Hjälpmedel för bäckenbottenträning

Jag fick en fråga om jag inte kunde dela med mig av mina bästa tips och hjälpmedel för bäckenbottenträning. Det kan jag ju såklart. Grejen är att det vi vetenskapligt har till grund är att det oftast faktiskt är bara vanliga tråkiga knipövningar som är bäst. Jag rkeommenerar oftast faktiskt bara bäckenbottenträning som den är grundad på en individuell bedömning av mina patienter. Eller med en app till hjälp. . Men jag vet också det finns många vägar till Rom, och därför bad jag våra följare på instagram om deras bästa tips.

Tät eller annan app

Appen TÄT är den app jag själv rekommenderar oftast. Jag är dock lite sur på att bilderna i appen är typ gråhåriga tanter. På så sätt är kanske det mer attraktivt med typ Kegel Kat eller någon annan engelskspråkig app.

Hänga upp det på någon annan händelse

Det var många som tipsade om att göra sina övningar i samband med något annat. Att kolla på TV, sitta i bilkö, vänta på bussen osv. Det här är en rekommendation som funkar för dig som har en ganska ”väldresserad” bäckenbotten. Det kommer inte funka för dig som behöver koncentrera dig 100% för att få bäckenbotten att göra det du vill. Min rekommendation är att detta också är bara för dig som underhållstränar. Om du behöver öka styrkan i bäckenbotten behöver du ta i och koncentrera dig så mycket att jag inte skulle rekommendera att göra detta i samband med något annat.

Aquaflex

Aquaflex är de knipkoner och vaginala tyngder som jag rekommenderar om jag rekommenderar några alls. Dels gör deras form att de är nästan omöjliga att göra fel med. De är spetsiga och hala nedåt och kommer glida ut om du inte kniper emot. Du kan själv stegra träningen, både med konens storlek (mindre är jobbigare) och med små viktplattor du lägger i. Jag brukar också rekommendera att testa träna bara med hylsan i, för att kolla om bäckenbotten orkar hålla emot medan du tränar annat.

Elvie

Det finns flera sorter på marknaden som är lite liknande. Det är en vaginal sensor och en app som gör att bäckenbottenträningen blir mer lekfull. Det finns alltid risk att en sån här vaginal sensor hamnar lite fel och tar in annan muskelaktivitet än just bäckenbotten. Det finns också risk att du använder fel muskler om du inte riktigt vet hur du ska göra. Jag tycker alltså att det är viktigt att du som ska investera i en dyr apparat först har kollat att bäckenbotten funkar som den ska, att dina muskler ens går att träna upp, och att du kniper rätt när du kniper.

Kulor

När jag frågade om följarnas bäckenbottenträningstips var det många som tipsade om olika sorters kulor, ägg och andra vaginala vikter. Jag har inte testat alla som finns, och förstår att det kan finnas en himla massa bra grejer ”där ute”. Men vill också skicka med en brasklapp – om du har väldigt sviktande slidväggar eller missade muskelskador kan det alltså bli så att du placerar en kula eller vikt liksom ”inuti en ficka” och träningseffekten uteblir. Du kanske bara råkar få tryck, tyngd och töjning på vävnader som bäst borde slippa det.

Att träna med vaginala vikter är inte ett mer effektivt sätt att bäckenbottenträna, det är bara ett likvärdigt alternativ. Jag upplever att många försöker med vaginala vikter när vanlig bäckenbottenträning inte hjälpt. Då är det ganska osannolikt att de vaginala vikterna plötsligt gör det. Om det inte är för motivationen de hjälper – för träning som blir av är ju kanske bättre än träning som inte blir det.

Positionering

En del följare tipsade om olika sorters positioner som gav bättre effekt för dem. Någon gillade att sitta på en träningsboll, någon annan att ligga på sida osv. Jag tycker att det är viktigt att veta att positionen är ett sätt att stegra bäckenbottenträning. Att ligga är mest avlastat och därför oftast lättast. Att sitta är mer belastat och därmed tyngre, och att stå eller röra sig på annat sätt kan vara tyngst. Det kan vara överkurs för en nyförlöst bäckenbotten att knipa i stående. Det finns däremot en stor variation – många upplever sitt knip mer effektivt i någon viss position. Kör då på den! Ibland kan ju en viss position göra att kommunikationen mellan hjärna och muskel går lättare för just dig.

Kunskap

Någon skrev att den hade fått mycket lättare att bäckenbottenträna efter att hon varit på någon slags workshop och fått mer kunskap om bäckenbottens anatomi och fysiologi. Det här tror jag är så viktigt. Bäckenbotten är muskler vi har så vag input från i vanliga fall. Att veta så mycket vi bara kan om området kan hjälpa att hitta och göra rätt. På samma linje skrev någon att det hade hjälpt hennes knip att bli effektivare då hon tänkte lyft istället för knip. Att veta hur musklerna gå, och vad deras uppgift är, kan vara superviktigt.

Orgasm

Någon skrev om att hon använde orgasmer, själv eller med partner, för att bäckenbottenträna. Jag har skrivit om ämnet tidigare – här.

I samband med annan träning

Här var tipsen varierade. Alltifrån yoga och höftlyft nämndes. Här vill jag också vara tydlig – om du kniper medan du gör annat så blir det träning även för bäckenbotten. Men det existerar ingen träningsform där du liksom får med bäckenbotten ”automagiskt”. Du behöver aktivt slå på, och slå av, bäckenbotten upprepade gånger för att få en träningseffekt.

Avslappning

Det finns personer som är så spända att bäckenbottenträning är helt olämpligt. Men det finns dem i gränslandet som kan behöva bäckenbottenträna, men som bara får en god effekt av träningen om de också fokuserar på att slappna av ordentligt mellan varje knip. För dem kanske hela tränings-sessionen ska fokusera på avslappning, men där knip används för att visa på skillnaden mellan spänt, avslappnat och deras grundläge – halvspänt. Då är ju målet att sänka grundläget parallellt med att höja maxknipet.

Partner som påminner

Det här har varit mitt bästa knep i perioder, att outsourca ansvaret för min bäckenbottenträning till Joseph. Jag behöver visserligen träna själv, men jag behöver inte komma ihåg det själv.

Har ni några ytterligare tips?

Comments (2)

Att följa ”Knipnu” på Instagram är det som har fungerat bäst för mig för att komma ihåg och att göra knipövningar.

Har testat appar och även haft påminnelse i mobilen, men den lyckas ofta komma vid ett tillfälle då det inte passar att knipa. Om jag däremot sitter och scrollar Instagram så sitter jag ju redan och tar det lugnt så att säga.

Gillar just det kontot för att de lägger upp tre gånger per dag: ett med styrkeknip, ett med uthållighetsknip och ett med snabva knip. Så jag får in olika knip varje dag. Och det känns överkomligt med antal repetitioner osv. Sedan kan man såklart göra mer (vilket det uppmuntras till) men jag kniper i alla fall typ 800 % mer än jag gjorde innan jag började följa detta konto, så det får väl ses som positivt 🙂

Utmattad, på väg tillbaka

Jag försöker se knipträning som en av dagens mindfullness-stunder. Även om det är ansträngande känner jag mig avslappnad efteråt och har fått en viktig paus för huvudet samtidigt som jag förhoppningvis fått en lite starkare eller åtminstone bibehållen bäckenbotten.
Jag brukar även försöka fokusera lite på magandning i naturlig takt under uthållighetsknipet, då blir det extra avstressande. Tillsammans är det omöjligt att tänka på annat och spinna vidare i stress t.ex. Superskönt!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.