Ont i ryggen efter kejsarsnitt

Får man mer ont i ryggen efter kejsarsnitt? Jag får ju väldigt ofta frågor och en gång i somras trillade in en fråga som löd ”Hänger diskbuktning ihop med kejsarsnitt?”. Nu vet jag inget mer om personen och anledningen till frågan. Jag kommer heller inte kunna svara på den utan att ta ett mer omfattande resonemang om ryggont.

Vad orsakar ryggont efter en graviditet?

Det finns fortfarande en del osäkerheter kring de exakta orsakerna till ländryggs- och bäckensmärta under graviditet, men man tror att det beror på ett hopkok av biomekaniska förändringar (hållningsförändringar, viktökning) och hormonförändringar som gör kroppens stödjevävnad uppmjukad. Även om hormonomställningen är rätt snabb efter graviditet så kan de biomekaniska förändringarna finnas kvar länge. Det finns dessutom en del individer som inte haft ont under graviditeten men som får ont efteråt, när den stora, stabiliserande magen försvinner och kvar finns bara muskler som är i stort behov av återhämtning men istället får timmar av amning, vyssjning och bebisbärande. Förlossningen som sådan kan också vara en potentiell faktor till akut överansträngning av flera olika kroppsdelar, och ryggen är en av dem.

Vad är en diskbuktning?

En diskbuktning är en av de orsaker till ryggsmärta du kan få som förklaring då du söker vård för ont i ryggen. Ryggen består av en pelare med kotor och mjuka diskar emellan staplade på varandra. Det händer rätt ofta att en av diskarnas mjuka innehåll börjar bukta lite, ofta bakåt. Buktningen i sig orsakar ett tryck på andra vävnader, vilket ger upphov till smärta. Smärtan kan vara som ett brett band över ryggen eller på ena sidan och stråla ner mot skinkan eller baksida lår. Diskbuktningar kan uppstå över tid, men ofta finns en utlösande faktor så som ett ”dumt lyft” eller någon annan fysisk ansträngning.

Ont i ryggen efter kejsarsnitt

Om du fått ont i ryggen av ditt kejsarsnitt borde den smärtan märkas direkt när bedövningen släpper, alltså bara några timmar efteråt. Om du fått ont av sticket i ryggen brukar det inte ge ont i ryggen utan mer huvudvärk och ont i nacken (det har att göra med att sticket orsakat ett litet läckage av vätska) och detta brukar ge sig till känna något senare. Detta kallas postspinal huvudvärk och är egentligen ett helt separat ämne.  En diskbuktning kräver ofta belastning och framåtböjning/vridning för att uppstå, och det är osannolikt att detta sker vid just ett kejsarsnitt. Det är vanligt att disk-problem debuterar mellan 35-45 då de åldersrelaterade förändringarna i ryggen börjar märkas.

Att drabbas av en diskbukning i barnafödande ålder eller under småbarnsåren är alltså inte helt supermärkligt. Det finns dock ingen känd riskökning att drabbas av diskproblem specifikt som gravid, även om rygg- och bäckensmärta är välkända och utbredda problem. Vi har heller inget vetenskapligt stöd för att personer som fött via kejsarsnitt får långsiktigt svagare eller mer delade magmuskler, så även på så sätt finns inget tydligt samband mellan kejsarfödslar och ryggsmärta. Besvär med ryggen behöver naturligtvis analyseras utifrån dig som person och dina specifika förutsättningar och upplevelser.

Vad kan du göra åt din ländryggssmärta? Vad gör man åt en diskbuktning?

Ryggbesvär behöver främst två saker: fysisk aktivitet och tid. Håll dig ifrån saker som förvärrar smärtan och gör mer av de saker som får dig att må bättre. Att mata din bebis med god hållning är ofta en sådan sak. Böjningar och vridningar av ryggen kan vara sådant som förvärrar symtomen också, så försök att lyfta så bra du kan – med böjda knän, rak rygg och hellre gå runt med hela kroppen än att bara vrida i ryggen. Uppmjukande och stärkande övningar kan också vara något som hjälper, så boka tid hos en fysioterapeut om du behöver råd och hjälp. Något som är väldigt svårt i just bebis- och småbarnstiden, men det kan också vara viktigt för kroppens återhämtande och reparerande processer med sömn. Förhandla där hemma!

Referenser

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.