Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapi och fertilitet

Fysioterapi och fertilitet

Något jag inte skrivit särskilt mycket om här på bloggen tidigare är barnlängtan och infertilitet. Det finns nog flera anledningar till det, den främsta är att detta är något som jag inte kan så mycket om. Det här handlar om två saker – 1) det är inget fysioterapeuter jobbar särskilt mycket med och 2) jag har haft turen att ha noll bekymmer med detta själv. Det i sig är såklart inte en anledning för att inte ta till mig problematiken, men jag har bara inte haft anledning att läsa på. Förrän nu!

Jag kan som vanligt inte skriva allt om allt. Jag har inte supermycket kunskaper om alla de olika fertilitetshindren och om alla olika behandlingsalternativ som finns. Det jag däremot kan fatta är fysioterapi, och jag har ägnat några veckor åt att läsa forskning om detta.

Först en kort bakgrund

Infertilitet drabbar 10-15 % av alla par världen över enligt WHO. Definitionen av infertilitet är när ett par haft över ett års regelbundna oskyddade samlag som inte resulterat i graviditet. Det finns primär infertilitet vilket innebär att individen aldrig varit gravid/gjort någon gravid, och en sekundär graviditet som innebär att individen tidigare har varit gravid/gjort någon gravid. Orsaken till infertiliteten kan vara väldigt olika;

  • Ägglossningsstörning 20%,
  • Tubarfaktor (mekaniska hinder, ärr, skador som påverkar äggets möjlighet till rörelse från äggstockar till livmoder) 20%
  • Manlig faktor 40%
  • Oförklarig barnlöshet 15 &
  • Övrigt 5 %

Över 35 års ålder har en kvinna hälften så stor chans att bli gravid som i tjugoårsåldern, och chansen att bli gravid över 40 års ålder är 10 %.

Utredning och behandling

Utredning och behandling av infertilitet är saker som sker hos läkare. I den här serien när jag går igenom kompletterande och alternativa fysioterapeutiska behandlingar så menar jag ICKE att något av detta kan ersätta den utredning och behandling du behöver hos läkare. Jag vill vara väldigt tydlig med detta. Generellt är också evidensläget för alla fysioterapeutiska behandlingar vid infertilitet låg. Även om det finns ett gäng studier som påvisar trender mot goda resultat är alla dessa små och har metodologiska brister.

Hoppas ni vill hänga på!

Det blir en serie av inlägg över fyra dagar!

Inläggen i serien i ordning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *