Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Goda råd för din sömn

Goda råd för din sömn

Som avrundning i inläggsserien avslutar vi med goda råd för din sömn!

sovnarbarnetsover

Bild av hejhejvardag

I det här inlägget vill jag gärna att ni fyller på med era bästa tips och knep!

I en himla massa inlägg har jag skrivit om sömn och hur nedsatt sömn påverkar dig (negativt). Jättepeppigt, va? Vårt äldsta barn är snart sju  och vi har fortfarande inte sovit en enda hel natt sen han föddes. Inte för att det alltid är just han som är uppe och ränner. Men ni fattar, någon har drömt en mardröm, tappat favvonallen, behöver kissa, dricka eller med bebisen nu – nattamma. Jag vet vad du går igenom. Vi sover okej, men jag är trött varje dag.

Nu tänkte jag slänga ur mig en massa goda råd som du kan skriva ut och knöggla ihop till en liten boll och tugga argt på en stund, om du vill.

Jobba med dygnsrytmen

Från forskningen vet vi att 30 minuters dagsljus om dagen är fördelaktigt för att få en bra nattsömn. I Sverige har vi det inte alltid så lätt att fånga dagsljuset men som föräldraledig ökar ändå chanserna. En promenad i dagsljus kan alltså göra att du sover bättre. På samma sätt kan skärm-ljus och annan belysning ibland göra att vår sömnighet inte riktigt kommer när den ska. Lägg bort telefonen och släck ner litegrann 30 minuter innan du ska gå och lägga dig.

Ta tupplurar

En liten tupplur på dagen kan skydda mot en del av sömnbristens negative effekter. Även om det inte löser alla problem så kanske du i alla fall mår lite bättre efteråt. Att sova när bebisen sover är ett provocerade tips, men i vissa fall kan det ju funka. Låt allt annat stå åt sidan för ditt sömnbehov!

Minska kraven

Vårt bästa knep att ta till när sömnen gått bananas är att inte laga någon pretentiös middag. Frukost till middag funkar fintfint, och barnen älskar det! Ni andra har säkert tusen andra bra tips för att sänka kraven i vardagen – dela gärna med er!

Behandla smärta

Att sova dåligt på grund av smärtproblem är… ett problem. Låt inte tröttheten hindra dig från att söka hjälp!

Analysera ditt kaffedrickande

Det är individuellt hur man påverkas av kaffedrickande men för dig som lider svårt av sömnbrist kan det vara klokt att inte dricka kaffe efter klockan 14. I vissa studier har man nämligen sett att koffeinet påverkar sömnkvaliteten, även om kaffet intogs många timmar innan sänggåendet.

Utnyttja ditt skyddsnät

Har du någon som kan hjälpa dig med det som känns tuffast när du är som tröttast? Be om hjälp! Min erfarenhet är att otroligt många blir glada över att få frågan om att kunna hjälpa, och med glädje ställer upp.

Räkna timmarna

Det här tipset gäller bara dig som inte blir för stressad av att ha koll på siffror. Efter ett tag med sömnbrist tappar vi ofta uppfattningen om läget egentligen. Att veta att du ligger okej till med sömnen kan bli en trygghet. Att veta att du sover alldeles för lite kan i det motsatta fallet bli en god motivator till att ta tag i problemet. En beräkning kan också bli en utgångspunkt för en bra diskussion med en eventuell partner. Hur ska ni ha det egentligen? Sju timmars sömn per dygn verkar vara ett eftersträvansvärt värde.

Om du inte får till tillräckligt med sömn.

Under den mest kritiska perioden kan du tillbringa mer tid i sängen. Gå upp och kissa, byt blöjor och hämta med dig något att äta och dricka. Men skit i att klä på dig ordentligt och strunta alla måsten runt omkring – när du är upp i en vettig dygnsvila kan du ta dig an omvärlden igen!

Goda råd för din sömn

Vad är dina bästa tips? Och vad har absolut inte funkat för dig?

Inläggen i serien i ordning

3 kommentarer till “Goda råd för din sömn”

 1. Bästa grejen för att få min sömn att funka är att hålla igång träningen. Är jag muskulärt trött har jag lättare att varva ner på kvällen och somnar därmed också lättare. Dessutom sover jag lugnare under natten och somnar om snabbare efter amning, omsövning, lakansbyte eller vad som nu väckt mig.

 2. Några saker som oftast funkar, under mina snart fyra år som mamma, då jag sovit en handfull hela nätter, och resten av nätterna blivit väckt 1-15 gånger/natt:
  *Ha låga förväntningar på nattsömnen. Jag blir hellre positivt överraskad av en bra/ok natt än tvärtom.
  *Strunta i hur mycket/lite jag sovit, gå på dagsform. Och ha låga ambitioner/krav på mig själv när jag är trött.
  *Försöka tänka på att det är en övergående period av livet, även om den varar några år. Båda våra barn har börjat sova ok när de närmat sig 2 år (med ok menar jag att de minst halva veckan sover hela natten).
  *Dela på nätterna när det är som tuffast (om det är möjligt, det har det inte alltid varit för oss).
  *Turas om att ge varandra sovmorgon när båda är hemma (om det är möjligt).
  *Strunta i alla som glatt berättar om sina barn som minsann sovit hela natten sedan de var 6 veckor. De allra flesta barn sover dåligt i perioder, och det beror sällan på att föräldrarna “gör fel”, utan på barnets utveckling och faser de går igenom.

 3. Vårt överlevnadsknep är gästrummet. Jag har en utmattning i bagaget och innan vi fick vår tjej visste vi att det skulle bli tufft – men vi hade inte kunnat föreställa oss exakt hur tufft, jag har många gånger dippat så av sömnbrist att livsglädjen varit alldeles bortblåst. Gästrummet gör att vi tar oss igenom detta. Vi turas om att sova hela nätter och även om det är tråkigt att inte sova bredvid sin partner gör det att vi fixar både relationen och föräldraskapet. En av oss är utvilad och stöttar den som inte är det. Vi har varannan natt som bas men ibland byter vi lite så att den som är tröttast kan få ett par nätter på rad för att komma ikapp. Lovis är ett och ett halvt och en period innan jag började jobba igen kände jag mig rätt pigg men nu när vi båda jobbar är det slitigt eftersom hon fortfarande vill ha flaska på natten. Men gästrummet alltså – magiskt att turas om att sova där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *