Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tema bäckenbotten och löpning

Tema bäckenbotten och löpning

Några av de mest frekvent förekommande frågorna jag få, både här på bloggen och i patientkontakter, gäller löpning. En del gäller min egen löpning. Hur kunde du springa ett maraton med en bäckenbotten som har en massa trasiga muskler? Andra frågor urspringer från kvinnors önskemål om att komma tillbaks till löpning. Vågar jag springa med en bristande bäckenbottenfunktion? Är det dåligt att springa för bäckenbotten?

Idag börjar vi med grunderna

Bäckenbotten är en grupp viljestyrda muskler. Precis som du kan få dina biceps eller dina muskler på framsida lår att anspännas på kommando, ska bäckenbotten också lyda dina minsta vink. Vi har dock ofta ganska dålig känseluppfattning från vår bäckenbotten, och detta gör anspänningskontrollen svårare än vad det är att exempelvis spänna och slappna av i biceps. De viljestyrda musklerna skiljer sig från den glatta muskulaturen som kroppen styr utan vårt medvetande, dessa muskler återfinns exempelvis i tarmarna. Bäckenbotten är som en korsning mellan en studsmatta och hängmatta – den både lyfter och parerar stötar och studs som uppkommer när vi rör kroppen. Den är ju golvet i hela bålen och bär upp allt bukinnehåll.

Ansträngningsinkontinens och löpning

Ansträngningsinkontinens är en jobbig bieffekt av löpning hos vissa individer. Definitionen av ansträngningsläckage är ofrivillig urinpassage under ansträngning eller annan buktrycksökning som att nysa, skratta eller hosta. Ungefär en tredjedel av alla kvinnor är drabbade, men förekomsten av besvären ökar med ålder. Fyrtioen procent av unga kvinnliga atleter har rapporterats ha ansträngningsinkontinens, högst förekomst är i ”high impact sport”. Det verkar dock inte som att aktiviteterna i sig medför skapar bäckenbottendysfunktionen, utan att de bara “avslöjar” en befintlig svaghet. Hos de flesta sker urinläckaget när trycket inne i magen blir större än den kraft som bäckenbotten kan stå emot. Vi kallar denna kraft för intraabdominellt tryck, och det skapas både av våra egna rörelser och genom yttre faktorer som att lyfta, bära, hoppa.

Är löpning dåligt för bäckenbotten?

Vi tänker ofta på löpning som upprepade dunsar på hårda underlag, en stor ökning av buktrycket och en risk för förvärrande av befintliga bäckenbottensymtom. Jag hävdar ofta att då bäckenbotten genomgår en akut återhämtningsperiod, som efter en graviditet, bör den få slippa belastningen som löpning innebär under en period. Men vad säger egentligen forskningen?

Vad säger forskningen om inkontinens och löpning?

 • Sett över tid har fysiskt aktiva individer inte ökad risk för urininkontinens eller framfall.
 • Dock har individer som har ansträngningsinkontinens som fysiskt aktiva unga större risk att också drabbas som äldre.
 • Ansträningsinkontinens under löpträning är vanligt och ofta besvärande. Ungefär en fjärdedel av alla kvinnor läcker under träning.
 •  Fysiskt aktiva eller tränande personer har inte automatiskt starkare bäckenbotten än andra. Bäckenbottenstyrka kommer inte gratis.
 •  Det finns en rad andra höft- och rumpmuskler som kan stärkas och som kan påverka både löpsteg och bäckenbotten till det bättre.

Inläggen i serien i ordning:

Det här är ett inledande inlägg i en liten serie om bäckenbotten och löpning. Häng med kommande dagar också!

 1. Inledande inlägg (detta).
 2. Vad händer i bäckenbotten då vi springer?
 3. Bäckenbotten jobbar inte ensam  

Referenser till hela serien:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

5 kommentarer till “Tema bäckenbotten och löpning”

 1. Hej Mia! Jag har två frågor. 1) Är bäckenbotten olika stark/svag beroende på var en befinner sig i menscykeln? 2) Finns det något samband mellan individer som generellt har god rörlighet i kroppen (som får höra att de är överrörliga) och svaghet i bäckenbotten?

  1. Hej!
   1. Ja, det tror vi. Har ett inlägg om hur bäckenbotten reagerar på ägglossning här. https://bakingbabies.se/2019/05/04/backenbotten-under-agglossning/ Jobbar också på ett inlägg om bäckenbotten under mens, det kommer i september. Det handlar kanske inte om uppmätt styrka utan om stödjevävnadsreaktioner på hormonvariationerna.
   2. Ja, det är vanligt att personer med överrörlighetssyndrom har mer problem med bäckenbotten, framfall osv är andra individer. Har en serie inlägg om EDS (som är en av överrörlighetsdiagnoserna) här: https://bakingbabies.se/2017/08/15/tema-overrorlighet-och-eds/

   Inga kortfattade svar alltså, finns alltid mycket att säga och många olika aspekter. =)

 2. Hur är det när man redan har framfall? Jag har blivit livrädd för väldigt mycket sedan jag fått cystocelet o rectocele efter förlossning. Vet inte ens om jag vågar fortsätta plugga till bibliotekarie pga man ibland lyfter t.ex flyttkartonger med böcker i. Hur rädd ska man vara? Är det farligt att lyfta allt som är tungt? Tycker du man ska anpassa sitt yrkesval på det sättet? Tack för super blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *