Evidens för spinning babies?

Finns det evidens för spinning babies? “Spinning babies” och liknande koncept handlar om att optimera fostrets placering inuti magen för att underlätta förlossningen. Man menar att mammans rörelse och hållning samt vanor kan påverka hur bebisens placerar sig. Man använder sig av balans, tyngdlagen och rörelser som kan utföras redan under graviditeten. Förespråkare menar att man rätt vald metod kan vända bebisar som ligger fel och förenkla förlossningen för bebisar som ligger rätt. Konceptet är inte nytt, men den mest kända förespråkaren är kvinnan som ligger bakom det varumärkesskyddade begreppet ”Spinning babies”. Om jag förstått rätt är hon också till yrket fysioterapeut. Jag har därför vid flera tillfällen blivit uppmanad att skriva om detta. Jag har vid lika många tillfällen letat studier om ämnet och inte hittat något.

Saknas forskning

Det finns fortfarande inte särskilt mycket randomiserade och kontrollerade studier om ämnet och därför kan vi egentligen inte säga vare sig bu eller bä om konceptet. Fungerar det? Det finns otaliga vittnesmål både i Sverige och internationellt om att det ska vara positivt. Men VET vi det? Nej. Det svåra med förlossningar är ju att du som individ är just det, en individ. Utfallet av din förlossning kan vi aldrig jämföra med någon annans. Då vi inte kan vrida tillbaks klockan och jämföra ditt eget utfall med dig själv med/utan en viss metod så blir det svårt.

Tills vi har studier med tillräckligt stora gruppen att jämföra har vi ingen evidens. Det som däremot står klart är att metoden som sådan inte är farlig eller dålig och därför är det ju helt fritt att testa. Det finns vissa restriktioner som hör ihop med sjukdom och graviditetskomplikationer, kolla upp dessa om du är intresserad.

Hur ska det funka?

Teorin är att stödjevävnadsapparaten som hör till livmodern kan bli för kort och stram och därför inte ge livmodern och bebisen däri optimala förutsättningar för att växa, ta plats och lägga sig rätt. Man tänker sig at användning av specifika övningar ska töja på dessa ligament så att allting lägger sig mer optimalt i förhållande till bäckeningången och bäckenutgången. Övningarna utförs om jag förstått rätt en gång i veckan till en början och allt tätare mot slutet. Det handlar om sekundrar och inte om några långa träningspass.

Vad ska jag tro?

Min uppfattning är att detta är något du kan välja att tro på, eller inte. Jag tror att positioneringsövningar kan påverka viss smärta och ibland bebisars läge. Saken är den att bebisar också jobbar hårt själva på att hamna rätt.  Bebisen kommer anta en position som är liksom mest komfortabel. Under slutet av graviditeten och inför förlossningen kan bebisen ändra läge och vända och vrida på sig alldeles spontant. När bebisens huvud möter motståndet mot bäckenbotten i förlossningens sena stadier sker en rotation.

Livmodern kommer också att förlägga sig och rotera mest till vänster sida under graviditeten. Personligen tänker jag som så: om övningar som syftar till att sträcka på ligamentet kring livmodern fungerade skulle vi också kunna se att procenten av livmoderframfall ökade för individer som gjort dylika övningar. Det fungerar inte riktigt så. Forskningen som finns idag kan varken påstå att övningarna kan ge något magiskt resultat. Det verkar dock heller inte dåligt eller farligt.

Kan ligament stretchas?

En av teorin bakom dessa övningar och positioner verkar handla om att man med fördel kan stretcha ligamentet som avgör livmoderns placering i förhållande till bäckeningången. Det är detta som får mig att bli skeptiskt. Ligament är inte särskilt stretchbara och får snarare skador om de sträcks över 6 procent av sin längd. Övningarna som instrueras i koncept som spinning babies är så pass små, mjuka och utförs så pass sällan att de troligen inte har någon aktiv påverkan på ligamenten alls. Om ligamenten kring livmodern skulle kunna stretchas utan att skadas, vill vi verkligen ha dem förlängda? Jag tänker att bebisen inuti den växande livmodern nog skapar en ganska stor kraft som trycker på ligamenten som det är. Ligament kan bli för korta av trauma eller av onormal anatomi. Det finns livmödrar som inte har den ”vanliga formen” och där kommer kroppen anpassa ligamenten till att passa livmodern. I dessa fall är min uppfattning att det dock är livmoderns annorlunda form som potentiellt kan påverka graviditet och förlossning, och inte ligamenten i sig. Det finns ingen forskning om hur specifikt livmodersligament påverkas av stretch.

Kan bäckenet påverkas?

Bäckenet består av en ”skelettskål” med hål i botten och toppen. Där igenom ska barnet passera när det ska födas. När förlossningen startar är det bra om bebisen är optimalt placerad inför att gå igenom denna passage. Kan spinning babies påverka bäckenet? Jag har mycket svårt att tro detta. Bäckenet har leder som i ogravida förhållanden knappt ska ha någon rörlighet alls. Det som begränsar bäckenledernas rörelse är otroligt starka och tjocka stödjevävnadsstrukturer. Jag tror helt enkelt inte att du med övningar som berör magen påverkar dessa enormt starka stödjestrukturer. Dessa mjukas dock upp automatiskt en aning under graviditet och möjliggör en eftergivlighet i bäckenet under förlossning. Bäckenet som sådant är väldigt varierat I storlek och form mellan olika individer. Även när det gäller bäckeningången och -utgången skiljer sig form, storlek åt. Snäva öppningar i endera riktningen kan försvåra förlossning. Min kliniska övertygelse är att detta inte är påverkningsbart med några ytter krafter, om det inte är så kraftigt att det innebär trauma (som kan skapa en symfysruptur).

Evidens för spinning babies?

Under en vaginal förlossning med normalt förlopp ska bebisen rotera enligt ett visst monster för att ta den lättaste vägen ut. Det handlar om att bebisens bredaste del ska möta bäckenets vidaste platser i rätt stund. Dessa rotationer börjar oftast när själva förlossningen är i aktivt skede.

Den forskning som jag har lyckats hitta kan dock inte stödja påståendet att någon viss position eller övning skulle påverka bebisens placering eller rotation vid förlossningen. Det finns dock heller ingen forskning som säger att det skulle vara dåligt att testa. Liksom det finns förespråkare för övningar/rörelser/positioner med teoretisk påverkan på bebisens position så finns det också de som menar att det är oetiskt att förespråka detta, då det kan skapa skuld hos dem som upplever att de ”misslyckats”. Över nittio procent av alla bebisar kommer placera sig rätt och rotera ”normalt” när det väl är dags, även om de legat tokigt i slutet av graviditeten.

Referenser:

Previous

Next

4 Comments

 • Hej!
  Jag förstår din ingång men jag blir också provocerad av din text.
  Jag stannade upp en stund, funderade över varför och kom fram till följande:

  Som en som arbetar med födande (mycket) ser jag OTROLIGA skillnader mellan födslar nu jämfört med när jag inte arbetade med spinning babies. Detta är inte forskning men min erfarenhet, och många med mig vittnar om samma. På flera sjukhus (i Sverige men framför allt i Tyskland och Nederländerna) använder man spinning babies Side laying release om man märker att det lutar åt ett akut kejsarsnitt. Efter att ha börjat göra denna övning har man i princip kunnat eliminera antalet akuta snitt. Jag vet inte om de skrivit ner i hur många fall detta gått vägen men detta borde räcka för att inte vara skeptisk, anser jag. Det var Jennifer Walker från Spinning babies-teamet som pratade om detta när vi gick kurs hos henne förra året.
  Jag litar mer på kvinnors kroppar än på forskning och tycker det är upprörande att så tydligt visa skepsis mot något som faktiskt hjälper kvinnor att ha mindre komplicerade födslar och kunna unvika onödiga interventioner. Det finns så många saker som sker på sjukhus som är helt utan evidens men som ändå används. Hur ofta ifrågasätts dessa tänker jag? Hur många gånger får kvinnor faktiskt information om biverkningar och risker? Flera av dessa kan vara rent ut sagt skadliga. Till skillnad från Spinning babies övningar, som du också skriver.
  Övningarna man gör i Spinning babies är inte bara för magen utan till stor del för bäckenet. Att återskapa en balans i bäckenet är ofta avgörande för att bebisen ska kunna rotera.
  Rekommenderar dig att gå en utbildning i Spinning babies:) En från teamet kommer till Sthlm rätt snart om jag minns rätt. Kolla in föda utan rädslas hemsida.

  Jag tycker ditt arbete med att hjälpa kvinnor som fått förlossningsskador är fantastiskt och har respekt för din utbildning och kunskap men jag tror starkt på att vi behöver se till Varför förlossningsskadorna sker och att vi behöver prata om och belysa det istället för att vara skeptisk och ifrågasätta något som hjälper kvinnor.
  Vad har tex Eda för biverkningar? Vad kan användning av sugklocka få för konsekvenser? Värkstimulerande dropp som används som att det vore något fantastiskt magiskt men som ökar riskerna för förlossningsdepression, bland annat…

  Grundaren och ägaren av Spinning babies heter Gail Tully och är barnmorska sen 35 år tillbaka… Ungefär min livslängd…

  • Hej! Tack för att du tog dig tid att lyfta din synpunkt! Jag vill bara vara tydlig med att jag respekterar din vy på det hela och tycker att det är en oerhört stor rikedom att det finns just olika tankesätt och praktiker, för att kvinnors behov är olika. Jag tänker också att om det hela är så bra som du menar att det är, så kan du vila trygg i förvissningen om att det förr eller senare kommer synas i forskningen också. =) Jag tänker att vi ändå kan enas om att det faktiskt är upp till var och en att TRO själv, tills det faktiskt finns evidens? Du verkar vara en stark troende, och jag är det inte utifrån de faktorer utifrån anatomi och fysiologi som jag ur min professionsynpunkt skrev i inlägget.

   Jag tror kanske också att du missat en del inlägg här på bloggen om du upplever mig som okritisk slentrianmässigt användande av typ EDA, värkförstärkande, sugklockor. Allting måste ses i en kontext och utifrån en individuell bedömning när det kommer till medicinska åtgärder. Jag kan tycka att det är ganska stor skillnad på att använda en sugklocka för att rädda livet på ett barn på grund av hotande syrebrist och att göra några övningar hemma när allt är lugnt. Det blir lite äpplen och päron att jämföra, även om jag förstår din synpunkt på att det skulle kunna leda till att man slipper det andra.

   Jag tänker att utifrån olika profession och synsätt är det inte konstigt att vi ser olika på saker. Och DET ser jag bara, som sagt, som en positiv grej. Annars skulle kvinnosjukvården aldrig komma någonvart, om alla bara var nöjda och överens om så som det är idag.

 • Hej, när jag födde för 15 månader sedan så låg tydligen bebis ett halvt varv fel när det skulle krystas. Så barnmorskan sa att antingen så ligger du kvar på rygg och så blir det lite tuffare för bebis att komma ut eller så reser du dig på alla fyra vilket jag motvilligt gjorde och bebis kom ut efter tre krystvärkar.
  Relativt ung barnmorska så frågan är om det var baserat på erfarenhet eller kunskap inhämtad på utbildning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *