också irritera din blåsa.
  • Det kan också vara ett tecken på cancer i blåsan eller prostatan eller på neurologisk sjukdom.

När du söker vård kommer läkaren att göra en rad olika utredningar. Beroende på orsak kommer du får olika tips, råd och behandlingar.

Egenvård:

Om vi utgår från att ditt besvär enbart beror på en väldigt överaktiv blåsa är en del av behandlingen att jobba med blåsträning. Sätt vid behov en väckarklocka och gå upp och kissa på regelbundna intervall även nattetid. Försök att dricka normala mängder och inte begränsa ditt vätskeintag i stort, men sluta drick mycket precis innan sänggåendet. Undvik både kaffe och alkohol som kan reta blåsan.

Fortsättning med svar på ytterligare frågor kommer imorgon!

Hela serien:

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *