Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kommer en till förlossning förvärra?

Kommer en till förlossning förvärra?

Kommer en till förlossning förvärra mina symtom efter en tidigare levatorskada? Svar på läsarfråga kommer här!

Jag har fått konstaterat att levatormuskeln är av på ena sidan. Vi funderar på ett trejde barn. Kommer en ny förlossning orsaka mer skada? Det jag lider av nu är vidhet, trängningar vid löpning, vidhetskänsla vid sex. Jag har stark bäckenbotten för övrigt och de säger att operation inte är ett alternativ. Har du någon fysioterapimottagning som du rekommenderar?

Läsarfråga

Hej!

Jag har skrivit mycket om levatorskador tidigare och jag vill till en början rekommendera läsning av de grundläggande inläggen om levatorskador samt den sammanhållna serien om levatorskador som jag också skrivit:

Här kommer nu kortversionen av svar, du behöver troligen läsa mer i de länkade inläggen för att få en mer omfattande bild.

Låg risk för ny skada

Om du redan har en levatorskada är risken liten att du får en ny muskelskada vid förlossningen. De flesta får också en lättare/snabbare förlossning efter en levatorskada, då motståndet i bäckenbotten är mindre. När det gäller förlossningar är förstås inget garanterat, om barnet skulle råka födas felvänt eller med handen på kinden (eller på något annat sätt blir större i relation till öppningen) så kan det ju förstås ske en ny skada. Det här är förstås ganska osannolikt, men jag vill ändå nämna det.

Högre risk för framfall

En levatorskada ökar risken för framfall, och vi vet också att den generella framfallsrisken ökar ju fler barn vi föder (alltså även om du inte fått någon konstaterad skada). Det går alltså ganska lätt att säga att du troligen inte kommer få någon ny muskelskada, men du är därmed inte garanterad att inte få problem framöver ändå. En graviditet till ökar risken generellt, så ett kejsarsnitt trollar inte bort den riskökningen helt.

Symtom på levatorskada

Vidhetskänsla och att vara “stor” inuti är en av de vanligaste symtomen vid levatorskada. Trängningarna vid löpning kan bero på det minskade muskelstödet som finns. För detta borde det eventuellt kunna finnas hjälpmedel att sätta in i vagina när du springer, det tycker jag att du ska prata med en vårdgivare om.

Levatorskador går inte att operera

Jag vet inte exakt hur du menar med att de inte vill operera dig för att du är stark i bäckenbotten. En skada där levatorn lossnat delvis från insidan av pubisbenet går inte att laga enligt de kunskaper man har idag. Om det finns samtidiga andra muskelskador kan det ju ibland vara läge att operera dem. Eller är det så du menar, att de inte vill operera andra muskelskador?

Fysiokollegor

Jag rekommenderar fortfarande mina före detta kollegor inom Rehab Södra, se Rehab Dalen, Rehab Farsta och Rehab Södermalm. Fler kollegor finns att hitta här. Det finns många bra, de flesta har dock lång väntetid.

Kommer en till förlossning förvärra?

Jag kan alltså inte ge ett helt hundraprocentigt bra svar på frågan om en till förlossning kommer förvärra dina symtom. Troligen inte, men det finns inga garantier. Du har en ökad risk för att få framfall på grund av skadan, och den risken ökar ju fler barn du bär och föder. Ett framfall kan opereras, muskelskador i mellangården kan opereras om du skulle ha det också, men en levatorskada går inte att fixa.

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

14 kommentarer till “Kommer en till förlossning förvärra?”

 1. Jättebra bild! Jag vore superglad om du förklara vilken del som är levatororn. Min är också av på ena sidan. Tack på förhand!

 2. Hur långt in sitter levator-musklerna? Jag har själv vidhetskänsla efter vaginal förlossning, men mest de yttersta 1-2 cm och vet inte om det är några muskler där eller “bara” annan vävnad.

  1. Det beror om det är 1-2 cm in mätt från vad? Och när födde du? Levatorerna sträcks liksom ut över 300 % vid en vaginal förlossning, så det kan också bara vara utsträckning som återhämtar sig över första året. Plus att lite vidare blir man ju alltid, även utan skada – typ sådär att man ska gå upp till en större menskoppsstorlek efter att man fött barn. Det kan ju också vara musklerna i lagret längre ut, de som snarare stänger till slidan.

   1. Jag menade in från slidmynningen, ursäkta om det var otydligt. Det var mer än ett år sedan jag födde, så inte så mycket kroppsegen förbättring att vänta längre.

    1. Ah, ja då är det ju möjligt att det är levatorerna, men jag vill ju inte att du ska känna dig “diagnosticerad” härifrån liksom. Kan du besöka någon och få bedömning?

 3. Hej Mia!
  Tack för eran blogg, den har hjälpt mig inför förlossning, att stå på mig i vården, känna mig hoppfull och mer i kontroll över min egen kropp! Ni borde få pengar av friskvården för det ni gör fyller en funktion som helt saknas inom postpartum-vården. (Btw så swishar jag lite då och då men ni borde hitta ett sätt att ta betalt bättre, en app eller så för ni förtjänar kompensation!)

  Jag fick en förlossningsskada efter barn nr1 som inte ”upptäcktes” (kom till en kompetent gyn tillslut) fören en bra bit in i graviditet med barn nr2, då alla gyn sagt att ”allt ser bra ut” i 2,5 år. När jag nu fick reda på att det var precis som jag befarat, yttre muskler av, sprucken i mellangården och levatorskada kunde gynekologen inte bedöma situationen riktigt eftersom jag var gravid i 7 månaden. Detta ledde till att jag vägrade vaginal förlossning (fick panik av tanken) och snittades med gott resultat. Direkt efter kändes allt såååå bra, jag hade verkligen haft en riktig hängmatta sista månaden mellan benen och nu kändes allt så lätt och tillbaka där de skulle. Nu har det gått 2 månader och jag är typ tillbaka till hur jag kände mig innan graviditet nr2. Jag lider av en vidhetskänsla och tar in luft ganska lätt samt upplever det som trångt och lite skavigt, läcker lite urin ibland och har svårt att hålla gas men tycker annars jag har relativt bra kontroll där nere. Men jag har ju glömt hur det känns att vara ”problemfri”/normal och går därför och känner efter hela tiden samt blir stressad/ångestfull av promenader och buktryck.
  Jag kan inte avgöra om jag bara inbillar mig saker, för hur ”ska” det egentligen se ut när man tittar där nere? Är det något som du skulle kunna skriva om? Vad är det jag egentligen ska förvänta mig att se om jag tar fram en spegel i stående/liggande position.

  Jag som tidigare var så bekväm med min kropp är helt det motsatta.

  Tack igen!

  1. Hej! Kan försöka skriva om din fundering, men du får gärna specifiera lite vad det är du undrar! Jag har också så lång kö på frågeinlägg att det inte kommer komma förrän i september.

 4. Såhär:
  Jag tog nog aldrig riktigt fram en spegel för att titta där nere innan min första förlossning, iaf så kommer jag inte ihåg det och nu när jag gör det så blir jag konfunderad. När jag varit hos olika gyn/bm så har jag fått olika svar och skulle själv vilja förstå vad jag kan tänkas se för att kunna känna mig bekväm i min egen kropp. Jag har googlat och fått fram någon enstaka bild på hur ett livmodersframfall kan se ut men ingenstans hur kvinnan varit positionerad vid bilden och jag hittar inte heller hur det ”bör” se ut (om man inte har några problem) när man står eller sitter och hur det ser ut vid olika typer av problem så som bakre och främre framfall eller bara svullna slemhinnor.

  Var det tydligare?

 5. Hej Mia,

  Nu 8 veckor postop har jag fortfarande stora besvär vilket gör det svårt att sitta. När jag är inne med fingret i slidan och går längs med benet så känner jag ca två cm in längs benet som en knöl, känns som ben och när jag trycker där så strålar det ut smärta. Denna ”knöl” finns inte på andra sidan. Vad kan det vara?

   1. Jag gjorde en mellangårdsoperation men denna förhårdnad som känns som skelett sitter inte i mellangården, utan i slidan typ där levatorn sitter uppe i pubisbenet, om du går in med ett pekfinger så är det precis bredvid. Gör så ont. Kan man ha blåmärke där uppe om man gjort operation av mellangården. Det är liksom inte där man opererat oxh så långt efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *