Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Journalen om förlossningsbristning

Journalen om förlossningsbristning

Du vet att du sprack lite under förlossningen, men de berättade kanske inte så mycket mer? Så sitter du där hemma med journalerna och försöker fatta vad som hänt dig. Här kommer en lite begreppsguide – Journalen om förlossningsbristning.

close up photo of a stethoscope

Vad står det egentligen?

Bristningsdiagnoser och vad de betyder:

Första gradens bristning:

O70.0 = Du har fått en skada i huden på blygdläppar eller i vagina åt något håll. Man har kanske sytt något enstaka stygn. Du har inga konstaterade muskelskador.

Andra gradens bristning

O70.1 = Du har fått en skada på muskler i mellangården, men inte hela vägen till ändtarmen.

Det finns underdiagnoser O70.1a= där delar av mellangården och mindre än 4 cm i vagina brustit och O70.1b där hela mellangården eller djupare än 4 cm gått sönder.  O70.1c innebär att hela mellangården (men inte analsfinktrarna) gått sönder och att du dessutom fått en djup bristning på mer än 4 cm.

Har du bara fått en djup bristning inåt i slidan och inte ut mot mellangården så heter det O71.4.

Sedan kommer analsfinkterskadorna, alltså skador på ändtarmsmusklerna:

O70.2                 skada på mellangård och analsfinkter

 O70.2C              Då är mindre än 50 % av den yttre ringmuskeln skadad.

O70.2D              Då är mer än 50 % av den yttre ringmuskeln skadad.          

O70.2E               Här är mer än 50 % av den yttre ringmuskeln och även lite på den interna ringmuskeln skadade.         

O70.2F               Innebär en ensam skada på den interna sfinktern och en hel yttre ringmuskeln. Det innebär att det varit en djup bristning som inte gått vägen via mellangården utan som skadat interna ringmuskeln längre upp.      

O70.2X               En ospecificead sfinkterskada, läkaren använder denna när hen inte kan se vilken skada du har exakt. 

Fjärde gradens bristningar

De totala sfinkerrupturerna heter O70.3, då har du en skada hela vägen genom mellangården, båda ringmusklerna och in genom tarmväggen.

Men vad är vad nu då?

Djup vaginalruptur är när bristningen inte nödvändigtvis syns mot mellangården utan bara djupt i slidan men ändå räknas som en grad 2-bristning. Detta är för att du fått skador på muskler och stödjevävnad som behöver sys för att du ska återfå bra funktion.

Enstaka suturer (stygn) är när man gör en knut efter varje stygn. Det blir lite mer hållbart.

Episiotomi är när de lägger ett klipp. Mer om detta kan du läsa här!

Fascia är stödjevävnad.

Fortlöpande stygn. Fortlöpande stygn innebär att har en knut i början och liksom ”syr på” fram tills slutet där man sätter en avslutande knut. Om det inte är självupplösande tråd så kan man sedan klippa loss en knut och försiktigt dra loss hela tråden. Ibland står det Fl/Fo och det betyder ”Flertal fortlöpande” angående stygnen. Det verkar inte finns någon konsensus om det blir flertal efter 3 eller fem stygn. När det blir många stygn, oavsett om de är fortlöpande eller sätts som enstaka suturer så är det inte säkert att man räknar dem. Är det mycket som ska sys så kan man inte riktigt hålla räkningen.

Hematom är en blödning, som en slags blåmärke som finns inuti vävnaderna. 

Hymen är slidkransen (det som förr felaktigt kallades mödomshinna), en krans av slemhinneveck som finns ungefär en cm innanför slidmynningen

Inre stygn är sådana som sys så att tråden blir osynlig på utsidan. Det är en speciell teknik och innebär att det yttersta lagret sys, men att det inte blir en ”tråcklad” finish, utan att stygnen just sitter på insidan. Ibland är det så osynligt så att man ser själva såret, men inte tråden och det kan vara lätt att tro att man därför inte blivit sydd alls.

Är det krångligt? Vi fortsätter!

Labia är blygdläppar, det finns labia minora (= de inre) och labia majora (=de yttre blygdläpparna).

Levator Ani är en muskelgrupp som utgör den stora muskelmassan i bäckenbotten och som vidgas ca 300 % under en vaginal förlossning. Det finns också skador på levator aning som uppstår vid förlossning men som inte kommer synas eller märkas då och där, därför kommer dessa sällan eller aldrig med i förlossningsjournalen.

Perineum är avståndet mellan vagina och anus (mellangården) och ”perinealbristning” är en bristning som drabbat mellangården.

Rift /Rifter är mindre sår, oftast bara i slemhinna.

Ruptur är när mjukdelar går sönder, muskel eller fascia.

Sfinkter betyder ringmuskel. Man har en inre och en yttre ringmuskel. Den inre styr kontinensen i vila, och den yttre styr kontinensen när du börjar känna att det trycker på.

Skulderdystoci innebär att barnet fastnar med ena axeln bakom blygdbenet innan bebisen har snurrat klart i bäckenet. Då behöver barnmorskan göra en viss manöver för at få barnet att komma loss. Det här är ganska ovanligt, händer ca 1 barn på 3000. Om barnet fastnar med axeln kan risken för att få en större bristning öka.

Suturer är de stygn som barnmorskan eller läkaren sätter för att hålla samman muskler, slemhinna och hud. De är ofta gjorda av vicryl eller nylon och kan vara absorberbara (att kroppen själv löser upp dem) eller icke-absorberbara (då behöver din barnmorska ta bort dem).

Vagina är slidan.

VE är Vacum Extraktion och innebär att de använder en sugklocka för att hjälpa barnet ut.

Vulva är de yttre könsdelarna.

Yttre press är en teknik där barnmorskan trycker på magen med sin arm eller hand för att hjälpa barnet att sjunka ner och komma ut, samtidigt som kvinnan krystar forcerat.

Journalen om förlossningsbristning

Fyll gärna på i kommentarsfältet om det är något jag missat!

Seriens alla inlägg

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

9 kommentarer till “Journalen om förlossningsbristning”

  1. Jag förstår fortfarande inte var gränsen mellan en grad 2 och grad 3-bristning går. I mitt fall så konstaterades på Bäckenbottencentrum Huddinge att utöver skador på mellangårdens muskler så var även den externa sfinktern skadad mest proximalt (men hel för övrigt) men det räknas fortfarande som en grad 2-bristning. Är det för att skadan på externa sfinktern var så liten som det inte räknas som sfinkterruptur?

    1. Jag tror att i såna fall så handlar det om att det är så lite av externa sfinktern att det ändå “slår över” och är mest en grad 2:a. I bäckenbotten är det inte så tydliga gränser mellan separata muskler som det är på andra ställen i kroppen, så helt tydligt tror jag inte att gränsdragningen är.

  2. Super! Ville kolla min journal och har försökt hitta notering om min bristning i journalen men hittar inget annat än ett kryss i en ruta (bristningar: ingen/klitoris/vagina/perineum etc) . Var någonstans borde jag hitta den diagnoskod du förklarar?

    1. Det låter som att du kanske kollar på det bladet som enbart består av olika fält/rutor som de fyller i med kryss och enstaka siffror, alltså inte journalen där de skriver med egna ord/text? I textnotaten borde det stå en diagnoskod, ifall de har satt någon diagnos vill säga. Ibland kanske man inte får med text-journalen utan bara bladet som omfattar mest barninfo (vikt,apgarpoäng och sånt) och då kan man behöva be om resten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *