Bäckensmärta efter förlossning?
Bäckensmärta efter förlossning?

Vad är bäckensmärta?
Graviditetsrelaterad bäckensmärta är det begrepp vi inom vården använder för det som gemene hen kallar ”foglossning”. Vi har valt att sluta används begreppet foglossning eftersom det felaktigt ger sken om att något kan lossa, gå sönder eller bli permanent felställt. Bäckensmärta inkluderar en rad olika symtom, och besvären ser ofta väldigt olika ut kvinnor emellan. Bäckensmärta kan kännas baktill i bäckenet, nära ländryggen eller ner mot rumpvecken, eller fram vid pubisbenet. Bäckensmärta hör ofta ihop med muskulära sekundära symtom kring rumpmusklerna, höftböjarna, insida lår och bäckenbotten. Symtomen är ofta smärta vid gående, stående, vändning i säng och gång i trappa. Kort sagt kan det påverka allt du gör!
Graviditetsrelaterad bäckensmärta kan uppstå när som helst under graviditeten, även tidigt i första trimestern. Det kan också komma först efter förlossningen. Symtomen kan starta plötsligt eller komma smygande. Bäckensmärta undersökt och behandlas på ungefär samma sätt oavsett när den debuterar.
Vad beror det på?
Hormoner, förändring av rörligheten i leder, den ökade belastningen och hållningsförändringarna som uppstår under graviditeten skapar förutsättningarna för att bäckensmärta kan uppstå. Fortfarande kan vi dock inte förklara varför vissa kvinnor får ont och andra inte. Forskning har visat samband med tidigare ryggont och ökad risk för bäckensmärta under graviditet, men förklaringen för varför detta samband finns är inte helt klarlagd.
De bakre bäckenlederna behöver vara stabila för att du ska kunna få en bra förutsättning för att lägga över vikten från ett ben till ett annat. Bäckenledernas stabilitet är en faktor, ytterligare faktorer handlar om hur kroppen koordinerar muskelaktivitet och kompenserar för en ökad rörlighet. Kroppens syftar till att rörelse ska vara smidig, kräva minimalt med ansträngning och vara smärtfri. När kroppen av olika anledningar inte klarar av detta kan det resultera i bäckensmärta.
Många vill veta varför just de drabbats av smärta.
- Tidigare ländryggssmärta ökar risken att drabbas
- Trauma mot rygg eller bäcken tidigare i livet
- Tungt fysiskt arbete ökar risken
- Att inte trivas med sitt arbete ökar risken enligt vissa studier
- Pyskiskt anstränande arbete kan ge ökad smärta.
- BMI hör inte ihop med större risk för smärta enligt de flesta studier
- Träningsgrad innan graviditeten kan minska risken för ländryggssmärta men verkar inte påverka risken för bäckensmärta
- Ju fler graviditeter en kvinna genomgår desto större risk finns att få smärta
Troligen finns inte någon enskild avgörande riskfaktor utan en kombination av flera olika saker.
Vad är det som händer?
Bäckenets leder kan liknas vid bryggor som ska överföra kraft mellan bål och ben. När du ska röra dig krävs därför en god stabilitet kring bäckenlederna. Lederna har en viss form som skapar förutsättningar för stabiliteten, men är också beroende av musklerna och vävnaderna runt omkring som stänger till. Om musklerna blir väldigt svaga, eller stödjevävnaden kring lederna blir uppmjukade kan stängningsmekanismen i lederna påverkas negativt. Det som uppstår är en instabilitetskänsla som kan ge upphov till smärta. Man har sett att muskelreaktionerna hos kvinnor med bäckensmärta kan vara nedsatt, men också överdrivna och alldeles för kraftiga. Irritationen som uppstår kring leden nr stabiliteten är nedsatt kan stimulera smärtsystemet.
Kommer det gå bort?
Graviditetsrelaterad ländryggs- och bäckensmärta har i allmänhet god prognos. En tro på förbättring av kvarstående bäckensmärta efter förlossning har också visats förbättra prognosen! De flesta upplever en minskad smärta de första veckorna efter förlossningen. I två svenska studier hade dock 1 av 3 kvinnor ländryggs- och bäckensmärta 3 månader efter förlossning. Det är därför alldeles för ”enkelt” att liksom lova att besvären automatiskt ska försvinna i samband med födseln. Forskning visar att ju mer ont kvinnan haft, och ju fler av bäckenets tre leder som varit involverade, desto större risk finns för mer långvariga besvär. Högre ålder och nedsatt styrka i ryggmusklerna kan också påverka. För det allra flesta finns dock inget som tyder på att något är anatomiskt fel. det är viktigt att veta.
De allra flestas bäckenbesvär kommer försvinna inom det första året efter graviditeten, men jag ska vara ärlig att säga att det finns kvinnor som har kvar sina besvär längre. Mitt viktigaste råd är att söka hjälp och inte ge dig förrän du fått bra kontakt med en fysioterapeut som kan vägleda dig framåt. Bäckensmärta har inget samband med amning, så du behöver inte stressa över att du borde sluta amma. Vårdgivare har också fel om de påstår att du ska vänta med behandling tills efter du slutat amma.
Kommer det hända igen?
Att ha haft bäckensmärta under en graviditet ökar risken för att det ska återkomma under en senare graviditet. I min vardag upplever jag dock att den som haft bäckensmärta under första graviditeten och fått god hjälp då, ofta kan hantera besvären bättre nästa gång. Ibland kan detta vara med och hindra besvären för att bli fullt utvecklade. Att ha god styrka och uthållighet i musklerna kring bål och bäcken kan optimera förutsättningarna inför en kommande graviditet, även om det inte heller kan förhindra smärtan helt.
Referenser:
- Pelvic girdle pain: potential risk factors in pregnancy in relation to disability and pain intensity three months postpartum.
- Pelvic girdle pain affects the whole life–a qualitative interview study in Norway on women’s experiences with pelvic girdle pain after delivery.
- Clinical findings, pain descriptions and physical complaints reported by women with post-natal pregnancy-related pelvic girdle pain.
- Predictors for long-term disability in women with persistent postpartum pelvic girdle pain.
- Transfer of lumbosacral load to iliac bones and legs Part 1: Biomechanics of self-bracing of the sacroiliac joints and its significance for treatment and exercise.
- Response of the muscles in the pelvic floor and the lower lateral abdominal wall during the Active Straight Leg Raise in women with and without pelvic girdle pain: An experimental study.
- Contraction of the transverse abdominal muscle in pelvic girdle pain is enhanced by pain provocation during the task.
- Pelvic pain during pregnancy is associated with asymmetric laxity of the sacroiliac joints.
Alla inlägg i serien:
Inledning och tips om var du kan hitta hjälp
Behandling av bäckensmärta efter förlossning
Hur avgör jag vad som är bra och dålig smärta?
Ont i bäckenet; påverkar bäckenbotten?

Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!
Jag hade lite bäckensmärta i symfysen under min andra graviditet. Två månader efter förlossning spelade jag volleyboll. Två dagar senare fick jag en fruktansvärd smärta, som en yxa in i blygdbenet. Jag hade ingen aning om att den här smärtan kunde komma tillbaka och dessutom bli så mycket värre. Nu fem månader efter förlossning har jag så ont att jag inte kan gå! Jag har kontakt med en bra fysioterapeut men är så orolig. Kommer jag någonsin att kunna bli bra igen? Jag hittar ingenting om överansträngning efter förlossning kopplat till bäckensmärta. Bara framfall och dylikt. Vad kan jag göra? Kommer jag att kunna bli bra igen?
Jag föreslår att du försöker blir undersökt av läkare med frågeställning om ostetis pubis också/istället.
Har nu fått diagnosen symfysit (osteitis pubis). Har du skrivit om detta någonstans? Infon jag kan hitta om detta är minimal.
Jag har haft ett inlägg om detta som jag nyligen plockat ner för att uppdatera (jag gör så regelbundet med inlägg för att de ska vara ständigt aktuella). Den uppdaterade texten är schemalagd att publiceras den fjärde april.
Ser fram emot den infon. Har du något direkt tips? Har väldigt mycket smärta trots att jag inte går mer än på kryckor hemma.
Rehab är superviktigt. Ta kontakt med en bra idrottsmedicinsk fysioterapeut eller någon med kvinnohälsainriktning. Man brukar behöva träna mage, rygg, musklerna på insida lår, ben överlag och kombinera med snälla strechar och smärtlindring. Generellt brukar man tänka ungefär samma råd som med annan bäckensmärta, dvs inte träna med för hög smärta och stegra belastning/träning/aktivitet långsamt över tid.