Läsarfrågor om misstänkt främre slidväggsbuktning

Jag fick en son för 3 månader sedan och har efter det fått ett misstänkt cystocele. Tyvärr vill kvinnokliniken inte göra någon gynbedömning alls innan det gått 6 månader.Vad ska jag göra? Jag skulle gärna vilja få en bedömning nu och tips och råd om hur jag kan fortsätta träna bäckenbotten och lite stöd på vägen. Har inga jättestora besvär, läcker inget och har klarat mig bra på många sätt.

Hitta fysioterapeut

Mitt första och bästa tips är att ringa till din lokala rehabmottagning och fråga om de känner till någon som jobbar med bäckenbotten. Du kan också kolla på ”hitta fysioterapeut” på vårt fack Fysioterapeuternas hemsida.

Är det rimligt att vänta 6 månader på en bedömning?

På denna fråga är svaret både ja och nej. Ja, därför att besvären faktiskt kan gå över av sig själv. Nej, därför att det kan vara av vikt att du får ställa alla dina frågor och får vägledning i hur du ska tänka kring fysisk belastning och ansträngning. Vad gäller åtgärder som gynekologen oftast kan bidra med, det vill säga ställningstagande om en eventuellt operation är det kanske rimligt att vänta minst 6 månader. Det är inte nödvändigt för någon annan anledning. Du skulle kanske ha nytta av att få prova en prolapsring, en contrellebåge eller få råd om en receptfri östrogenkräm. Jag själv vill gärna träffa mina patienter tidigare än sex månader postpartum. För att börja med bäckenbottenträning och att  jobba upp muskelstyrkan i resten av kroppen. Samt gå igenom lite tips och råd för fysisk träning och ergonomi.

jag är kissnödig hela tiden och  jag har en del blåstömningssvårigheter.

Kvinnor med cystocele, alltså ett framfall eller en buktning av urinblåsans stödjevägg framtill i vagina, har ibland också blåsproblem. Det kan omfatta urinläckage eller svårigheter att tömma blåsan helt. Blåstömningssvårigheter handlar ofta om svårighet för blåsan att tömmas helt. För att underlätta blåstömningen ska du sitta tungt ner på toaringen (alltså inte halvstå som på en ofräsch offentlig toalett). Ha gärna fötterna på en pall om du är kort och ha knäna och höfterna ganska brett i sär. Luta dig lite framåt i höften, men bibehåll en god hållning i ryggen. Slappna av i magen och släpp spänningen i bäckenbotten helt. Andas djupt ner i magen och låt blåstömningen ta den tiden den kräver. Du kan också behöva ”dubbelkissa”. Det innebär att du ställer dig upp efter att du kissat klart (första gången),  rör på dig lite (tänk typ att du rockar rockring…) och sätt dig ner igen och töm resten ur blåsan.

det blir bättre om jag stoppar in en tampong

Det är därför jag gissar att du skulle gilla att ha en prolapsring eller contrellebågar. Ring och tjata på gyn om att du behöver hjälp! Tycker absolut att du ska be barnmorska/gyn om råd om östrogenkräm ifall du amm, det kan också hjälpa dig.

Lycka till!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (2)

Hej Mia!

Jag är 5 m pp efter en ganska stor förlossningsskada (grad 4 plus hög vaginalbristning). Jag har diagnostiseras med en popq 1 cytocele, som beskrevs som väldigt lindrig. Hade sällan besvär med det, förutom någon gång lite tyngkänsla om jag stegrar promenader för snabbt.

Nu har jag dock i kanske 2-3 veckor känt mig konstant lite kissnödig, t o m omedelbart efter att jag gått på toa. Försöker dubbelkissa men det kommer inget då. Det känns inte akut, och svider inte som vid urinvägsinfektion. Pga min skada, har jag tränat min BB ganska mycket även med fysioterapeut och känner att den är mycket starkare än innan. Har dessutom slutat amma, och börjat med p piller sen 4 veckor, så hormonellt har jag också fått hjälp på traven.

Jag kan inte tänka vad som skulle kunna ha triggat detta nya symptom: jag har inte stregrat eller lyft tungt. Det enda är att jag hade en magsjuka vid ungefär samma tid.

Har du några funderingar på vad det kan vara? Kan p pillren bidra till extra symptom på något sätt?

Tänkte gå till läkare och försöka utesluta urinvägsinfektion, men det känns osannolikt att det skulle vara det!

Tusen tack för en fantastisk blogg

P-piller kan i vissa fall ge trängningar och känningar från blåsa som biverkning, läsa på om det kan gälla det piller du tar. Annars kan cystocele ge just trängningar, så du kanske behöver utvärdera det ytterligare en gång? Testa till exempel om menskopp eller tampong hjälper, då kan ist en mer långvarig lösning vara att gynekologen förskriver en prolapsring att använda. Hoppas du får svar! //Mia

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.