Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Immunförsvaret under graviditet

Immunförsvaret under graviditet

Påverkas immunförsvaret under graviditet?

En fråga kring immunförsvaret sätter igång mig att läsa om graviditeter och immunförsvar och jag blir på kort tid förlorad i en djungel av olika medicinska artiklar. Immunsystmet är avancerat och det kan påverkas av och i sin tur påverka MASSOR av olika saker. Jag försöker ofta hålla mig inom de fysioterapeutiska ramarna för vad jag svarar på, och jag ska inte alls ge min i något avancerat resonemang om detta här på bloggen. Men som vårdgivare är detta en fråga jag kan få, och jag vill gärna ha ett svar på den nivån som jag som fysioterapeut rimligen kan ge.

Har man svagare immunförsvar som gravid? Blir man oftare sjuk som gravid?

Svaret verkar vara både ja och nej

Det finns en speciell sorts celler, T-celler, som är avgörande för vårt immunförsvars reaktioner. Immunförsvaret ska ju tolerera våra egna celler, medan det ska angripa allt som är främmande. Under graviditet har man ett bibehållet flöde av T-celler och immunförsvaret kan på cellnivå vara snarare ökat än minskat.

Graviditeter och infektioner

Immunsystemet skyddar kroppen mot hot såsom bakterier, men kan ibland även gå igång mot transplanterade organ. Det handlar om att skydda kroppen mot inkräktare, helt enkelt. Under många år jämförde man det som hände med immunförsvaret under en graviditet med då den har fått ett transplanerat organ. Man föreställde sig att kroppen behövde sänka garden i immunförsvaret något för att kroppen skulle behålla fostret. Fostret är ju till hälften ”främmande” eftersom hälften av generna är från pappan. Nyare forskning har visat att detta inte stämmer riktigt, utan att balansen mellan mamman, fostret och immunförsvaret fungerar lite annorlunda än så. Vi har gott om immunförsvarsceller, men de kan få mycket att göra.

Blir gravida oftare sjuka?

Graviditeter kan både påverka mottagligheten för vissa infektioner, och göra infektioner jobbigare än vad de annars skulle vara. När det gäller urinsystemet med njurar, urinblåsa, urinledare och urinrör kan alla dessa bli mer känsliga för infektioner, och orsaken till detta är hormonell och på grund av den ökade belastningen i området. Hormonförändningen kan också ge upphov till en ökad benägenhet att få svamp i underlivet. Även lungorna kan lättare få infektioner hos en gravid kvinna, alltså kan vanliga förkylningar blir jobbigare än annars.

Är det något jag som gravid bör tänka på?

Det finns infektioner som kan nå in till, och påverka fostret. Blir du sjuk på ett sätt som inte känns normalt bör du ta upp detta med din barnmorska.

Referenser

Vidare läsning på bakingbabies

Sömn under graviditeten

Får jag sova på rygg som gravid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *