Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » För snabb viktnedgång efter graviditet

För snabb viktnedgång efter graviditet

I samband med serien om viktnedgång efter graviditet (där jag fokuserade på att gå ner till ursprungsvikt) fick jag en fråga om jag kunde skriva om det här med för snabb och för mycket viktnedgång efter graviditet. Det kan jag ju förstås!

För snabb viktnedgång anses vara mer än 0,5 kilo i veckan efter den första tiden (då du normalt förlorar vikt motsvarande bebis, moderkaka, fostervatten och annan vätska du haft i kroppen). Det här är om du ammar, med hänsyn till mjölkkvalitet och kvantitet. Jag känner inte till om det finns motsvarande uppskattning för personer som inte ammar. Vad som är för mycket viktnedgång är ju naturligtvis olika från individ till individ.

Kilon som bara rinner av?

Jag tror vi alla har hört talas om någon som upplevde att amning gjorde att kilona bara försvann och tillslut hade personen gått ner långt mer än vad som var önskvärt. Det där kan ju vara oändligt olika, men hos de allra flesta har amning inte en jättestor effekt på viktnedgången. Amning kostar slarvigt sagt 500 kcal per dygn. Dessa kalorier ingår i den dagliga energibudgeten som kroppen håller koll på. Om du inte får i dig tillräckligt med mat kommer kroppen börja ta av dina energireserver och du börjar förlora fettmassa och kanske även muskelmassa.

Att gå ner för mycket känns inte bra

Du kan bli trött och sliten av energibristen, utöver den trötthet du kanske får av livet med bebis. Om du går ner för mycket kan du också få för lite mjölk och/eller mjölk som saknar tillräckligt med näringsämnen för bebisen.

Vad orsakar viktnedgången?

Du får i dig för lite

Kanske har du inte tid att äta, kanske är aptiten förändrad? Om du inte har någon medicinsk orsak till viktnedgången är det oftast så att du faktiskt behöver äta mer. Se över vad du äter på några dygn och analysera var du kan stoppa in mer mellanmål, eller mer mat.

Depression

Att inte ha aptit kan vara ett av flera symtom på en depression. Postpartumdepressioner är förhållandevis vanliga och kan absolut vara en bidragande faktor till att du går ner för mycket, eller för snabbt, i vikt.

Sköldkörteltrubbel

Eter förlossningen sker en kraftig hormonell omställning som kan leda till en ökad risk för att insjukna i autoimmuna sjukdomar, och sköldkörtelsjukdom är en del av dessa. Viktnedgång kan då vara ett av flera symtom, däribland trötthet, irritabilitet, frusenhet, depression och torrhet i huden. Förutom sköldkörtelsjukdom så finns det också en akutvariant av sköldkörteltrubbel som drabbar ca 6 % av alla kvinnor postpartum, postpartumtyreoidit. I början (första fasen 2-4 månader postpartum), får man ofta lättare symtom och kanske lite förstorad sköldkörtel. Under den senare fasen (3-12 månader postpartum) kan symtomen bli väldigt tydliga (men ändå för många svår att särskilja från vad som är normalt). Om du har ett eller flera av dessa symtom och dessutom oroar dig över viktnedgången ska du alltså boka en tid på vårdcentralen för att bli undersökt!

Andra medicinska orsaker

Att “oprovocerat” gå ner mycket kan höra ihop med andra sjukdomar och besvär. Det kan vara svårt att särskilja en normal postpartumviktnedgång med en sjuklig viktnedgång, men om du upplever att det är orimligt hur mycket du går ner i vikt jämfört med hur du äter och rör på dig så bör du för säkerhets skull nämna problematiken för en läkare.

Egna erfarenheter?

Berätta gärna i kommentarsfältet!

5 kommentarer till “För snabb viktnedgång efter graviditet”

  1. Jag gick inte ner för snabbt men jag gick ner förmycket under mina a graviditet. Väger normalt 45Kg och under graviditeterna har jag gått upp till 55Kg. Jag har ofta gått ner till min ursprungsvikt en vecka efter och därefter har jag börjat tappa met vikt. I min andra graviditet gick jag ner och vägde 39 kilo. Jag såg inte klok ut. Var så fruktansvärt rädd att drabbas av sjukdom eller liknande, kändes som det hade kunnat gå illa om jag gjort det då jag inte hade några reserver alls. Utseendet gjorde även att jag undvek min sambo då jag kände mig oattraktiv. Mitt problem har varit att jag haft ett sånt sjukt sötsug under amningen så har blivit mycket otnyttigt som kakor och godis istället för bra mat med mycket näring. Har lovat mig själv nu denna tredje graviditet att ta bättre hand om mig och försöka behålla min ”standard vikt”

  2. För min del handlar det också om vilka kilo det är som försvinner. Jag är tillbaka på min startvikt ”redan” 6v efter förlossning men saknar ju mycket av muskelmassan från innan graviditeten. Det är lätt att stirra sig blind på vågen men den visar aldrig hela sanningen.

      1. Hej! Jag vill ha tips jag har en son på 3 månader snart. Jag ammar ofta och blir hungrig ofta jag väger 85kg nu magen hänger jag vill gå ner i vikt har ni tips? Tack på förhand

  3. Wow vilken ögonöppnare det här inlägget blev för mig. För mitt första barn för 2,5 år sedan (gravid v. 23 med andra nu). Jag verkligen rasade i vikt första månaderna efter förlossningen och själv tänkte jag inte så mycket på det utan var helt inne i bebisbubblan och tänkte att kroppen fixar det här på bästa sätt. Däremot hade jag ett stök med att inte få till amningen och har hela tiden trott att det kan berott på mjölkstockningar men nu inser jag att även viktnedgången kan varit en faktor. Efter reflektion efter jag läst inlägget landar jag i att när viktnedgången planat ut så började amningen fungera – bidragande orsak kan ju vara att kroppen börjar landa i allt nytt. Kontentan för mig är att vara mer observant på viktnedgången efter denna förlossning.

    Önskar dig en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *