Bäckensmärta och amning

Påverkar amning återhämtningen från graviditetsrelaterad bäckensmärta?

Amning och kvarvarande bäckensmärta är ett ämne som kommer upp med jämna mellanrum. Så här är det kortfattade vetenskapliga läget: En studie har visat att amning verkar ha en skyddande effekt mot kvarstående bäckensmärta postpartum. Det finns också en rad studier som visat att amningsavslut inte påverkar utfall av smärta postpartum alls.

Förr och nu

Tidigare har den medicinska världen ansett och trott att amningens hormonella inverkan kunde påverka återgången av bäckensmärtor till det negativa. Teorin var att amning bibehöll en hormonnivå i kroppen som gjorde att lederna behölls i ett uppmjukat skick även efter förlossningen. Dock har man i flera studier de senaste åren sett ett helt motsatt resultat. Amning kan till och med ha en liten inverkan för att minska risken för utveckling av långvarigta smärttillstånd från bäckenet.

Att bäckensmärta enbart beror på hormoner är en myt

Under en graviditet har hormonet relaxin en viktig roll i skapa fotfäste för graviditeten inuti livmodern och att ge moderkakan tillväxtmöjligheten. Relaxinet förbereder kroppen inför förlossningen, genom att mjuka upp stödjevävnad runt omkring bäckenet, livmoder och vagina. Förr i tiden trodde man att det fanns likamedtecken mellan relaxin och bäckensmärta under graviditet. Nu vet vi att uppmjukningen under graviditeten visserligen är kopplad till det som kicka igång bäckensmärta under graviditeten, men hormonet i sig skapar inte smärtan. Relaxinnivåerna återställs inom kort efter förlossningen. Den hormonella kontrollen av mjölkproduktionen är en komplex process som involverar ett flertal olika hormon, men speciellt prolaktin. Prolaktin har nyligen visats hämma inflammatoriska processer och gynnar ledytornas återhämtning i inflammatoriska ledsjukdomar. Det finns, vad jag kan hitta, inga andra belägg för annan hormonell påverkan på bäckensmärta efter gravditet.

Alla vill ju inte amma

Jag har INGET att göra med ditt beslut att amma eller inte amma, så tolka inte in några värderingar i detta inlägg. Men om du har ont i bäckenet och ammar – det finns alltså inget belägg för att det skulle vara bättre för dig att sluta amma. Vill du fortsätta? Gör det, med tryggheten om att du inte gör något sämre för dig själv.

Det finns ingen anledning att rekommendera något annat än WHO’s generella riktlinjer gällande exklusiv amning i 6 månader för kvinnor med kvarvarande bäckensmärta efter graviditet och förlossning.

Referenser:

Mer läsning om bäckensmärta efter graviditet finns här:

Previous

Next

6 Comments

  • Jätteintressant! Tack för ditt viktiga arbete och för att du delar med dig så generöst och pedagogiskt

  • Jag hade ont i slutet av graviditeten och jätteont de första veckorna efter förlossning. Sen kom smärtan tillbaka 8 mån efter förlossning, i samband med att jag slutade amma och ökade min vardagliga träning. Kan ju undra om båda de faktorerna kan ha påverkat att smärtan återkom

  • Jag märkte skillnad när jag slutade amma, men för mig blev smärtan mindre. Jag trodde att det berodde på hormoner som försvann ut kroppen men så var kanske inte fallet. Fick även höra av sjukgymnaster att amningen kunde vara anledningen. Intressant att veta inför ev. framtida amning!

  • Oj, jag har upplevt ett tydligt samband efter båda mina barn. När jag slutade amma – och särskilt från att jag fick tillbaka mensen – kände jag att kroppen “blev sig själv” igen. Magmuskeldelningen kändes bättre och jag vågade jogga vilket kändes otänkbart under amningen då jag fortfarande kände av foglossningen. Jag har tänkt att sambandet fanns där i amningshormonerna någonstans. Men det kan så klart ha med tidsspannet överlag att göra också (har ammat ca 7 månader båda barnen).

    • Ja, alltså amningsslut ger mycket tid stödjevävnadsåterhämtning, så det finns absolut saker som kommer kännas annorlunda/bättre i kroppen när man kommer tillbaka till sin menscykel och hela den hormonsnurran. Det är just bara bäckenledssmärta man inte sett något sådant samband för.

  • Jag upplever fortfarande bäckensmärta, drygt fyra och ett halvt år sedan det började, under första graviditeten, blev sedan tätt gravid, när första var åtta månader. Har daglig smärta och vet inte hur jag någonsin ska bli bättre (så känns det – deal with it!). Har sökt olika hjälp utan direkt framgång. Upplever mer smärta i samband med blödning (har idag hormonspiral sedan drygt två år, i hopp om att smärtan skulle bli bättre + inte fler barn…) Tips? Tack för underbar blogg och Instagram! Du är

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.