Buksmärta vid löpning efter graviditet och förlossning

En läsare får buksmärta då hon återgått till löpning efter graviditet och förlossning. Läs hennes fråga och mina råd här!

Jag födde mitt första barn vaginalt för ett år sedan utan komplikationer eller skador, är van löpare innan graviditet. Väntade dock relativt länge med löpning men började smyga igång när min dotter var ca 10 månader. Det gick bra. Har annars tränat bäckenbotten, bål och generell styrka någon gång/vecka sedan ca 4 mån efter förlossningen, även detta utan besvär. Mitt besvär är att jag så fort jag springer får kraftig ”krampsmärta” i magen, vanligen strax nedanför revbenen, oftast höger sida. Upplever det nästan som mjölksyra i diafragman. Vid pulshöjande träning på cykel eller crosstrainer inga besvär. Under löppasset blir det något bättre av att springa i uppförsbacke eller ihopkurad/framåtlutad. Klarar maximalt 2.5 km med denna smärta, måste sedan stanna och vila/gå i sakta mak. Vad tänker du kring detta?

Läsarfråga

Det här är en av flera frågor på samma tema som jag fått in på kort tid. Ont i magen vid träning postpartum kan ju naturligtvis bero på flera saker, och om du upplever att det är något som är anmärkningsvärt ska du naturligtvis uppsöka en vårdgivare IRL. Men kortfattat så tänker jag så här, att smärta ofta beror på att kroppen inte helt bra kan hantera det den används för. Efter graviditet är mina spekulationer att det kan bero på muskelstelhet, muskelsvaghet eller vid komplicerade fall kanske ett bukväggsbråck. Om du hade mycket refluxbesvär under graviditeten kan det ibland vara mer lätt-triggat efteråt och ge sig till känna vid fysisk aktivitet.

Just denna läsarfråga tror jag dock är ”håll”

Nu tror ni säkert att jag dumförklarar frågeställaren. De allra flesta kan väl självdiagnostisera håll? Ja, men om den är en slags håll som inte beter sig som den brukar, och som uppkommer efter en så stor kroppsomställning som graviditet – då är det naturligt att analysera besväret lite extra. Det som kallas håll på svenska är medicinsk litteratur begreppet ” exercise-related transient abdominal pain”. Det är en smärta som ofta uppkommer vid träning som involverar upprepade rotationer och som är dov när den är på det lägre spannet, men som kan bli så pass intensiv att du inte klarar att träna vidare. Höger sida är två gånger vanligare än vänster sida när det gäller håll, och ofta sitter smärtan i navelhöjd eller ovanför, gärna längs med revbensbågen. Det är också vanligt hos nybörjare, personer som kommer igång efter ett uppehåll eller vana idrottare som tränar på högre nivå än vanligt.

Vad är orsaken?

Det är faktiskt inte fastställt än! En teori handlar om att det är diafragma som krampar, en annan om att det är ligament kring levern som smärtsignalerar, att det är anspänningen i stödjevävnad generellt i buken eller att det är nerver kring bröstryggen. Det finns också möjliga kopplingar till höftböjare och ryggmuskeln quadratus lumborum genom närbelägna muskelfästen för dessa båda och diafragma. Det finns också troligen olika individuella orsaker till besvären. I några olika fallstudier som jag läst kan har elitidrottare med stora besvär av magsmärta haft en tydlig obalans mellan muskler på fram- och baksida, någon har haft sammanväxningar i buken och en tredje haft långvariga besvär med förstoppning.

Vad kan underlätta?

Eftersom man inte riktigt vet orsaken är de flesta tipsen och råden mer eller mindre tagna ur luften, men här är i alla fall en sammanställning av vad jag hittat som förslag i de olika vetenskapliga studierna.

 • Fortsätt springa, men sänk hastigheten
 • Att andas ut mot halvslutna läppar när foten på sidan som gör ont slår i marken kan hjälpa
 • Att sträcka ut den sidan som gör ont, armen över huvudet
 • Äta inte stora måltider innan träning, men ha ett litet mellanmål så att du inte är dödshungrig
 • Vänj dig långsamt vid att dricka vid längre träningspass
 • Värm upp ordentligt
 • Se till att du inte är förstoppad
 • Jobba med muskulär balans mellan muskelstyrka, muskelsmidighet mellan kroppshalvorna och baksidan/framsidan. Bli mjukare i höftböjare kan vara ett knep (förkortade höftböjare är något som ganska ofta smyger sig på i samband med graviditeter).

Buksmärta vid löpning efter graviditet och förlossning

Min tanke är att läsarens problem kan vara håll och att det kan höra ihop med att kroppen inte är van vid löpning eller träning på den intensitetsnivån just nu efter graviditeten. Att stegra långsamt och att träna konditionsträning och stabilitet och styrka i bålen tror jag kan vara vettigt. Att också rikta lite uppmärksamhet till ojämnheter i muskelstyrka och muskelmjukhet på fram/baksida och hö/vänster kan också vara en idé.

Dela gärna med er av erfarenheter och tips i kommentarsfältet!

Referenser

Mer läsning på Bakingbabies

En serie inlägg om löpning efter graviditet

Previous

Next

11 Comments

 • Hej Mia!
  Hur ska man tänka kring de ojämnheter i muskelstyrka som du skriver om? Jag fick mitt andra barn för 3.5 månad sedan och har sedan dess tränat bäckenbotten och bål. Jag har nu märkt att jag min magmuskulatur är starkare på vä sida jmf med hö. Hur ska jag balansera upp hö och vä sida? Ska jag enbart träna hö sida (typ sidoplanka) några veckor?

 • Att andas mer lågcostalt dvs. att flytta ned andningen till magen mer har hjälpt mig jättemycket mot håll. Märkt att jag har en tendens att bara röra på övre delen av bröstkorgen när jag andas vid löpning och hålla mage och bål stilla och utanför andningsrörelsen, speciellt om jag haft uppehåll i löpningen. Ingen aning om det finns vetenskapliga belägg för detta, men det fungerar för mig åtminstone.

  Mvh
  Marie

 • Låter som något jag upplevde vid löpning efter tredje barnet. Tror jag tänkte på att spänna magen lite lätt när jag skulle springa och kanske andades jag lite mer ”kontrollerat” också. Då slutade den där smärtan att komma, som annars kom efter nån kilometer…

 • Hej Mia!
  Jag har ett liknande, men ändå annorlunda problem som uppstår vid löpning. När jag springer får jag som mensvärk i livmodern. Det kommer ofta när jag nått en ca 2,5-3 km. Jag har funderat på om det kan vara något liknande håll, fast i livmodern. Kan det vara så?

  Jag födde mitt barn för snart 1,5 år sedan, med kejsarsnitt.
  Jag vill påstå att jag är stark i både bäcken och bål, jag tränar 2 ggr i veckan, tung fysisk kroppsträning. Utöver det går jag de vanliga långa barnvagnspromenaderna minst en gång om dagen. Jag känner bara av det här när jag springer, aldrig annars.

  • Nej, livmodern kan nog inte ha håll, men det kan nog däremot vara sträckningar runt omkring livmoderns som känns. Om det inte gör FÖR ont skulle jag välja att se det som ”nyttig” stretchsmärta, kanske att djupare lager omkring livmodern har ärrvävnad som sträcks ut och mjukas upp.

 • Hej Johanna!

  Jag undrar bara om du har fått rätsida på krampsmärtan som du beskrivit ovan och i så fall hur? Jag upplever nämligen samma sak.

  Vänligen, Caroline

 • Hej!
  Det här känns som om det är många som upplever men som det inte pratas om så mycket?
  Jag började med promenader direkt efter förlossningen och gick jag längre än 2 km kom ”hållet”. Efter 6 månader månader började jag springa och då jag kände jag av ”hållet”. Nu har det gått 8 månader, under löpningen går det ibland bra men när jag sprungit mer intensivt kommer ”hållet” och det försvinner inte när jag slutat springa, utan ”hållet” känns så fort jag rör på mig upp till två dagar efter löpning…

  Är det normalt eller borde man söka vård?

  • Avvakta lite och håll dig under gränsen för så hård träning/intensiv löpning att du får ont under 2 månader. Testa sen igen att stegra låååååångsamt. Är det ändå ett problem, sök vård.

   • Det satt i länge, typ ett år, men det blev bättre och bättre. Tror det var att det blev lite mycket plats efter lillan försvann ur magen.
    Jag vilade då det gjorde ont, annars tränade jag envist på. Min barnmorska sa att det kunde vara någon näringsbrist, men det är jag tveksam till.

    Nu har jag fått barn nr 2, börjat springa efter 3 månader. Jag har absolut inte haft lika stora problem nu, men kan inte springa på tom eller för full mage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.