Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Forskarkalendern: PCOS

Forskarkalendern: PCOS

Gästinlägg av Åsa Nybacka

Hej!

Mitt namn är Åsa Nybacka.  Jag jobbar som dietist med överviktkirurgi och intragastrisk ballongbehandling på Sophiahemmets, GHP kirurgklinik och forskar också om kostbehandling för kvinnor med PCOS.

Jag brinner verkligen för kost och motion och dess fantastiska effekter! Kanske för att jag har växt upp med Västerbottensprojektet och den medvetenhet som det projektet skapat. (Västerbottenprojektet  är världens största hälsoundersökning i sitt slag och är ett program med helhetssyn på hälsan med individens levnadsvanor och socio­ekonomiska livssituation i fokus. ) Efter att jag gått dietistutbildningen kändes de därför självklart att plugga vidare Public Health. Det är ett världsproblem med fetma, skräpmat och stillasittande.

Kost och motion är viktigt för hälsan

Vi har sett i vår forskning vid Karolinska Institutet att kost har snabba effekter på hälsan. Det tar längre tid för motion att ge effekt -men effekterna sitter troligen i längre. Det vore inte orimligt att tro att detta gäller för flertalet människor. Att barn och ungdomar ska ha en hälsosam kost och lära sig fröjden av motion känns bra och är viktigt är något som har engagerat mig även på politisknivå. Vi har alla nytta av att så många barn som möjligt växer upp till friska starka vuxna!

Erbjudande om att forska

Forskningsprojekt-erbjudanden fick jag redan under utbildningen. Då var det Näringsforskningen vid Umeå Universitet som behövde hjälp att intervjua personer om kostvanor. Jag tänkte väl först att det var för att tjäna extra pengar då kassan var skral efter flera års pluggande. Min första publikation var dock i ämnet Socialmedicin, min första artikel  avhandlade metabola och näringsmässiga skillnader hos kvinnor och män.

Dessa arbeten väckte frågor om kvinnor och hälsa

När jag kom till Stockholm och Karolinska fick jag erbjudande att vara doktorand hos Angelica Hirschberg på Kvinnor och barns hälsa vid Karolinska Institutet då tackade jag förstås JA direkt. Vi forskar om PCOS, Polycystiskt ovariesyndrom. Detta syndrom är den vanligaste förekommande endokrina (hormonella) störningen som drabbar kvinnor i fertil ålder. Till diagnosen hör att man vanligen har förhöjt BMI och saknar normal ägglossning. Symtomen för kvinnan själv kan vara oregelbunden mens, ökad kroppsbehåring och acne samt övervikt. Behandlingen syftar ofta till att normalisera ägglossning och menscykelns längd.

Genom vår forskning har vi nu kunnat konstatera att för överviktiga och feta kvinnor med mensbortfall kan viktnedgång på 5, 10 eller 15 kg (beroende på ursprungsvikt) ge tillbaka mensen. Då kan dessa kvinnor få igång ägglossning och få en återhämtad menstruation. Att prata om mens när det  gäller kvinnors hälsa är viktigt då ju mensen är ett kvitto på att allt fungerar i en frisk kropp när man är i fertil ålder.

Men kosten då vad/hur ska man äta?

Vi publicerade en artikel om fiber och fetter 2017. Den sammanfattar några viktiga delar i kosten som är ganska enkla att påverka. Vi menar att man bör äta fiberrikt och att minska på transfetter och mättat fett vid övervikt. Mättat fett kan dock vara livsnödvändigt för kvinnor med låg vikt. Nutritionsrådgivning kan vara effektivt för att förbättra metabola störningar hos kvinnor med PCOS och övervikt/fetma. Att minska intaget av “fel fett” och öka intaget av fibrer kan förbättra hälsan för kvinnor med PCOS och övervikt/fetma. Det finns evidens för att diet och fysisk träning var för sig och i kombination förbättrar reproduktion och metabola symtom vid PCOS

Mitt råd till dig

Mitt råd är att idag när vi reser mycket och kan köpa hela världens mat i Sverige: passa på att göra en del av semesterresan till en matresa. Lär dig vad de i det landet är stolta för, vilka råvaror de rekommenderar. Hur ser de på mat? Vi har mycket att lära av andra länder!  Och kom ihåg att röra på dig. Det är rörelse som kommer att hjälpa dig att hålla dig stark och smidig genom livet.

Hjärtliga hälsningar

Åsa Nybacka

Tusen tack Åsa för ditt gästinlägg och din viktiga forskning och arbete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *