Manuella behandlingar för fertilitet

Kan manuella behandlingar hjälpa dig att bli gravid?

När jag laser om manuell fysioterapeutisk behandling för fertilitet så hamnar jag i två länder: Ungern och Danmark. Av någon anledning verkar fysioterapeuter i dessa länder har nischat sig mot detta i större utsträckning än i något annat land. Det verkar också finnas en amerikansk barnmorska som nischat sig på detta och utbildar inom ämnet.

Den grundläggande tanken verkar vara att reproduktionsorganen kan fungera dysfunktionellt på grund av olika omkringliggande störningar eller mekaniska hinder. Man listar upp allt från trafikolyckor till hållningsproblem och stress som skäl till dysfunktionerna. Nog för att människor alltid är en helhet, men behandlingar som liksom riktar sig ”till allt och alla” blir jag generellt skeptisk till.

Extremt få och små studier!

Det finns enstaka och små studier om annan fysioterapeutisk behandling som mjukdelsmobiliserande manuella behandlingar (alltså typ bindvävsmassage och dylikt) i fertilitetssyfte. Vi har ingen stark evidens att stå på och jag skulle inte lägga till detta i min behandlingsarsenal av den orsaken.

Varför behandling av mekaniska hinder?

Upp emot 40 % av de kvinnor som behöver fertilitetsbehandling uppges ha ärrvävnad i buken från tidigare kirurgi, endometrios, infektioner, inflammatoriska sjukdomar och andra besvär som kan ge upphov till ärrvävnad och det är till dessa individer som behandlingen riktar sig.

Förklaringsmodellen är här att den manuella terapin kan påverka det centrala nervsystemet och därigenom påverkar äggstockar och livmoder genom hormonproduktion och hormonreglering.

Hur går behandlingen till?

Fysioterapeuten försöker jobba med dessa mekaniska hinder genom en extern behandling som ofta är rätt hårdhänt, men inte smärtsam. Det finns också tankar om att även denna behandling mest handlar om att påverka stressnivån hos den som söker behandlingen.

Massage

Genom djup massage arbetar fysioterapeuten med spända muskler och smärta runt omkring bäckenregionen. Massage har också en stressreducerande effekt och kan hjälpa till att lugna nervsystemet. Med specifikt riktad behandling för höftböjarmuskeln (Psoas) tänker man sig att man kan påverka de reproduktiva organen genom dess fysiska närbelägenhet. Psoas-release är en behandling jag (och flera med mig) förhåller mig rätt skeptiskt till.

Gynovisceral manipulation

Här är tanken att lösa upp spänningar och ärrvävnad i buken och runt omkring äggstockar, äggledare och livmodern. Man vill optimera blodtillförsel och nervsystemet runt omkring dessa för fertiliteten avgörande organ. Jag är lite fundersam till detta? Hjälp mig, barnmorskor och läkare som läser. Kan man verkligen komma åt livmoder och äggstockar med yttre massage utan att mosa en massa annat på vägen, och tänker ni att den här behandlingen låter rimlig?

Krävande men inte farligt?

Behandlingen kräver ofta ett ganska stort antal besök, ca 10 och förhållandevis lång behandlingstid, ca 60 minuter. Det finns ingen stabil vetenskaplig grund för dessa behandlingar, men de medför ingen risk eller besvärlig biverkningar och kan säkert vara något att testa för par som annars har testat allt.

Referenser

Inläggen i serien i ordning

Comments (3)

Hej Mia!
Jag är fysio och jobbar mkt manuellt, vi hade en inhyrd naprapat för 1,5 år sen som höll i kurs i manipulationstekniker för oss på jobbet. Denna ”föreläsare” påstod att jag behövde manipuleras i nacken 2 ggr om dagen i ett halvår för att få ordning på min ökade lordos i nacken. Han påstod att får man ökad lordos i nacken får man det även i länden och då påverkas fortplntningsorganen och jag lär få svårt att bli med barn. Sen dess har jag levt med konstant ångest kring det här, är så otroligt rädd att jag inte ska kunna bli med barn och nu när vi snart tänkt börja försöka känns ju processen allt annat än njutbart. Gubbjävel för att vara ärlig!
Är det här någonting du känner igen? Något du läst om?
Tack för en fantastisk blogg!

Mvh Emma

Hej Emma! Du kan vara alldeles, alldeles lugn. Jag har ingen aning om vilken föreläsare ni hade, men det där är 100 % ickevetenskapligt dravel. För det första kan inte manipulationer påverka din hållning, alls. Om vi har tur kan det ju påverka smärta, men om det ska påverka hållning så behövs ett våld som är utöver det lämpliga. (Det är möjligt att du får en avslappningseffekt av manipulationer som kan göra att du känner dig rörligare etc, men det är ju faktiskt inte rimligt att typ ”bryta upp” en hållning). Visst påverkar ryggens kurvaturer varandra, men lordoser har ingen som helst vetenskaplig koppling till fertilitet. Det är helt logiskt orimligt, faktiskt. Om du kan bli gravid eller inte handlar om ägglossning, spermiekvalitet osv. Och skulle ni råka ha svårt att bli med barn finns ju hjälp att få. Släpp ångesten och börja försöken! <3

Tips på (lång!) läsning här: https://www.painscience.com/articles/structuralism.php

Tack så mkt för ditt svar! Känns redan lite bättre men känns nog ännu bättre när en lyckats bli på smällen!
Han heter Patrik Larsson och håller i SNAP-kurser tror jag det heter,, verksam i Göteborg. Du får ta bort kommentaren om det inte passar sig att jag outar 🙂
Tack igen ❤️

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.