Ett cheesy inlägg om hösten: 10 tips för en piggare höst

Sommaren var bra, men visst var den inte riktigt pålitlig? Vi vågade aldrig lita HELT på att det inte skulle börja spöregna eller blåsa mitt när vi planerade heldagsutflykter i alla fall. Det här inlägget tänkte jag ägna åt hösten, även om vi gärna skjuter den där riktiga höst-hösten framför oss ett tag till.

Det är lätt att falla in i en mindre aktiv period när mörkret faller på… 

Jag har gått in i djupet av min kläckkäcka fysio-själ och skrivit ihop mina bästa tips för en piggare höst.

Ett cheesy inlägg om hösten: 10 tips för en piggare höst

Njut av hösten.

wpid-wp-1412011354149.jpeg

Ta alla chanser du kan att få se dagsljus, trots att dagarna blir kortare. Ta tillfällena och njut av den krispiga luften, dofter av mogen frukt från en trädgård du passerar, känslan av höstlöv under fötterna. Och tänk på att även trädgårdsarbete  och lekparkshäng kan bli motion!

Gör promenader till en vana.

Det är enkelt och gratis, och motionen kan göra att du känner dig piggare och mer harmonisk. Tänk också att all rörelse är bättre än ingen. Parkera långt från ingången till affären, ta trappan istället för rulltrappan, gå av bussen en station tidigare och promenera hem. Testa att ta ett gående möte på jobbet?

Klä dig i lager.

wpid-wp-1422944518492.jpeg

Utomhusmotion på hösten och vintern är klurig i och med att du kanske kommer frysa innan du blivit uppvärmd, och sedan kanske till och med för varm. Klä dig i lager så att du lättare kan ta av dig. Då kommer motionen kanske bli mer behaglig.

Lär dig något nytt i höst. 

Ta till vara på allt som startat upp för terminen! Kanske du ska våga testa wienervals, boxning eller gå en inspirerande matlagningskurs? Nya kunskaper bidrar till att man håller sig ung i sinnet, sägs det ju. Förra hösten läste jag en distanskurs på universitetet, förutom Waldos födelse var det faktiskt höstens bästa grej.

Ät ordentligt. 

wpid-wp-1445530552133.jpeg
Kronärtskockspasta, testa!

Frukt, grönsaker och fet fisk hjälper dig att fylla på lagren av vitaminer och mineraler som behövs för att hålla dig pigg. D-vitaminrik mat (fet fisk, kantareller, ägg, berikad mjölk och margarin) innehåller extra D-vitamin och kan hjälpa så du slipper dippa i vinter. D-vitamin är viktigt för skelettet, men även för immunförsvaret och stämningsläget.

Tänk på hygienen.

Håll förkylningarna borta med vanlig handtvätt så fort du varit ute eller träffat andra människor. Handsprit hör hemma inom vården och gör ofta varken från eller till för vanliga människor.

Välj väl bland TV-programmen.

Nu börjar många nya säsonger av serier. Var lite selektiv på vad du faktiskt ska titta på och försök minska slötittandet. Är det reklampaus, var aktiv i pausen!

Tips på pausgympa: armhävningar mot vägg, knäböj eller dips från soffan. Du hinner mycket på en reklampaus!

Sätt mål som du kan klara av.

Börja med små livsstilsförändringar med mål att klara av dem i 30 dagar. Efter hand hittar du vägar att få in förändringar i nya vanor och rutiner.

Gör målet mätbart.

Allmänt välmående är svårt att mäta och svårt att utvärdera. Med ett mål som går att se när du uppfyllt är det lättare att bibehålla motivationen. Tänk också kreativt, utmana dig själv att ha ett mål som går att mäta som inte inkluderar kilon.

Prioritera dig själv.

Motion och hälsa måste få ta tid och kanske prioriteras framför annat i din kalender. ”Kanske” och ”senare” blir i praktiken ”aldrig”.

Vad är dina bästa tips för hösten?

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *