Överaktiv blåsa och överspänd bäckenbotten

Man kan ju få trängningar av överspänd bäckenbotten. Kan du förklara anatomiskt vad detta beror på? Får jag killgissa så tänker jag att när man är kissnödig så kniper man för att hålla sig. Vid överspänd bäckenbotten går man ju och kniper hela tiden. Tror blåsan då att man är kissnödig och så får man trängningar?

Läsarfråga

Överaktiv blåsa

Överaktiv blåsa innebär att urinblåsan får frekventa och ofrivilliga sammandragningar vilket leder till kissnödighetsträngningar mer frekvent än vad som är brukligt och nödvändigt. Det är vanligt förekommande och behandlas ofta med bäckenbottenträning och beteendeträning för blåsan. För vissa fungerar detta jättebra – bäckenbottenträning kan spilla över och minska sammandragningarna av blåsans detrusormuskler, förutom att som vanligt också öka styrkan och volymen i bäckenbotten och därigenom öka motståndskraften mot trängningarna. I forskning har man dock sett att det kan behövas längre kontraktioner än vid vanlig bäckenbottenträning, ca 15 sekunder, för att på sikt påverka detrusoraktiviteten.

Vissa ska inte knipa

Det finns dock personer som lider av en överspänning i bäckenbotten och av överaktiv blåsa samtidigt. För dessa personer kanske mer knipträning inte är den bästa behandlingen. När bäckenbotten blir överspänd finns det ett ”knip” konstant i musklerna, oavsett om personen vill knipa eller inte. När de redan är fullt upptagna med att vara spända kan de inte alltid vara flexibla nog att reagera på tryggökningar, så urinläckage kan ändå ske. Och det kan också uppstå svårigheter att tömma blåsa och eller tarm, eftersom bäckenbotten ger ett slags motstånd vid tömning. Det händer som sagt att individer får både besvär av överspänd bäckenbotten och ökade trängningar från blåsan. Ofta är detta mer kopplat till överaktiv blåsa utan läckage, än trängningsinkontinens.

Förklaring?

Förklaringen till att överspända bäckenbottenmuskler kan bidra till överaktiv blåsa kan ligga i den anatomiska närheten, att bäckenbottenanspänningen kan påverka vinkeln på urinröret och blåshalsen och skapa irritation. Det är också möjligt att problematiken uppstår på grund av retning i nerverna som går till området. I någon studie har man sett samband mellan ångestnivåer och symtom från överaktiv blåsa, men inte till aktivitet i bäckenbotten. Frågeställarens gissning att det handlar om en retning kan ju delvis vara sann utifrån nerv-teorin, alltså att det blir retningar som går litegrann bananas i systemet. Där kan jag tänka att det blir svår med ”hönan och ägget”. Är det frekventa trängningar som triggar en överspänning i bäckenbotten, eller är det tvärt om? Jag vet inte.

Överaktiv blåsa och överspänd bäckenbotten

För dessa individer kan man behöva ”träna ner” bäckenbotten för att kunna komma åt besvären. Det innebär att bäckenbottenträning kanske inte är en lämplig del av behandlingen. Jag tror att det kommer dröja innan vi har alla svar och det kommer aldrig finnas en ”one size fits all”-approach när det gäller bäckenbottenrehab. Men det kan vara bra att veta, att när det gäller överaktiv blåsa så kan bäckenbottenträning vara en superbra och lämplig behandling, och för andra kan det vara något som stjälper snarare än hjälper. Som alltid: vi måste individanpassa!

Referenser:

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

5 Comments

 • Kan cystoskopi visa om man har framfall av urinblåsan eller krävs det andra undersökningar för att ställa denna diagnos?

 • Hej Mia!
  Jag heter Anna och är idag 48 år. Ända sedan jag var 17 år har jag haft problem med trängningar. Genom året har jag ätit massor av antibiotika men även gjort behandlingar för att vidga urinröret. Blåsan har de inte hittat något fel på. På senare år har konstaterats uretrit och överspänd bäckenbotten. Ibland har det varit sådana smärtor att jag helst bara vill försvinna…Jag har dock blivit behandlad av en jätteduktig fysioterapeut med att få töjningar av bäckenbotten. Ofta har då smärtan lindrats och till och med försvunnit för ett tag, dock dyker den alltid förr eller senare upp igen…

  Så till mina frågor:
  Tror du att en överspänd bäckenbotten kan leda till en uretrit, dvs. en inflammation i urinröret (och i så fall hur) eller är det uretriten i sig som leder till spänningen? Dvs. vad är ”hönan och vad är ägget”?

  Undrar även över vilka övningar man ska undvika när man tränar om man har en överspänd bäckenbotten? När jag har bra perioder brukar jag försöka styrketräna och gå på tabata men funderar nu på om jag kan göra saken värre? Kan man t.ex träna rumpa och bål? Finns det vissa övningar man ska undvika för att bäckenbotten inte ska bli ännu mer spänd?

  Vill även berätta att jag har jättestor nytta av all din kunskap som du förmedlar! Avslappnings- och stretchsövningarna av bäckenbotten som du delat har t.ex. hjälpt mig en bra bit på vägen. Tack!!/Med vänlig hälsning, Anna

  • Hej! Det går inte att säga något sådant generellt. Ganska ofta triggar all fysisk aktivitet en ökad spänning i bäckenbotten, men det går ofta att få det att vända och få ökad avslappning efteråt. Liksom ta en stund för avslappning i bäckenbotten i anslutning till träningen.

 • Hej Mia

  Hur tar man reda på om man har en överspänd bäckenbotten? Jag har under några år haft problem med att tömma blåsan, i synnerhet om den är väldigt full, och måste ibland ”pressa” ut kisset. Jag har däremot inte problem med sex och jag känner mig inte ”spänd” i bäckenbotten.
  Jag har gått till många urologer och gynokologer men inte fått ngn hjälp. Nu är jag gravid med mitt första barn, v 12, och är rädd att jag kommer få ännu mer problem efter graviditet och födsel.
  Tacksam för råd!
  Mvh
  Caro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.