Bäckensmärta efter förlossningen – en serie

Bäckensmärta efter förlossningen – en serie

Några av de vanligaste frågorna jag får, både här och på instagram, rör bäckensmärta efter graviditet. Jag använder alltså konsekvent ordet bäckensmärta och inte foglossning, även om det är samma sak jag menar. Vi fysioterapeuter som jobbar mycket med detta försöker nämligen arbeta bort ordet “foglossning” i och med att det faktiskt inte är några fogar som lossar. Det låter onödigt läskigt, eller hur?

bäckensmärta efter graviditet

Vad är vad?

Ungefär hälften av alla gravida drabbas av smärta i bäcken och/eller ländryggen någon gång under graviditeten. Det är viktigt att skilja mellan ländryggsmärta och bäckensmärta då besvären ofta har olika uppkomst och behandlingen ofta bör se väldigt olika ut. Det kan dock vara svårt för en gravid själv att skilja dessa två problemområden åt. Vi definierar det så här:

 • Ländryggssmärta sitter lokaliserad under det nedersta revbenet men ovan rumpvecken, med
  eller utan utstrålning i ben.
 • Bäckensmärta är smärta mellan den bakre bäckenkanten och rumpvecken. Smärtan kan stråla
  ner i baksida lår och kan också förekomma tillsammans med eller separat i symfysen (den främre bäckenfogen).
 • Kombinerad smärta är smärta som samtidigt finns i ländryggen och bäckenet.

I forskning är det ibland svårt att särskilja på detta och då används ofta ett samlingsbegrepp: lumbopelvic smärta eller “nedre ländryggssmärta”. Samlingsbegreppet omfattar då smärta under det nedersta revbenet men ovan rumpvecken, med eller utan utstrålning i ben.

Hur många drabbas av de olika besvären?

Den generella uppfattningen är att 50 % av alla gravida får ont av “nedre ländryggssmärta” under graviditeten. Hälften av dessa brukar ha bäckensmärta, en sjättedel ren ländryggssmärta och en tredjedel har den kombinerade smärtan. Ländryggssmärta under graviditet skiljer sig ofta inte nämnvärt från annan ländryggssmärta, och går ofta över av sig själv. Dock är det vanligt förekommande med ländryggssmärta i befolkningen i allmänhet – och att tidigare ha haft ont i ryggen är en prediktor för att få det igen. Det kan komma och gå litegrann och behandlas oftast med träning. Bäckensmärta kan också gå över av sig själv direkt efter graviditeten. Men vi vet att det inte gör så hos alla.

Var en besvärlig patient.

Syftet med den här serien är att pedagogiskt förklara hur besvären uppstår och varför de inte alltid går över “automagiskt” efter förlossningen. Men summeringen kommer hamna i mitt vanliga mantra. “Var en besvärlig patient”. Du behöver få träffa en fysioterapeut som kan hjälpa dig genom en rehabprocess. Vägra nöj dig med svaret att det kommer gå över av sig själv, om du själv inte tror att det kommer göra det. Nöj dig inte med rådet att vänta tills du slutat amma. Om du inte får bra personkemi med den du träffar, byt.

Var hittar jag någon bra då?

 1. Leta på fysioterapeuterna/hitta fysioterapeut. Alla på den listan jobbar inte med bäckensmärta, och inte heller i primärvård. Men har du tur får du napp med en gång när du letar där.
 2. Leta efter en fysioterapeut med ungefär lika delar av yrkesmässiga skills som efter en person du får bra personkemi/förtroende för. Det är suuuuperviktigt. Ni kommer troligen jobba ihop under en ganska lång tid.

Referenser:

Alla inlägg i serien:

Bäckensmärta efter förlossning?

Behandling av bäckensmärta efter förlossning

Hur avgör jag vad som är bra och dålig smärta?

Ont i bäckenet; påverkar bäckenbotten?

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

5 Comments

 • Min fråga är då om det går att bli av med all graviditetstelsterad bäckensmärta (foglossning dom jag säger)? Har levt med detta nu sen i januari 2016 och det har långsamt blivit lite bättre med en hel del bakslag. Men när jag blev gravid i augusti nu igen så smällde det till och blev värre i vecka ett i princip. Har generell överrörlighet sedan innan. Finns det hopp om löpturer i skogen i framtiden?

  • Åh, det är en jättesvår fråga! Alltså, ja, det finns kvinnor som får leva med rester av bäckensmärta länge, kanske resten av livet. Generell överrörlighet kan vara en riskfaktor, ja. Men jag upplever också att många patienter kommer tillbaks till full funktion och livskvalitet. Hoppas att inläggen i serien kan hjälpa dig något. Jag fick ont i bäckenet i vecka sju den här senaste graviditeten men är smärtfri nu, fyra veckor efteråt. Jag vet att det inte är jämförtbart, men ville bara ge lite hopp. Bara för att det börjar hopplöst tidigt så MÅSTE det inte betyda att det blir värre permanent sen. <3

 • Känner samma som Josefin, men är inte gravid igen än. Jag har iaf fått höra att det nog kommer bli bättre när jag är äldre och stelare och då blir mer normalt rörlig, istället för som nu lite vobblig och överrörlig. Kanske inte så mkt tröst till Josefin just nu, men alltid något tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *