Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Graviditer, bubbelpool och bastu?

Graviditer, bubbelpool och bastu?

Är det okej att bada bastu eller bubbelbad när man är gravid? Den här frågan har jag sett otroligt många gånger i den gravid-grupp på Facebook jag var med i under graviditeten med Waldo. Jag tänkte försöka mig på att ge ett svar här idag.

Det handlar om kroppstemperatur

De vetenskapliga svar som finns baseras på hur kroppstemperaturen påverkar dig och fostret. När du är i väldigt varmt vatten kan kroppen inte riktigt använda sin mest effektiva nedsvalkningsmetod: svettning. Därför kan din kroppstemperatur öka och din kroppstemperatur kan påverka fostret, speciellt i början av graviditeten. När du blir överhettad kommer blodflödet till huden öka och blodflödet till dina inre organ minska. Du kan då bli yr och må dåligt.

Undvik överhettning i bad

Det finns ett par vetenskapliga studier i vilka man sett att överhettning hos gravida kvinnor i första trimestern bör undvikas då fostret kan påverkas av värmen. På grund av att forskningsgrunden är förhållandevis tunn ändå finns inga kategoriska svar att ge kring alla bad.

Under första trimestern kan du kanske lika väl strunta i både bastu och ta jättevarma bad. Är det skönt och lagom varmt och du sitter en liten stund kan det absolut vara okej. Väldigt varma bad under en lång stund kanske det är mindre bra. I någon studie har man sett att gravida kvinnor klarar av bad som är högst 40 grader varma i ca 20 minuter utan att det ger några ökade risker för fostret.

Kroppen klarar av bastu bättre

Kroppen har lättare att reglera temperaturen i bastu än i badvatten och man har inte sett att kvinnor som bastar mycket, varmt och ofta får mer bekymmer än andra. Det kan vara så att det är enklare att känna när det börjar bli för varmt i en bastu, och att man därför avbryter tidigare. Ett riktvärde kan vara högst 70 grader i bastun i högst 20 minuter.

Bakterier i badvatten?

Tidigare avrådde man från offentliga varma bad med tanke på den smittorisk och förekomst av bakterier som kan finnas i varmt vatten som delas av många människor. Gravida kan vara mer mottagliga för urinvägsinfektioner och bubbelbad på badhus eller SPA kanske inte alltid är att rekommendera, men vi har inte någon stabil vetenskaplig grund att avråda från detta.

Gravida kan också lättare få svamp än annars. Svamp uppstår när det blir en överväxt av mikroorganismer som annars förekommer i slidan. Under en graviditet kan den normalt sura miljön i slidan förändras och du kan få problem med svamp. Om du redan har svamp eller lätt får svamp kan det blomma upp om du badar länge och har blöta badkläder en lång stund efter badet.

Inget bad efter att vattnet gått

När du badar annars under graviditeten är vägen in till fostret sluten, men när ditt vatten har gått är det mer fri passage in till barnet. För att undvika infektioner avråder man från att bada då vattnet gått. Har du värkar utan vattenavgång kan du absolut bada!

Varmvattenbassäng

Under graviditeter är det vanligt med vattengympa, gärna i varmvattenbassäng. Bassängvattnet bör inte vara över 32 grader och i denna värme kan träning i bassäng gärna begränsas till ca 45 minuter. När träningen blir väldigt intensiv kan din kroppstemperaturen höjas, men inte till några farliga nivåer ifall bassängen är lagom varm och träningen lagom intensiv.

Håll dig på den säkra sidan!

 • Kolla temperaturen på poolen, jaccuzzin eller bastun innan du kliver in
 • Begränsa tiden du bastar eller badar
 • Drick mycket och svalka dig helst innan du känner ett behov av det
 • Gör inget så länge att du känner att det påverkar dig

Referenser

Rekommenderad läsning

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

12 kommentarer till “Graviditer, bubbelpool och bastu?”

 1. Jag blev rekommenderad att avstå bubbelbad (typ jacuzzi) när jag var gravid pga den höga ljudnivån under vattenytan. Och iom att bebisen också ligger i vatten skulle ljudet bli för starkt inne i magen. Ligger det någon vetenskap bakom detta, eller har du hört talas om det förr? Tack för en jättebra blogg!

  1. Hej! Det där med ljudnivån är inget jag stött på alls i vetenskaplig litteratur, och jag tyckte ändå att jag läste det mesta jag kom över inför det där inlägget. Så det är nog mest bara hittepå.

 2. Vi på Södertälje förlossning/BB tillåter bad även efter vattenavgång, med förutsättning att kvinnan är på förlossningsavdelningen och att vattnet inte är mekoniumfärgat.

  1. Jätteintressant! Tack för att du berättar! Hur gör ni för att säkerställa att mamman inte hae gbs eller något annat som i teorin skulle kunna påverka bebisen? Eller gör ni bedömningen att risken är väldigt liten?

   1. Ja det är sant, mammor med konstaterad gbs badar inte. Risken anses liten med övriga kvinnor då förlossning väntas komma igång inom kort. Det är helt nya riktlinjer hos oss men är såklart noggrant framtagna efter den evidens som finns.

 3. Hej,

  Tack för ett bra inlägg! Om fostret kan skadas av att ens kroppstemperatur ökar, innebär det då att feber tex också medför samma risk för fostret om mamman skulle bli sjuk under första trimestern?

  Tidigare har jag hört att så länge man själv inte känner sig påverkad så är det en bra riktlinje för att inte fostret blir påverkat. Tycker du att man kan följa den ”riktlinjen”?

  Bad mellan 37-39 grader, är det ok?

  1. Om jag har förstått det rätt så kan det finnas en poäng med att ta febernedsättande och sånt om man får feber i tidig graviditet, och vid hög feber ska man kontakta läkare.

   Enligt vad jag läste mig till i researchen bakom den här texten så förstod jag att under 39 grader ska vara okej en stund.

 4. Hej! läste sitt sista stycket och blev lite nervös. Jag är i v 15 nu och har kört vattengympa i 30-32 gradigt vatten 3-4 gånger i veckan sedan v 9. Passen är 45 min långa. Jag känner mig inte varm när jag kör och kör inte stenhårt. Utan det är mer fokus på styrka. På slutet när vi stretchar brukar jag frysa lite. Hur ska jag tänka här? Blev så nojjig när jag läste detta (och massa andra sidors råd om att man inte ska bada varmt… hur kunde jag missa det..,)

  1. Låter ju som att dina pass håller sig helt inom rekommendationerna? De brukar göra det. Riktlinjerna är satta med god marginal, så du behöver inte vara ett dugg orolig.

   1. Ja i princip Det är inte för gravida utan för alla men jag har inte ens reflekterat över det. Bara läst ”simma är bra” ”vattengympa är bra”. Tänkte alls på temperatur. Tack för snabbt svar till orolig. Lyssnade på dig i podden vattnet går. Väldigt bra avsnitt- väldigt intressant.

   2. Tack för snabbt svar. Blev så orolig över temperaturen. Har inte ens tänkt på det. Men jag har i vart fall inte känt mig varm eller ”kokt” som man kan göra i bubbelpool. Snarare duschar jag lite varmt när jag kommer upp. Jag är ganska frusen. Verkligen tack igen för snabbt svar. Så orolig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *