Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tens och akupunktur vid IVF

Tens och akupunktur vid IVF

IVF är den generellt mest framgångsrika behandlingen mot infertilitet, men även om det ofta är framgångsrikt så löser IVF:er inte allas önskemål om graviditet. Man har därför studerat om annan behandling än läkemedelsbehandling kan optimera utfallet av IVF. Jag tänkte idag beskriva två av de metoder som det finns lite fysioterapeutiska forskning kring vad gäller fertilitet.

TENS

TENS är normalt en metod för smärtlindring och begreppet TENS är en förkortning som står för trankutan elektriskt nervstimulering. Transkutan betyder ”genom huden” och behandlingen sker via att man fäster självhäftande elektroder på huden och strömmen kommer sedan via en batteridriven liten manick, en ”TENS-apparat”. Man kan använda olika frekvenser på elstimuleringen för olika slags besvär. Teorien menar att högfrekvent TENS blockerar upplevelsen av smärta i området och lågfrekvent TENS skapar istället muskelsammandragningar och ökar blodflödet. Det fungerar i så fall lite som massage och frisätter hormoner i kroppen som lindrar smärta. Behandlingen känns som svagt pirrande eller surrande och gör inte ont. Som smärtlindring funkar TENS väldigt bra mot menssmärta. TENS ger inga biverkningar men om du har känslig hud kan man behöva kolla att elektroderna funkar för dig.

Akupunktur

Akupunktur är lite svårt att skriva om, eftersom det ofta finns två olika förklaringsmodeller – den västerländska och den traditionella/kinesiska. Dessa överensstämmer inte alltid. Akupunktur kan användas både inför en fertilitetsbehandling, under en IVF samt som smärtlindring under en graviditet. Hur det ska fungera är inte riktigt fastställt. Enligt kinesisk tradition återställer akupunkturen balansen (oklart var) och ökar förutsättningarna för en graviditet. Kanske kan eventuell effekt förklaras av ett ökat blodflöde och frisättning av endorfiner, precis som vid TENS-behandling.

Den vetenskapliga grunden för akupunktur är kontroversiell. Det mesta tyder på att effekten främst beror på placebo. När det ger effekt är den kortvarig. Det finns otillräckliga bevis för att stödja användning av akupunktur jämfört med andra medicinska behandlingar och akupunktur är inte bättre än annan behandling på lång sikt.

Vad säger forskningen?

Det har gjorts ett gäng studier både på ”vanlig” akupunktur och el-akupunktur (där man kopplar ihop strömmen från en TENS-liknande apparat till akupunkturnålarna). Akupunktur vid tidpunkten för stimulering av ägglossning verkar vara mest effektiv  av de behandlingsalternativ som undersökts i olika studier. Behandlingen bör vara minst fyra tillfällen. Varianterna av behandling där man också använder svag elstimulering, antingen via akupunkturnålar eller via självhäftande elektroder (TENS) kan ske på akupunkter eller på mer ”vanliga” ställen där man kan sätta TENS-elektroder.

Det här förstår jag att blir lite rörigt för dig om läsare, men akupunktur ges ofta på vissa specifika punkter enligt ett traditionellt kinesiskt ”meridian-system”. TENS kan man sätta lite var man vill, men liksom i anatomisk närhet till området man vill behandla. Det är högfrekvent TENS med med elektrodplacering över ljumskar och kring höftbenen samt ner mot pubisbenet 20 minuter före embryotransfer har visat viss positiv effekt enligt vad jag hittar studier på.

Hur funkar det?

För alla dessa varianter av behandling finns ingen allmänt vedertagen förklaringsmodell för hur det faktiskt kan påverka fertilitet eller antalet lyckade IVF-behandlingar, men det kan handla om en frisättning av endorfiner och andra neurokemiska substanser som minskar smärta, mental stress och oro och sekundärt påverkar det reproduktiva systemet.

TENS som smärtlindring

TENS har en vedertagen behandling mot smärta även om vi saknar kunskaper för hur det verkligen fungerar och om det egentligen är mer effektivt än placebo. Har du mycket smärta vid ägglossning eller mens kan du testa TENS som behandling mot smärtan. Fungerar detta bra kan du också använda detta vid de smärtsamma momenten av en IVF, kanske då specifikt vid äggplock.

Referenser:

Inläggen i serien i ordning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *