Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Flytningar

Flytningar

Låt oss prata om flytningar!

Ett ämne så gott som något! Jag fick en fråga angående hur man kan skilja på urinläckage och flytningar, och tänkte därför ge just detta ämne lite mer uppmärksamhet.

Flytningar är en slipprig vätska som kommer från vagina, och är helt normal och nödvändig. Flytningarna kan dock påvisa att något är fel, så det har också en god funktion i att tala om saker för oss. Jag kommer inte ta upp så mycket information om flytningar när de visar symtom på att något är fel, då rekommenderar jag läsning på 1177, bland annat dessa:

Den kvinnliga anatomin kräver flytningar!

 

Vaginala flytningar består av en blandning av hudceller, bakterier, slem och vätska som kommer från vagina och livmodertapp. Flytningarnas uppkomst är beroende av kvinnliga könshormoner. Flytningarna har en viktig funktion att skydda vagina och urinrör från infektioner. De ger nödvändig smörjning till de vaginala vävnaderna. Att vagina är helt torr är ett symtom och ett problem, och inget att eftersträva!

Kvinnor i fertil ålder har vanligen 2-5 ml flytningar dagligen. Det är en halv till en hel tesked. Det låter lite, men kolla på bilden! Flytningar kan vara genomskinliga, tunna, vitaktiga eller tjocka. Oftast varierar mängden flytningar mellan olika perioder i menstruationscykeln. Under graviditet, under inverkan av vissa preventivmedel, nära ägglossning och under veckan innan menstruationen kan flytningarna vara mer omfattande än annars.

Om du oroar dig för att något är fel med dina flytningar bör du uppsöka en vårdgivare! 

Ta hand om dig!

Undvik att använda trosskydd om du inte måste. Undvik parfymerade krämer och tvålar i underlivet. Undvik att duscha och tvätt för ofta. För tighta och instängda underkläder kan också vara bra att undvika om du är känslig i underlivet.

Hur skiljer jag mellan flytningar och urinläckage?

Flytningar kommer från vagina och urinläckage från urinröret. Om du är väldigt uppmärksam kan du lära dig att känna skillnad på varifrån vätskan kommer. Du kan också titta på hur det ser ut i trosan efteråt. Flytningar och urin kan både se och lukta olika. Det finns naturligtvis tillfällen då det är en blandning av dessa som lämnar spår. Flytningar kan naturligtvis också pressas ut i samband med ökat buktryck, precis i liknande situationer som ett ansträngningsläckage kan uppstå. Jag tror dock att har du så lite besvär att du inte vet om det är flytningar eller läckage så behöver du kanske inte oroa dig över huvudtaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *