Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » En andra graviditet

En andra graviditet

Nej,nej. Jag är inte gravid igen! (Och det hade ju dessutom varit min fjärde graviditet, och någon sådan kommer det inte bli). Utan det här är en inledning på en serie inlägg som jag kallat ”The second time around”. Serien har sitt ursprung i en fråga jag fick för ett tag sedan, gällande vad man kan förvänta sig under en andra graviditet. Nu är ju detta oändligt individuellt, men jag tänkte ändå försöka skriva ihop något. Och sen kan ni alla dela med er av era erfarenheter i kommentarsfältet!

Magen blir större tidigare

Kroppen har gjort utvidgnings-resan en gång förut och kan vara lite ivrig i startgroparna vid en andra graviditet, så att du kommer se gravid ut tidigare. Lite på samma spår: du kan också få sammandragningar tidigare under den andra graviditeten än vid den första. Kroppen vet liksom vad den ska lyssna efter den här gången.

Du kan kanske känna sparkar tidigare

Kroppsmedvetenheten som kommer sig av att ha varit gravid en gång tidigare kan göra att en omföderska har lättare att känna sparkar än en förstföderska. Min egen erfarenhet var att jag kände sparkar i andra graviditeten kanske 3-4 veckor före jag gjorde det i den första. Men i den tredje graviditeten kunde jag inte alls känna så tidigt som i den andra… Varje graviditet är också unik.

Bäckensmärta

För nytillkomna läsare så är ”graviditetsrelaterad bäckensmärta” alltså det korrekta uttrycket för et som förr kallades foglossning. Rent statistiskt så verkar det vara så att ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken att få ont. Att ha haft ont under en tidigare graviditet kan också vara en riskfaktor för att få ont igen. MEN. Rent kliniskt så upplever jag att en del som haft väldigt ont under en första graviditet lär sig av eventuella misstag och lättare tar till sig råd och behandling – och därför får mindre ont under kommande graviditeter. Å andra sidan har jag själv fått eskalerande besvär med värre smärta för varje graviditet, även om jag ju är hyfsat insatt i både råd och rehab…

Magmuskeldelning

Den största förändringen som blir bestående brukar ske under den första graviditeten, men alla gravida får ett ökad utrymme mellan magmusklerna. Det är in sig inget problematiskt. Det kan vara så att vävnadernas uttänjning blir mer permanent och har svårare att återhämta sig efteråt fler genomgångna graviditeter. Men långt ifrån alla flerbarnsmammor får kvarvarande magmuskeldelningar! Jag har skrivit mycket om magmuskeldelningar, blev du nu sugen om att läsa mer – använd sökfunktionen här på bloggen!

Åderbråck

Åderbråck, bade de i underlivet och de på benen, kan förvärras för varje graviditet. Börja med kompressionsstrumpor tidigt och undvik att stå för länge. Ha benen och fötterna högt upp när du vilar.

Du kommer inte få vila lika mycket

En graviditet kan vara väldigt påfrestande som den är, och när du redan har ett barn hemma som kanske sätter agendan kan det vara svårt att hitta utrymme för vila och återhämtning. Det här kan ju spilla över både på bäckensmärta och generell trötthet.

Urinläckage

En riskfaktor för att ha kvarvarande urinläckage efter graviditet är att ha haft det redan under graviditeten. Jag har inte sett motsvarande forskning på det, men jag skulle tro att det finns ett liknande samband mellan att om du haft urinläckage under din första graviditet så finns en ökad risk att drabbas också vid den andra. Förstås kan du i vissa fall ha mindre urinläckage vid andra graviditeten för att du kniptränat så enormt flitigt också…

Graviditetskomplikationer

Din medicinska och graviditetsrelaterade historia är viktig och kan påverka risken att drabbas av problem under en andra graviditet. Om du tidigare haft någon graviditetskomplikation eller graviditetsrelaterad sjuklighet kan alltså risken att drabbas av samma sak igen finnas. Prata med din barnmorska om dina individuella faktorer och be om råd att hantera dessa tidigt!

Vad har jag missat?

Dela med er av era erfarenheter i kommentarsfältet!

4 kommentarer till “En andra graviditet”

 1. Finns det någon ökad risk för mycket illamående och kräkningar vid en andra graviditet, bara för att man hade det under första graviditeten?
  Tack för all bra info!

  1. Ja, jag har förstått det som att om du varit drabbad av hyperemesis en gång så är sannolikheten att drabbas nästa gång rätt hög. Inte för att det är värt mycket, men i min första graviditet kräktes jag många gånger varje dag i 17 veckor typ, i de andra två ingenting. Tror att det finns alla sorter, även om statistiken visar på högre risk.

 2. Hur är det med förlossningen gång nummer två, finns det evidens för att förloppet går snabbare och är risken för bristningar mindre när allt redan blivit uttänjt en gång?

  1. Risken för muskelskador är mindre för en omföderska. Att det går snabbare finns också evidens för, specifikt krystskedet vet jag att jag läst studier om att är kortare, men skulle gissa att det finns evidens för att “hela alltihop” med värkarbetet från början till slut tar kortare tid. Det är i alla fall, som jag fattat det, något som tas för en sanning. Men vet inte med mig att jag själv läst studier på just det.
   https://bakingbabies.se/2019/03/31/andra-forlossningen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *