Att förstå sin förlossningsjournal

Det här är det första inlägget i en serie om journaler. Jag vill kunna hjälpa till så att du själv kan läsa och förstå din förlossningsjournal. Det kommer bli lite blandat text och förklaring, och lite mer som en “ordbok” och förklaringar för förkortningar som används. Jag vill dock inleda med två viktiga saker:

Prata med en vårdgivare

Det är ALLTID den vårdgivare som har skrivit journalen som har ansvar för att du förstår det som står där. Du har alltid rätt att ringa och få ord och begrepp och händelser förklarade för dig. Det här kan alltså inte alls ersätta riktiga samtal med en vårdgivare.

Jag är inte barnmorska

När jag “pålyste” på instagram om att jag höll på att skriva den här serien tror jag kanske att det var några barnmorskor som blev lite oroliga? På samma sätt som att jag skulle reagera lite om någon av en annan profession ville “förklara fysioterapeutjournaler”. Jag hoppas ingen känner att jag stampar in på fel terrirorium. Ni som barnmorskor får OÄNDLIGT gärna fylla på (eller rätta mig!) i kommentarsfältet.

En massa ord och förkortningar

Här kommer nu första hjälp för att förstå din förlossningsjournal. Jag vill också tipsa om Ordlista Medibas. Imorgon kommer ett inlägg om partogrammet och i övermorgon ett inlägg om ord och begrepp kring förlossningsskador och att bli sydd. Jag har helt enkelt tagit med de begrepp som jag själv ofta sitter och förklarar för patienter när vi går igenom deras journal och som jag kom på. Det finns säkert en rad viktiga saker jag inte tagit med? Fyll på med ord, förklaringar eller frågor om ord i kommentarsfältet!

A till D

Amniotomi är när de tar hål på hinnorna, alltså när barnmorskan hjälper ”ditt vatten att gå”.

Apgar är ett poängsystem för att bedöma hur bebisen mår efter förlossningen.

Asfyxi är syrebrist hos fostret. Hotande asfyxi innebär att fostret visar tecken på att få syrebrist, manifest asfyxi är när det finns konstaterad syrebrist.

Bilateral betyder ”på båda sidor”.

BP är förkortningen för “beräknad partus” och betyder “Beräknad förlossning” på medicinspråk.

BPU är den beräknad förlossning (partus) enligt ultraljud.

Cervix är livmoderhalsen (ibland kallad livmodertappen) och är den nedersta och smalaste delen av livmodern. Den är ofta ca 2,5 cm lång och sticker liksom ner i slidan. Den öppnas och vidgas och tänjs ut under förlossning och är i slutet av en förlossning som en lövtunn hinna. När bebisen föds därigenom kan det liknas vid att bebisens huvud dras igenom en polokrage. Efter förlossningen blir cervix åter fast igen, den brukar kännas ungefär som en nästipp.

CTG är förkortningen för ”Cardiotokografi” och är dosorna du får på magen för att kontrollera livmoderns värkarbete och fostrets puls.

Cx  är förkortningen för Cervix, livmodertappen

Deccelerationer innebär tillfälliga sänkningar av bebisens hjärtljud som kan orsakas av värkarna (och att bebisen blir lite klämd) eller av syrebrist. Osynkrona deccelerationer kommer efter en värk och synkrona deccelerationer kommer i samband med en värk, ofta på grund av att syretillförseln stryps åt lite när navelsträngen blir lite ihopklämd.

F till P

Ffd  är förkortningen för ”Föregående fosterdel”, den del av barnet som är närmast utgången (den vaginala utgången…).

Gravida betyder det antal gånger du varit gravid. (Du kan vara 5 gravida, 3-para och det innebär att du haft två graviditeter som avslutast med exempelvis missfall).

KAD betyder kvarliggande kateter genom urinröret, en sådan får du inför och efter operationer eller om du av någon annan anledning inte kan eller ska kissa själv. Man tar gärna bort katetern så snart som möjligt för att minska risken för urinvägsinfektioner.

Laktat är ett test som tas från bebisens huvud för att upptäcka när bebisen har mjölksyra eller syrebrist. Väldigt täta eller väldigt långa värkar kan påverka bebisens syresättning negativt.

Mekonium är bebisens första bajs. Är fostervattnet grönt har bebisen bajsat i vattnet i magen.

Modermunnen, portio på medicinspråk, är själva öppningen på livmoderhalsen. Det finns en inre och en yttre öppning. När den inre börjar öppna sig börjar också livmoderhalsen bli kortare. Det är i denna öppning som barnmorskan känner hur öppen du är, och hon avgör också hur lång livmoderhalsen är. Den yttre modermunnen kan vara öppen ett tag innan förlossningen startar, speciellt hos omföderskor.

Palpation innebär att en vårdpersonal gör en bedömning av något genom att känna med sina händer.

Para är det antal barn en kvinna fött. 0-para är du om du inte fött barnet än, du är alltså 0-para hela vägen fram tills att din bebis har kommit ut. Har du fött ett barn är i 1-para, har du fött två barn är du 2-para osv.

Partus betyder förlossning. Partus Normalis betyder normal förlossning

Placenta är moderkakan.

Progress betyder att förlossningen går framåt, att det händer grejer och att värkarna är effektiva.

Primär värksvaghet innebär att livmodermunnen öppnar sig för sakta av någon anledning.

S till V

Sekundär värksvaghet är när värkarbetet kommit igång bra först, men sedan avstannar. Åtgärden blir ofta värkförstärkande dropp (se Syntocinon här nedan).

Skalpelektrod är när de av någon anledning behöver följa hur bebisen mår genom en liten elekotrod på huvudet.

Syntocinon är det läkemedel som används i värkförstärkande dropp (syntetiskt oxytocin). Oxytocin ärt det kroppsegna hormet som både är med och bidrar till värkarna, men också sedan frigörs vid amning. När man ger syntetiskt oxytocin är det för att hjälpa till att ge värkarna kraft.

Tappa på urin är när barnmorskan hjälper din blåsa att tömma sig då det av någon orsak inte går att kissa själv. Det finns risker med att få en för full blåsa och därför väljer man att föra in som ett sugrör i blåsan och ”hälla ut” kisset.

UA betyder “Utan anmärkning” och innebär att något som någon undersökt är precis som det ska vara.

Uretra är urinrör

Uterus är livmodern

VAS handlar om din bedömning om hur ont du har på en skala mellan 0-10.

VU betyder vaginal undersökning. Genom denna kan barnmorskan veta hur öppen du är, hur utplånad kanterna kring modermunnen är och hur bebisens huvud ligger i förhållande till öppningen.

Att förstå sin förlossningsjournal

Hoppas detta var till lite hjälp! Om det är något ytterligare du inte förstår kan du fråga i kommentarsfältet. Men jag vill också uppmana dig att ta kontakt med din vårdgivare om det är mycket du vill ha förklarat!

Seriens alla inlägg

Previous

Next

2 Comments

  • I min journal står ”bristning i vag. bil. lab. dx och perineum. Jag tolkar detta som bristning i vaginan bilateralt (på båda sidor) och labium dx, blygdläpp dexter alltså höger. Här fanns några ord som inte var med i ordlistan ovan) Anges alltså inte om det är inre eller yttre blygdläpp som menas men det är väl inre. Förfärligt illa sytt och jag brukar säga att jag har fem halva inre blygdläppar sen dess istället för två. Så då var det väl både höger och vänster egentligen. Mest minns jag fem stygn i klitoris, tråden kändes knölig som att hon drog genom tandtråd ungefär. Det skrev hon ingenting om. Skadorna blev dock värre psykiskt än fysiskt. Det är 22 år sen men jag blir upprörd när jag skriver om det. Återupplevde fortfarande bitar ur förlossningen (posttraumatisk stress) när jag hade feber och influensa 8 månader efter förlossningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *