Gravid och ont i revbenen?

För några veckor sedan fick jag ett meddelande på Instagram som innehöll en fråga om att vara gravid och ha ont i revbenen. Jag brukar i 98 % av fallen kunna svara med en länk till ett inlägg här på bloggen, men den här gången fick jag faktiskt svara ”Nej, det här har jag faktiskt inte skrivit om!”. Så – här kommer ett inlägg om revbenssmärta under graviditet.

Revbenssmärta uppstår oftast senare i graviditeten och kan kännas som allt ifrån ett tryckande obehag till en intensiv smärta. Smärtan känns oftast på ena sidan och går inte sällan bak på ryggen på samma sida. Livmodern står ofta som högst kring graviditetsvecka 36 och det är också då som de flesta känner av dessa besvär. Personligen har jag tyckt att det känt som att bebisen legat med ett skohorn och liksom bänt revbenen utåt på ett mycket obehagligt/smärtsamt sätt.

Vad orsakar besvären?

Vad förvärrar?

Eftersom smärtan orsakar av trängsel, hållningsförändringar och tyngd så brukar besvären förvärras av sittande och framåtlutande, samt av tryck från kläder.

Vad kan jag göra för att lindra?

Du kan inte göra något åt livmoderns eller bebisens tillväxt, och att det är trångt inne i magen är bara att köpa. Du kan fråga din barnmorska om råd ifall smärtan är så intensiv att du behöver ha smärtlindring via läkemedel. Annars är mina tips:

  • Ha inte en BH som också trycker i närliggande område
  • Ligg ner hellre än sitt upp när du ska ta det lugnt
  • Sitt rakt upp eller lite bakåtlutat när du ska sitta en stund
  • Ta frekventa pauser – minst en i timmen – om du jobbar sittande.
  • Värme eller kyla över området kan minska smärta
  • Besök en kiropraktor

Övningstips:

Övningar som hjälper dig att sträcka ut övre delen av ryggen och som ger en variation i hur rygg och mage belastas rekommenderas i det här läget. Här finns en rad övningar som kan fungera bra, dock inte den magliggande…

Finns andra orsaker?

Om du känner att dina besvär inte riktigt stammer överens med bara detta som är beskrivet här så ska du prata med din barnmorska eller läkare. Det finns besvär från urinvägar, galla, lever eller associerat med halsbränna som kan ge liknande eller besläktade besvär. Om du har dessa smärtor och också lider av yrsel, blödningar, huvudvärk eller illamående ska du kontakta vården.

Kan en fysioterapeut hjälpa?

En fysioterapeut kan hjälpa med att testa ut övningar som funkar för dig och ibland också ge manuell behandling som lindrar smärtan bra. Ibland kan du också låna eller hyra en TENS för att själv kunna behandla smärtan.

Comments (10)

Hej! Tack för ännu ett bra inlägg 🙂 Är lite nyfiken på varför du tipsar om att träffa just en kiropraktor?

Hälsningar Evelina

Jag har haft väldigt goda erfarenheter av att samarbeta med (bra) kiropraktorer, och upplever att mina patienter får goda effekter av att kombinera våra behandlingar! Helt enkelt därför.

Kul att höra! Är själv fysio och gravid just nu med liknande besvär, så det lät intressant, kul när man kan kombinera två yrkesgrupper ! Och tack för en helt fantastisk blogg!

Jag blev uträdd för propp i lungan när jag hade ont i revbenet så varje inandning gjorde ont. Men ingen propp och ingen förståelse från VC om att gravidlivet kan vara deprimerande överjävligt. #jagärintebitter

Man får också vara just bitter. Pregnancy is a bitch.

Hej!
Jag hade dessa problem som höggravid, men meatdels på vänstra sidan. Nu 9 månader efter graviditeten känns revbenet konstigt och det har ändrats, det vänstra revbenet sticker ut mer än det andra. Man ser tydligt att revbenet har förändrats, både jag och folk jag visar det för. Vet du vad det kan bero på? Har revbenet inte gått tillbaka efter graviditeten? Eller har det uppstått någon broskbildning?

Går på så många läkarundersökningar just nu för detta och börjar tro det värsta..

Det är inte ovanligt att man blir liksom bredare i nere delen av bröstkorgen, och har der varit extra mycket tryck på ena sidan tänker jag mig att det inte är omöjligt att något revben flyttas mer. Jag gissar att du kommer få något sådant svar efter undersökningarna?

Tusen tack för svar. Det är bland de nedre revbenen de gäller.
Läkaren har mest tagit prover och klämt och känt på organen som ligger runt/under vänstra revbenet utan att hitta något konstigt.
Har även träffat fysioterapeut som sagt att det kan vara så att revbenen inte gått tillbaka som dem ska än, men att de borde ha gjort det.
Har även ont i svanskota och knän fortfarande så antar att jag kanske har en dålig kroppshållning.

Tack för bra inlägg! Länken till övningar är bruten, skulle ni kunna uppdatera den? Vill gärna se om det är något jag kan testa själv för att göra det bättre.

Hej! Jag har i veckan plockat ner det inlägget och tänkte uppdatera det lite, det kommer till hösten. Besök en fysio om du behöver råd och övningar redan nu, bättre dessutom om du får det individanpassat efter dig!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.