Blåsproblem efter förlossning

Läsarfråga om blåsproblem efter förlossning

Läsarfråga

”Jag födde i december. Det blev en långdragen förlossning som slutade med sugklocka och efteråt kunde jag inte kissa. Blåsan tömdes på 1 liter (!) och därefter sattes kateter i 3 dagar…efter att den drogs hade jag problem med att tömma blåsan, men det har varit inom normalspannet. Till en början var jag kissnödig jämt. Men nu är de mycket bättre, men jag tycker däremot känslan av kissnödighet är nedsatt och jag får nästan tänka att jag är kissnödig för att de ska komma något. Hur ska ja gå tillväga? Känns inte som man kan få nån hjälp!!”

Läsarfråga

Svar

Här finns det jag skrivit tidigare om blåsan efter förlossning.

Problem med att kissa efter förlossning

En del blåsproblem är normala efter förlossning, men det låter som att dina besvär ändå inte gått över riktigt som en kan hoppas. Blåsan är normalt lite som en muskulär ballong, och när den blir uttänjd så blir muskelvävnaden i blåsans väggar och kanske också nerver utsträckta. Detta brukar läka, men det tar tid. Nerver läker med 1 mm per dygn, och det kan ta många månader innan nervsignaleringen kring bäckenbotten och bäckenorganen är helt som det ska, efter en traumatisk förlossning och där blåsan blivit involverad som du beskriver. Muskler som blivit ordentligt utsträckta har också månaders ”rehab”.

Sök hjälp

Ring tillbaks till sjukhuset där du födde och be att få träffa en uroterapeut eller en läkare. Det är bättre att kolla blås-grejer en gång för mycket än en gång för lite. Tills dess att du får individanpassade svar kan du läsa detta.

Ge det tid

Det verkar redan ha börjat bli bättre, och kroppen kommer fortsätta läka en tid till. Du kan hjälpa kroppens återhämtning med att dricka normala mängder, kissa på regelbundna klockslag, försöka att undvika att krysta när du kissar samt att knipträna regelbundet.

Blåsan är ett organ som oftast går att beteende-träna.

Att kissa på regelbundna klockslag handlar om att betinga in de vanor som du sedan vill att den ska sköta automatiskt. Detta är den vanligaste behandlingen för överaktiv blåsa, men jag skulle kunna gissa att det kan funka även för ditt problem som egentligen är det motsatta.

Gör så här:

  • Skriv upp allt du dricker och kissar under 2-3 dygn.
  • Det normala är att dricka 1,5 liter vätska om du också äter normala mängder frukt och grönt.
  • Du ska då kissa ungefär 2 liter vätska per dygn, fördelat över 4-8 tillfällen.
  • Per kiss-tillfälle ska det gärna vara 2-3 dl, på morgonen kanske mer och någon gång under dagen mindre.

Om du ammar blir detta lite annorlunda förstås. Utgå då ifrån att kissets färg ska vara gult och att det kommer 2-3 dl kiss när du kissar, helst inte jättemycket oftare än 2-3 timmar emellan. 

Märker du att du kissar alldeles för sällan eller alldeles för stora mängder kan du börja schemalägga ditt kissande, ifall blåsans signalering inte fungerar optimalt. Försök att undvika att  behöva kissa mer än 4 dl per tillfälle. Med tiden kan du då hjälpa blåsan att återfå sin tidigare storlek. Med tiden borde signaleringen om blåsfyllnad komma tillbaks till det normala.

Glöm inte att slappna av

” Traumat mot bäckenbottenmuskulaturen tillsammans med stressen av en relativt krävande bebis gjorde att jag fick en enorm överspänningsproblematik vilket gjorde att jag också upplevde svårigheter att tömma blåsan.
Mig har det hjälpt att försöka spänna av muskulaturen med mild massage och att pressa lätt med fingrarna på de spända musklerna (Yepp, även anus) samtidigt som jag försökt bukandas. Underlättar att sitta i badkaret med lite varmt vatten och kissar man i badkaret så tänker jag att så får det lov att vara just nu.”

En annan läsare berättar

Att jobba med avslappning i bäckenbotten, kan oavsett problematik, vara viktigt. Knip inte enbart, utan fokusera också på att slappna av!

Berätta gärna hur det går! Lycka till!

Previous

Next

One Comment

  • Oj, jag dricker och kissar typ tre gånger mer än det du skriver! Hade liksom frågeställaren besvär med blåsan i samband med förlossningen, men efter det kissar jag typ hela tiden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *