Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vidöppen bjudning

Vidöppen bjudning

Vidöppen bjudning

En vän till mig hörde av sig med frågor om vidöppen hjässbjudning då hon tidigare fött barn i denna position och står inför att föda sitt tredje. Jag har därför läst på, för att kunna ge någolunda råd eller tips till henne. Som en bonus får ni därför också läsa!

Vad betyder vidöppen bjudning?

När bebisen ligger med huvudet ner, men med ansiktet vänt mot dig mage (istället för mot ryggen) kallas det vidöppen bjudning. När bebisen kommer ut så har den alltså ansiktet vänt upp mot barnmorskan, och inte ryggen som annars är vanligast.

Är det här vanligt?

Det är ganska vanligt att bebisen ligger så här vänd inuti magen och ibland även fram tills att förlossningen startar. Det är dock endast ett fåtal som faktiskt kommer ut så, mellan 4-10 %. Det är vanligare hos förstföderskor. Bebisen går normalt igenom en rotationsprocess genom bäckenet, som resulterar i att den kommer ut annorlunda vänd än hur den låg när förlossningen började. Hur bebisen ligger när förlossningen startar kan inte förutspå hur bebisen kommer vara vända när den kommer ut. Problemet med vidöppen bjudning är att bebisens huvud “presenterar sig” med en större diameter mot bäckenutgången och vagina, än vad en ”rättvänd” bebis gör. Den födandes storlek och form på bäckeningången kan också påverka hur bebisen roterar. Detta är dock inte särskilt väl efterforskat.

Kommer det göra mer ont eller ont på ett annat sätt?

Förut har man trott att förlossningar med vidöppen bjudning hör ihop med smärta mer centrerad i ländryggen, men detta behöver inte alls vara något som hör ihop. Däremot så hör vidöppen bjudning ihop med att krystfasen ofta blir längre, att den födande ofta behöver värkförstärkande och risken för instrumentell förlossning (där sugklocka eller tång används) eller kejsarsnitt ökar. Risken för stora blödningar ökar också. Dessa faktorer ökar i sin tur risken för behovet av klipp och större bäckenbottenbristningar.

Finns det någonting jag kan göra själv för att påverka?

I den här frågan kommer du få olika svar beroende på vem du frågar. Det finns personer som förespråkar användandet av visa positioner och rörelser för att hjälpa bebisen att hamna och rotera rätt. Den forskning som jag har lyckats hitta kan dock inte stödja påståendet att någon viss position skulle minska risken för vidöppen bjudning under förlossningen. Det finns dock heller ingen forskning som säger att det skulle vara dåligt att testa de övningar och positioner. Även om det i en studie har visats att gravida i vecka 37 har kunnat påverka bebisens läge genom att stå på alla fyra, så har det i senare studier inte kunnat visats påverka förlossningsutfallet. Liksom det finns förespråkare för övningar/rörelser/positioner med teoretisk påverkan på bebisens position så finns det också de som menar att det är oetiskt att förespråka detta, då det kan skapa skuld hos dem som upplever att de ”misslyckats”.

Under förlossningen då?

Över nittio procent av alla bebisar rör sig spontant till rätt vändning när det väl är dags. Den här positionen verkar förekomma hos 19-49 % av alla fall vid förlossningens början och hos 10-20 % under krystfasen och minska till ca 5 % vid utdrivningen. I en studie jämförde man utfallet av ”vanlig vård” med då man gav de födande kvinnorna noggranna råd om positionering utifrån en mekanisk uträkning med datormodulering kring kvinnans bäcken och fosterhuvudets rörelser. Slutsatsen blev “We believe that no posture should be imposed on women with OP position during labor”. OP= Occiput Posterior =vidöppen hjässbjudning.

Dock kan fyrfotastående under förlossningen generellt vara en bra ställning för att minska smärtcentrering kring ländryggen. Det finns studier vars resultat tyder på  att det är fördelaktigt att inte ta hål på hinnorna ”artificiellt” då detta kan störa bebisens egen rotation.

Kan epiduraler påverka?

Det finns forskning som visar på en koppling mellan användande av epidural och vidöppen bjudning. Det är dock svårtolkad forskning då sambanden kan finnas i lite olika riktningar. Är det att din bebisen ligger vidöppen som gör att förlossningen blir så pass långdragen att du behöver en epidural? Eller är det epiduralen som kan ha en koppling till bebisens position? Forskningen kring detta samband är ifrågasatt.

Kan man vända bebisen manuellt?

Bebisar som ligger i säte kan man ju testa att vända genom en yttre vändning. Kan man vända bebisar från andra positioner? En bebis i vidöppen bjudning kan man testa att rotera genom en vaginal guidning när den födande är fullt öppen. Då försöker alltså en läkare använda kraften i dina värkar till att guida barnet rätt. Detta fungerar bara ibland och har vissa risker med sig. Det finns personer som förespråkar kejsarsnitt före manuella vändningsförsök.

Hur är risken vid upprepade förlossningar?

Att vara förstföderska innebär en viss ökning av risken för att föda ett barn i vidöppen bjudning. Det finns inget som entydigt säger att bara för att det hänt en gång så måste det nödvändigtvis hända igen. Samtidigt kan det finnas faktorer hos den gravida/födande som hör ihop med en ökad förekomst, så som anatomi. Generellt anses risken för förlossningsskada vara störst vid första förlossningen. Inför en kommande förlossning då du tidigare gått igenom en förlossning som varit komplicerad bör du samtala med din barnmorska och eventuellt även läkare för att få en individuell bedömning om vad som är lämpligast för dig.

Referenser:

17 kommentarer till “Vidöppen bjudning”

 1. Tack för att du skriver om detta tema! Mitt första barn föddes i vidöppet läge. Hade ingen aning om vad det innebar då. Min barnmorska berättade att bebis låg så under sista komtrollerna, men gav mig ingen mer information och jag efterforskade inte vidare. Förlossningen resulterade i värkstimulerande, sugklocka och klipp. Andra förlossningen låg bebis länge i vidöppet läge vid kontrollerna på mvc. Jag fick råd om olika positioner som kunde påverka bebisens läge (Spinning babies) (ej av mvc). Vid ett av sista besöken hade bebisen tack och lov ändrat läge. Som du skriver är det ej vetenskapligt belagt, men likväl kändes det bra att göra något som ev kunde påverka läget. Vad det sedan var som påverkade spelar mindre roll, men jag kände att då har jag ju gjort något som ev kan ha inverkan. Oavsett blev förlossning två så mycket enklare! Så tacksam att ha fått uppleva detta. Så- vidöppet läge behöver ej upprepas! Och, det är ju också allra vanligast att bebis roterar rätt på vägen ut. Men ligger bebis vidöppet så måste hen rotera trefjärdedels varv istället för en kvarts varv, har jag hört.

   1. Gunilla nämnde att risk för levatorskada börjar vid 35 cm i huvudomkrets. Om barnet ligger ”fel” med huvudet så blir väl omkretsen större när det ska ut så då kanske även risk för levatorskador blir större tänker jag.

 2. Jag har fött två barn och det första kom vidöppet. För mig tog det sju timmar från fullt öppen tills barnet trängt ner och jag kunde börja krysta. Det har jag trott berodde på bjudningen. Låter det rimligt? När sker egentligen rotationen, är den klar när man börjar krysta?

  1. Det finns ju naturligtvis fler orsaker till att det kan ta lång tid, men det låter ju troligt att det bidrog eller var hela orsaken. Bebisen roterar ju hela vägen ut, men de exakta stadierna och när och var de olika vridningarna sker är nog en typisk barnmorskekunskap, jag vet helt enkelt inte.

 3. Jag har fött två barn med vidöppen bjudning utan några komplikationer. Snarare tvärt om. Lagom snabbt och så pass smärtfritt att bedövning inte behövts. Anatomin kan kanske vara en faktor?

  Tack för det jobb ni gör med bloggen!

 4. Födde min dotter med vidöppen hjässbjudning. Är det samma sak som vidöppen bjudning? Fick inte veta att hon låg så förrän efter förlossningen. Vet du när detta läge oftast upptäcks? Kan det vara så att dom undanhöll detta för mig eller upptäcktes det inte förrän dom satte sugklockan? Livrädd för att det ska ske vid en eventuell nästa förlossning då det var en fruktansvärd upplevelse men med lyckligt slut.

 5. Min dotter föddes för 1m sedan, hon kom ut så. BM blev förvånad när hon kom ”Nejmen oj här kommer det en som tittar på oss”.
  De hann aldrig undersöka mig, det tog 8min från att vi fick rummet tills hon var ute Sprack inte. Barn nummer 2. Har däremot framfall nu. Vet inte om det är för det är så nära FL, eller om det är så det är nu. Kan det ha påverkat detta?

   1. Tack!
    Är det ”normalt” att ”inte ha ett hål” in såhär nära sin förlossning? Att det kan bli bättre sen tänker jag? Har inte ont, men är så rädd att bli begränsad framåt.. Jag tittade/kände inte efter förut. Så kan inte jämföra med efter 1a föddes

    Tänkte försöka få en tid hos dig senare. ✊

     1. Tack SNÄLLA för svar! Har läst så mycket, massvis här på din sida men även i en Facebookgrupp och fått sån ångest! Nu ska jag låta kroppen få sin tid och inte må dåligt över något som kanske inte ens behöver vara ett bekymmer! Ska nog köpa din träningskurs jag hittat här på din sida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *