Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » God Jul

God Jul

“Women are not dying because of untreatable diseases. They are dying because societies have yet to make the decision that their lives are worth saving.”

Det är ju ganska ovanligt att kvinnor dör i samband med graviditet och förlossning i Sverige, men det här citatet belyser ändå den ojämställdhet som länge funnits kring både forskning och kunskap kring kvinnokroppen. I advent har vi fått äran att lyfta en rad olika forskare och deras ämnen. Det går långsamt, men det händer grejer! Det blir bättre!

Vi inledde forskarkalenderna med ovan citat och ett inlägg av Lina Bergman som berättade om sin forskning om havandeskapsförgiftning. I världen totalt dör dock fortfarande en kvinna var 11:e minut på grund av preeklampsi. Hon hoppas kunna vara med och sänka dödligheten i denna åkomma. Så viktigt arbete!

Den andra december berättade Elisabet Johannesson om sin forskning om IBS. På lång sikt har personer som ökar sin fysiska aktivitet chanser att förbättra magtarmsymtom men även kring-symtom som trötthet, ångest och depression. Viktig forskning som rör många människors livskvalitet!

Den tredje december berättade kejsarsnittsspecialisten Susanne Hesselman om de risker som kejsarsnitt medför för mamman vad gäller sammanväxningar och ärrbildning i buken. För många har sammanväxningar ingen betydelse, men om man ska genomgå annan kirurgi kan detta komma att bli en komplikation som spelar roll.

Den fjärde december handlade det om gyncancer och livet efteråt. Psykoterapeuten och forskaren Anna Wikman berättade om sin forskning och att hon nu letar deltagare till en ny studie.  Läs mer in inlägget!

Härlig, varm och julkryddad cider gav vi recept på den femte

Den sjätte skrev Sophia Brismar Wendel om sin forskning om klipp vid förlossningar. Hon söker svar på frågan om rutinmässigt snedklipp hjälper mot sfinkterskada vid sugklockeförlossning och hur det påverkar underlivet på sikt jämfört med att försöka undvika klipp men sannolikt få en spontan bristning av varierande storlek. Om du är gravid kan du kanske vara med i studien, kolla in inlägget för mer info!

Den sjunde december kom inlägget från Helena Strevens som handlade om en rad olika pågående projekt. Bland annat berättade Helena om de kliniska prövningar som ska äga rum för att så småningom kunna leda fram till ett nytt antibiotikafritt preparat mot vaginala infektioner. 

Åttonde december återkom Martin som tidigare sökt efter deltagare till sin pågående studie. Nu fick han berätta med egna ord vad studien handlar om, och vad man redan vet om ämnet magmuskeldelningar.

Den nionde december var det Kristina Gemzell Danielssons tur att berätta om den forskning som pågår kring både preventivmedel och infertilitet. Så spännande forskning! 

Den tionde bjöd vi på ett recept på en härlig bullkaka med affranssmörkräm

Den elfte december berättade Maja Bodin om män och fertilitet. Hon beksriver hur det är tydligt att män inte förväntas engagera sig i sin reproduktiva hälsa på samma sätt som kvinnor, fast spermier, precis som ägg och ägglossning, kan påverkas av livsstil och miljöfaktorer.

Den tolfte december handlade inlägget om amning och dess existentiella aspekter. Ett jättespännande inlägg av Lina Palmer

Ina Hallström bjöd på ett inlägg om endometrios på själva Luciadagen. Undra hur Lucia hade det med mensen? 

Om förlossningsrädsla handlade inlägget den fjortonde. Elin Ternström berättade om sin forskning och om IKBT. 

Ett recept på lankesisk Love Cake bjöd vi på den femtonde

Den sextonde fick vi spännande nyheter från svenska barnmorskeförbundets vice ordförande, och fick höra hennes visioner och tankar samt forskning om förlossningsskador. 

Sara Hogmark delade den sjuttonde med sig av sina kunskaper om spiraler och bruk av preventivmedel efter aborter. Viktig forskning!

Den artonde berättade dietisten Åsa Nybacka om sin forskning om kostbehandling vid PCOS och hur detta kan påverka fertiliteten. 

Nittonde december delade Anna Lindgren med sig av sina kunskaper om bäckenbottenträning efter gyncancer och strålning. En sån liten grej som bäckenbottenträning kan kanske i förlängningen öka livskvalitet och överlevnad efter cancer. SÅ häftigt.

Den tjugonde december handlade om prevention av förlossningsskador. Malin Edqvist berättar om det viktiga arbete som pågår med utbildning och vikten av att lyssna på kvinnorna. 

Den tjugoförsta kom Josefin Sjömarks inlägg om traumatiska förlossningsupplevelser utifrån ett psykologiskt perspektiv.

Den tjugoandra bjöd vi på tomtebröd.

Sist ut i årets upplaga av forskarkalendern var Christine Rubertsson. Hon berättade för oss om hur BB-vård och eftervård kanske kan göras bättre genom nya arbetsmetoder (och behålla många bra).

STORT TACK!

Bakgrunden till forskarkalendern är att vi vill lyfta fram den forskning och de förbättringsarbeten som pågår i Sverige idag. Vi vill ge svenska forskare en möjlighet att själv lyfta fram sitt arbete och vi vill ge oss själva och er läsare en chans att bli upplysta. Det är ibland lätt att bli frustrerad över de saker som inte fungerar inom svensk kvinnosjukvård. Men i december har vi velat lyfta fram de personer som i sin vardag strävar efter förbättring. Visst är de alla fantastiska?

Stort tack för alla generösa gästinlägg!

Stort tack till er läsare för att ni läst, kommenterat, delat och spridit.

Tillsammans gör vi skillnad. Och tillsammans är man mindre ensam!

2 kommentarer till “God Jul”

  1. Tack för en intressant julkalender! Härligt att alla har ställt upp och delat med sig och att ni orkar jobba vidare med den här bloggen! Har under de senaste året hittat så mycket att läsa här. God jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *