Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Egenköpt pessar vid framfall

Egenköpt pessar vid framfall

T-pessar och andra stöd

Idag blir det ett inlägg som delvis kommer handla om T-pessar, en slags egenköpt pessar vid framfall och litegrann om prolapsstöd i allmänhet. Jag med all tydlighet i första hand vill rekommendera en undersökning och ett prolapsstöd utprovat av en professionell. Det här är alltså inte ett reklaminlägg. I den bästa av världar skulle jag kunna skriva ett inlägg om prolapsstöd. När ni som intresserade läsare sedan hade velat testa så skulle det finnas det en radda tillgängliga och intresserade gynekologer att hjälpa till med utprovningen. Så är det tyvärr inte.

Jag har en fråga om T-pessar vid rectocele. Jag kan knappt hitta någon information om dem på nätet. Undrar om ett t-pessar kan vara skadligt om det sitter fel? Jag köpte ett t-pessar typ r men fick fel storlek så den hamnar liksom ovanför framfallet, kan det vara skadligt om den istället pressar nedåt? Jag undrar också vad man kan göra ifall framfallet sitter långt ned, mot öppningen. Pessar ska ju sitta långt in, men mitt framfall går liksom inte att trycka upp.. annat än om pessaret sitter längre ner än rekommenderat. Hur vet man vilken storlek som är rätt? Tror du det är en fördel med pessar för att hjälpa den naturliga läkningen, lite som en stöd-bh?

Läsarfråga

Vad är ett pessar?

I det här sammanhanget är pessar inte ett preventivmedelsalternativ, utan ett stöd för slidans väggar.

Hur funkar det?

Dessa stöd sätts in i vagina och ger stöd. Stödet kan behövas när du har framfall eller buktande slidväggar, när framfallet är litet eller när operation inte är lämplig av någon anledning. Vissa stöd används för att stötta upp urinblåsan och urinröret, ifall du har ansträngningsinkontinens som kommer av att musklerna ensamma kan stå emot tryckökningar. Pessar finns i olika former och storlekar och är alla gjorda i medicinsk silikon.

Vilka risker finns med pessar?

Om pessaret inte sitter bra kan man i värsta fall få sår i vaginalväggarna. Allvarliga skav kan ge upphov till fistelgångar. Därför ska du som använder pessar eller andra prolapsstöd undersökas regelbundet så att man kan se att passformen är bra och att slidväggarna mår fint. De allvarliga komplikationerna är ovanligt, de mer frekvent förekommande biverkningar av pessar är irritation, ökade flytningar och urinvägsinfektioner. Om du får ändrade vanor eller nya förnimmelser i sammanhang med blås- eller tarmtömning kan du behöva se över detta.

T-pessar

T-pessar är en slags tampongliknande plastgreja som förs in i slidan och som stöttar upp slidväggarna. De är relativt nya och jag har inte kunnat hitta någon forskning om dem alls egentligen. Det finns olika typer av T-pessar som heter B, och R. Typ R har djupa veck och passar bäst för den som har en väldigt svag bäckenbotten. Typ B har prickar och används bäst av den med en lite starkare bäckenbotten. T-pessar är lätta att sätta in och ta ut i och med att de har ett snöre som en tampong och en form som även påminner om densamma.

Hur vet jag vilken som passar?

Det är här en professionell bedömning kommer in i bilden. Man behöver kunna mäta djupet på slidan och bredden på vagina utifrån vissa specifika mätpunkter. Jag skulle säga att det är nästintill omöjligt att göra själv. Det finns inte två individer med samma antomiska förutsättningar. Det är också vanligt att en och samma individ behöver prova flera olika prolapsstöd i olika storlekar innan man hittar det som är bäst. Man behöver testa passformen både i liggande, stående och under aktivitet och också se att det inte flyttar på sig för mycket om du hostar eller kissar. Man väljer i regel den största storleken som fortfarande känns bra.

Hur ska det kännas?

Prolapsstödet ska inte vara för tät mot vaginas väggar. Blir det för tätt kan det bli slitage och orsaka blödningar och sår. Det ska inte kännas eller ge obehag när du står eller går. När du hostar, nyser, lyfter eller rör dig ska stödet vara förhållandevis stilla. En liten nedåtrörelse får ske, men det ska inte kännas som att det ska trilla ut, då behöver du en större storlek.

När du ligger ner kan du känna att prolapsstödet rör sig lite nedåt när du hostar eller nyser, det är okej. Om det flyttar ner eller upp väldigt mycket kan du behöva en större storlek.

Stödet ska vara stilla när du kissar och det ska inte heller ge dig svårigheter att tömma blåsan. Stödet får inte heller orsaka svårigheter att bajsa.

Jag undrar om ett t-pessar kan vara skadligt om det sitter fel?

Ett pessar kan absolut vara skadligt om det sitter fel, men mer för risken av skav och skador på vaginalväggarna. Om det sitter över framfallet hamnar stödet inte rätt. Jag vet inte exakt hur det blir med press nedåt, men om det faktiskt är så låter det inget vidare!

Vad ska man göra om framfallet sitter långt ned?

Jag skulle säga att du nog skulle ha en annan slags prolapsstöd än ett T-pessar. Ett T-pessar är en av de prolapsstöd som faktiskt ska sitta ganska långt ner, så om det inte ger rätt stöd behövs en individuell utprovning.

Hur vet man vilken storlek som är rätt?

Man vet vilket storlek som är rätt genom att mäta avståndet från livmodertapp till vaginalöppningen och vidden inuti vagina. Det här är inget du med lätthet kan göra själv.

Tror du det är en fördel med pessar för att hjälpa den naturliga läkningen, lite som en stöd-bh?

Det finns ingen forskning som stödjer påståendet, men det dinns dem som menar att användning av slidväggsstöd kan hjälpa vävnaderna att återhämta sig i ett bättre läge efter en förlossning. Jag tänker att olika sorters vaginala stöd kan ge dig en känsla av stöd som gör att du vågar vara mer fysiskt aktiv, och det är en vinst i sig. Om det sedan faktiskt hjälper vågar jag inte uttala mig om.

Egenköpt pessar vid framfall

Att få ett prolapsstöd att sitta bra kan vara svårt och du kan behöva någon som hjälper dig med att hitta rätt. Även hos en erfaren gynekolog kan det hända att du behöver testa flera olika varianter. Att köpa egna går ju uppenbarligen att göra via nätet. Jag säger inte att dessa är dåliga, men det kan finnas annat stöd som är bättre lämpat för just dina besvär.

Mer läsning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *