Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Manuell placentalösning

Manuell placentalösning

Jag får ju ofta mejl och meddelanden från personer som upplevt en traumatisk förlossning och som antingen har frågor eller som bara behöver ventilera. En sak som läsare skrivit till mig om flera gånger nu är detta med manuell placentalösning, alltså när moderkakan inte lossnar av sig själv utan när barnmorskan drar ut den med händerna – eller när det är ännu mer komplicerat, och moderkakan blir löst under en operation.

Jag funderar över det där med placentan. Hur akut är det att den ska komma ut?

Läsarfråga

Jag blev sövd när de skulle ta ut min moderkaka som inte kom ut som den skulle. Jag hade snittats med första barnet och det visade sig att moderkakan satt fast i det gamla ärret i livmodern.

Läsare berättar

Efterbördsskedet

Tiden efter att barnet blivit fött och innan moderkakan är ute kallas ”efterbördsskedet”. Det kommer ofta som en överraskning när det jobbiga inte helt är över när bebisen väl är ute. Livmodern fortsätter att jobba på, och värkarna kan kännas hela vägen tills att moderkakan och fosterhinnarna är ute. Det här händer oftast inom första kvarten efter att barnet kommit ut. Om du som födande inte blöder en massa kan man ibland vänta ungefär en 30-60 minuter, men det är ändå hyfsat bråttom och angeläget om att få ut moderkakan.

Varför?

Moderkakan släpper från livmodern och kvar blir ett öppet sår. När livmodern drar ihop sig triggar det att blodkärlen i sin tur dras ihop, detta stoppar upp blödningen. Om moderkakan inte lossnar av sig själv krävs att personal hjälper den på traven. Man kan testa flera olika metoder så som massage av livmodern och lägesändringar. Amning kan också frigöra hormoner som gör att livmodern drar ihop sig och hjälper moderkakan att lossna och komma ut. Du som födande kan också få krysta igen medan barnmorskan försiktigt drar lite i navelsträngen. Om moderkakan fortfarande inte lossnar kan den behöva lösas på operation, man går då in med handen samma väg som bebisen nyss kom ut och frigör moderkakan med handen.

Vad är risken med att inte få ut moderkakan?

Risken är att du får en omfattande blödning. Det blir då mycket bråttom då det kan gå väldigt snabbt att förlora mycket blod. Det händer ju (framförallt i andra länder med sämre tillgång till förlossningsvård) att kvinnor dör i samband med förlossningen och omfattande blödningar är en av de vanliga orsakerna. Blodflödet till moderkakan är ca 6-7 dl i minuten i slutet av graviditeten, och om moderkakan inte lossnar och livmodern börjar dra ihop sig kan kvinnan förlora stora mängder blod.

Min gissning är att en del av de historier som når mig som handlar om omild behandling under det att en barnmorska försöker få ut en moderkaka som inte gärna vill lossna, är att det handlar till stor del om stress och kanske panik. Det är inte ett försvar för dåligt bemötande och övergreppsliknande behandlingar, men det kan vara en förklaring. Eventuellt är det svårt att vara konstruktiv om man tror att patienten svävar i livsfara och man är dåligt förberedd på detta.

Det extra komplicerade

Hos några procent är inte moderkakan bara svårt att få att lossna, utan den har på riktigt vuxit fast i livmoderväggen. Risken för detta är större om man tidigare har genomgått kejsarsnitt eller har annan ärrvävnad i livmodern. Då kan inte livmodern lossna av sig själv. Det finns ett ännu mer komplicerat tillstånd där moderkakan vuxit igenom livmodern och fastnat också ute i buken. I dessa fall är det inte alltid möjligt att få loss moderkakan utan att ta bort hela livmodern. Detta är en anledningarna till att man kollar på moderkakans placering under ultraljudet.

Traumaupplevelse

Att moderkakan inte lossnar lätt, att det uppstår en blödning eller att de behöver ta till med olika mer eller mindre omilda metoder för att få ut moderkakan kan vara delar av ett mycket traumatiskt skeende för alla inblandade. Jag har all förståelse för att den födande och anhörige kan uppleva det som en stund av verklig kris och panik. Jag tror också att vårdpersonalen som är där också blir drabbade av det möjligt livshotande i situationen. Enligt vad jag hört så tar en del i paniken till problemlösningsmetoder som inte är evidensbaserade och glömmer på kuppen bort den födande kvinnans rätt till information och delaktighet.

Min reflektion är detta:

 • Är du drabbad av något som inte upplevdes okej, ta kontakt med sjukhuset du födde. Du kan behöva få framföra klagomål men också få en eventuell förklaring till varför man gjorde som man gjorde.
 • Du behöver också få en genomgång av vad som hände rent fysiologiskt. Vad utlöste det hela och finns det risk att det händer igen?

Referenser:

Läsning om att förstå sin journal

6 kommentarer till “Manuell placentalösning”

 1. Det här hände mig, min moderkaka satt HELT fast, och efter förlossningen höll de på och rycka och dra. Å ”massagen” på livmodern, blä. Det gjorde mera ont än förlossningen, och ingen sa direkt något om vad som hände.

  Det blev en ganska lång operation där de fick ta ut den i delar i princip. Tog lång tid innan jag ens kunde prata om det. Nu är jag gravid igen och livrädd. Min barnmorska nu är inte jätteinsatt men vi får se. Jag är bara i vecka 12 ännu.

 2. Det där hände vid förlossning nummer två. Andades lustgas utan uppehåll när barnmorskor och läkare försökte med handen… hörde hela tiden “det blir nog operation”. Men så fick de ut den ändå!

  Hände inte vid förlossning tre, fyra eller fem! Så tror det kan vara rätt slumpmässigt om man inte har ärr eller liknande.

 3. Jag hade känt på mig hela graviditeten att det skulle hända mig, förberett min partner att jag kommer rullas iväg för operation. Mycket riktigt lossnade den inte själv men bm fick ut den med hjälp av massage, drag i navelsträng och mitt krystande.

  Vet du om det är vanligt att det händer igen? /grav v. 33

 4. Jag fick en rätt så stor blödning när jag födde första barnet så det blev brått att få ut moderkakan. Den kom ut med livmodermassage men det gjorde helt fruktansvärt ont och jag upplevde avslutningen på förlossningen som mycket traumatisk (det tvärvände från att allt gick så himla bra till sugklocka med allt vad det innebar och komplikationer efteråt).

  Andra förlossningen laddade personalen upp med alla möjliga blodstoppande åtgärder direkt efter inskrivningen men de behövde aldrig användas och moderkakan fick komma ut i lugn och ro. Men livmodermassagen slapp jag inte. Gör de så på alla, kommer och klämmer en på magen då och då dygnet efter förlossningen?

 5. Finns det någon risk att man får andra problem efteråt av att moderkakan plockas ut för hand? Det gjordes efter båda mina förlossningar, andra gången mer akut då jag blödde mycket. Tänker om man har större risk att få tex framfall eller något annat efteråt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *