Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Andra postpartumtiden

Andra postpartumtiden

Jag tror inte att det går att skriva en text om ”så här kommer postpartumtiden vara”, för det är för olika. Förlossningar är olika, föräldrar är olika, barn och bebisar är olika. Det här inlägget är lika delar mina egna tankar som min fysioterapeutiska erfarenhet.

Ett annat barn

Jag upplever att en del förstabarnsföräldrar tänker ”så här är barn” eller ”så här kan man göra med bebisar” kring sina egna erfarenheter med första barnet. Alltså att många tar sin egna erfarenhet som en större sanning än vad den kanske är. Jag har också uppfattat det som att fler än jag själv fått en aha-upplevelse när andra barnet anlänt. Det som man trodde vara ”så här är barn” kan nu kategoriseras om till att vara ”så här är mitt första barn”. Och det anda barnet kanske funkar HELT olika. Vad vill jag säga med det här: En del av de erfarenheter av livet med bebis från första barnet kanske ställs helt på ända när andra barnet kommer.

Du är ändå erfarenheter rikare

Du har troligen lärt dig en massa grejer första omgången. Hur amning eller matning funkade för er, hur du kände kring en massa olika saker, hur du upplevde första tiden och vilka behov du själv hade. Du slipper kanske en massa förstagångsförälders-oro den andra gången och får därför större möjlighet att lägga fokus på annat? Det är ologiskt att påstå att du ska kunna lägga mer fokus på dig själv eftersom du nu kanske har mindre tid än någonsin. Men lyssnandet inåt kanske ändå finns där något starkare den här gången?

Viktnedgång och magen

Magens återhämtning och viktnedgång är inte exakt synonyma, eftersom en massa maghud kan vara kvar även om du skulle gå ner all vikt. Men min erfarenhet är ändå att många upplever det som svårare att hitta tillbaks till den gamla kroppsformen ju fler barn de föder, både vad gäller vikt, magmuskler och hud. Det kan ta längre tid innan du är helt återhämtad. Och ”helt återhämtad” kommer med största sannolikhet ändå vara långt ifrån ett utseende som du hade innan barn. Om funktionen i bålmusklerna inte kommer sig tycker jag att du ska ta hjälp av en duktig fysioterapeut!

Mindre tid

När vi är inne och snuddar vid ämnet rehab så kan ju tidsbristen bli en tydlig realitet när du har två barn. Även om du hade hittat en träningsrutin efter första barnet så är det nog lite svårare denna gång. Men samtidigt så vet du kanske nu mer av vad du faktiskt behöver prioritera – och att återfå styrka och uthållighet är två väldigt funktionella saker som småbarnsförälder. Jag brukar tipsa om att dela upp träning och motion på flera korta stunder per dag. Kanske kan du göra 2-3 övningar på förmiddagen, några på eftermiddagen och en rask promenad i samband med lämning eller hämtning av storbarnet?

Mer fysisk belastning

Det här är ju naturligtvis beroende på hur stort ditt äldre barn är – men två barn kan innebära mer fysisk belastning. Kanske är det syskonvagn eller ståbräda, påklädning av två, bärande och lyft av två barn, eller varför inte lyft av ett barn, en springcykel och ratta barnvagn med andra handen? Ju mer belastning, ju mindre tid för återhämtning och ju mindre tid för rehab – desto större risk finns det faktiskt för belastningssmärtor i rygg, nacke, axlar, handleder, knän, fötter… Att hitta en balans mellan återhämtning och belastning kan vara din största utmaning!

Bäckenbotten

Ju fler barn du föder, desto mer ökar risken för framfall. Det är inte så enkelt så att det kommer som ett brev på posten, men det är vanligt förekommande med buktande slidväggar kort efter förlossning. Det kan återhämta sig, men precis som med magen så kan det gå långsammare andra gången. Det är också vanligt att ha något mer inkontinensproblem efter andra graviditeten än efter första. Börja träna bäckenbotten. Om det är svårt eller inte verkar funka – sök till en bäckenbottenfysio som kan hjälpa dig vidare!

Vad har jag missat?

Dela med er av era erfarenheter i kommentarsfältet!

3 kommentarer till “Andra postpartumtiden”

  1. Känner verkligen igen detdär med fysisk belastning. Jag har fortfarande ont i rygg, nacke och axlar nio månader efter förlossning. Men det finns liksom inget utrymme att vila, båda barnen vill bäras och vagnen ska stånkas upp för trappor osv osv.

  2. Så här precis i början av postpartum tiden inte ens en vecka efter planerat snitt med andra barnet ska det bli spännande att se skillnader och likheter. Skillnaderna i återhämtning är redan enormt mycket bättre denna gång. Ännu har ingen tvåbarnschock kommit men med första barnet hade vi nog mer av en oj-kan-barn-vara-så-här-också-chock. Det som slår mig så här andra gången är hur lite info som ges och hur litet stödet är på BB när det gäller återhämtningen. Varför är inte bajs-pall standard på toaletten på BB? Varför pratar ingen om att det kan vara svårt att tömma blåsan i början? Jag hade det problemet första gången och hade lärt mig att jag behövde ställa klockan för att komma ihåg att kissa. Är ändå så glad att jag hade med er bok till förlossningen och på BB så att jag kunde slå upp det i den men det borde vara information som ges till alla som rutin utan större insats.

  3. Andra gången hittills för mig innebär ett mer avslappnat föräldraskap, mer lugn o ro, nästintill inga besök alls faktiskt. Det är tuffare fysiskt andra gången postpartum, kroppen är i betydligt sämre skick. Men den största skillnaden just nu är vemodet, att detta med största sannolikhet är sista gången. Min första postpartum tid så hade jag alltid i bakhuvudet att ”nästa gång ska jag göra si göra så”..medan denna gång är det liksom jahapp , det var det, the end. Jag bannade min graviditet från start till slut för fy tusan vad jag var trött och sliten. Men nu längtar jag tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *