Hjälp fysios att bli bättre

Med jämna mellanrum ägnar vi lite bloggutrymme åt att efterlysa personer som vill ställa upp som ”undervisningspatienter” på olika kurser. Vid tidigare tillfällen har efterlysningen gällt kurser för läkare gällande diagnostiskt, gynekologiskt ultraljud. Den här gången gäller det att lära vårdgivare att undersöka bäckenbotten bra med bara fingrarna.

En högskolekurs

Kursen i sin helhet heter Bäckenbottenhälsa – prevention och rehabilitering och går på Sektionen för fysioterapi, Karolinska Institutet. De som kommer gå kursen har redan en kandidat- eller yrkesexamen inom hälso-sjukvård och är fysioterapeuter, barnmorskor och läkare. Kursens övergripande syfte är att den studerande, utifrån ett interprofessionellt perspektiv och vetenskapligt arbetssätt, ska utveckla fördjupad kompetens gällande prevention, bedömning och rehabilitering vid gynekologiska, obstetriska och urologiska sjukdomar och tillstånd.

En del av kursen är att lära sig undersöka

Om vi alla har tur så kommer kursdeltagarna sedan tillbaks till sina jobb inom vården fullmatade med bra kunskaper om bäckenbotten. Det behövs så otroligt många fler som kan jobba med bäckenbotten hands on. Därför behöver kursdeltagarna lära sig detta, och gärna på riktiga personer och patienter!

Vad krävs för att ställa upp?

Du behöver kunna komma till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge dagtid den 28/11 kl. 16.00-18.00.  Om du är föräldraledig och känner för att ställa upp, kan det ändå vara bra om du kan komma utan bebissällskap. Du kommer inte kunna hålla bebisen under tiden du blir undersökt. Om det är ett problem för dig att komma själv så hjälper kursdeltagarna till att ta hand om din bebis under besöket.

Vad får du ut av detta?

Förutom god karma och en guldstjärna i himlen får du en undersökning av en erfaren fysioterapeut, utöver de två,  möjligen tre, kursdeltagare som kommer undersöka dig. Om du behöver få någon vidare åtgärd/uppföljning så kommer kursansvariga förmedla kontakt eller tid till den profession som är aktuell.

Hur gör jag för att anmäla intresse?

Du skriver en kommentar här på bloggen. Uppge rätt emailadress (den kommer inte visas annat än för oss). Jag vidarebefordrar sedan namn och emailadresser till de som är ansvariga för kursen, så kommer de i sin tur ta kontakt med dig och ge dig ytterligare information.

Tusen, tusen tack för att du ens läst så här långt och kanske överväger att ställa upp!

Comments (14)

Jag kan vara med 🙂 Har dock inga besvär. 2 barn.

Jag kan. Två barn, 2013 och 2016.

Hej Mia!

Är trogen följare men bor tyvärr i Gbg.
Vill bara säga (efter eget upplevt trauma med nervsmärtor i underlivet) att jag är så himla glad till att du sprider kunskap och driver på för en bättre kvinnohälsa. Tack! ❤️❤️❤️

Jag kan tänka mig att delta!

Jag kan delta!
2 barn, 2014 och 2017.
upplever bäckenbottenproblematik

Jag deltar gärna!

Jag kan delta! Har ett barn född i feb.

Jag deltar jättegärna! Har en förlossningsskada, bland annat levatorskada.

Hej!
Jag vill gärna ställa upp. Födde i jan i år.

Jag ställer gärna upp, ett barn fött februari 2017. Har inga tydliga besvär men en känsla av att allt inte riktigt stämmer.

Har BF 25/10 och leg. Fysioterapeut. Om jag får ställa upp gör jag gärna det!

Jag skulle gärna vara med! Har fått barn i mars i år. Har bedömts på efterkontroll som grad 3 med knipfunktion. Så hyfsat god antar jag. Har dock besvär av ansträngningsinkontinens samt att jag inte känner något knip inuti slidan bara i mynningen. Så bra att personer utbildas i det här.

Jag kan vara med. Födde barn juli förra året, oklart om det jag känner av är från bäckenbotten.

Jag ställer upp om det fortfarande finns behov. Födde i mars i år och fick grad 2 skada som är ”defektläkt”.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.