Hitta orden för dina besvär

Hitta orden för dina besvär! Är det något jag blir glad över så är det när personer som läst här på Bakingbabies återkopplar och berättar vad det betytt för dem. En av de finaste sakerna jag nyligen fick höra är att bloggen hjälpt en tjej att hitta orden för sina besvär. Så att hon förstod vad hon kunde söka hjälp för. Det gjorde mig så glad! Idag tänkte jag därför spinna vidare på detta tema och ge en liten hjälp. Typ, så här uttrycker du dina besvär på ett språk som vi inom vården förstår.

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens handlar om urinläckage vid belastning. Det kan vara vid träning, eller vid vardagliga aktiviteter som att hosta, nysa eller lyfta. Här finns mer att läsa om detta.

Assymetri

Assymetri betyder att något är ojämnt eller olikt på höger och vänster sida. Precis som vi har en höger och vänster arm och en uppsättning av magmuskler på höger och vänster sida om mittlinjen, så har även bäckenbotten två sidor. Om du är ojämnt spänd eller har skador på ena sidan men inte på den andra kan det bli eller kännas snett i underlivet.

Bråttom till toa, urgency

När det gäller bajs ska man ha en viss ”ställtid”, det vill säga ett rimligt tidsfönster mellan att första bajsnödighetssignalen och att det är riktigt, riktigt bråttom. Det kan bli lite olyckligt för vem som helst som är riktigt magsjuk, men nu pratar vi om det som är ens normala vardag. Om du känner att tiden mellan första signalen och att bajset kommer är för kort kallas det urgency. Det är ett symtom som kan vara värt att nämna till din vårdgivare.

Gasinkontinens

Att inte kunna hålla fisar är ett symtom. Vi alla är mer eller mindre gasiga, och att prutta hör ihop med att vara människa, men om du inte kan hålla fisar efter att du fött barn kan det vara ett symtom som är du också ska nämna till din vårdgivare. Mer om detta här.

Instabilitet, svajighet

Känslan av att bäckenet saknar botten, att det är hål rätt igenom eller att det inte tar stopp i bäckenbotten när du hostar, nyser eller skrattar är ett symtom. Visst finns det människor som sedan barndomen är svaga och svajiga i bäckenbotten, men om det är nytillkommet efter en förlossning och inte ger med sig efter det första året kan det vara något som är värt att undersöka vidare. Observera att det är helt normalt att känna att bäckenbotten är svajig när man fött barn, musklerna sträcks ut 300 % och det tar många månader innan de har återhämtat sig.

Känslan av att ha något i slidan

Känslan av att ha något i slidan, utfyllnadskänslan, kallas globuskänsla på medicinspråk. Det kan bero på lite olika saker och också vara övergående efter förlossning. Går det inte över, och du ständigt går omkring med en känsla av att ha en tampong inne, som dessutom sitter snett, så är detta en fråga att ta upp med din vårdgivare. En av anledningarna till globuskänsla kan vara framfall, men det behöver inte vara den enda anledningen.

Något är fel

Jag har haft patienter som inte kunnat specificera mer än så vid första samtalet. Något känns fel! Känns det fel kring blåsan eller när du kissar? Känns det knasigt vid slidan? Hur funkar sex? Funkar belastning, aktivitet och träning? Hur funkar det att bajsa? Kan du hålla kiss, kan du hålla bajs? Tänk igenom dina symtom utifrån vad bäckenbotten ska kunna – hålla in, hålla upp, släppa in, tåla belastning. Vilken eller vilka delar är det som inte funkar?

Skavkänsla

Skavkänsla kan i vissa fall vara samma sak som globuskänslan, det känns som att något är i slidan, och det skaver. Skavkänslan kan också bero på torra slemhinnor. Om du ammar kan receptfri östrogenkräm vara ett tips för att minska skavkänslan. Skavkänsla kan också i vissa fall handla om en trötthetsvärk i musklerna, det svider som av mjölksyra för att du går omkring och kniper hela tiden. Fråga din vårdgivare om skavkänsla, men testa också receptfri kräm och att minska knipandet under en period.

Soling

Soiling är symtomet när du får fläckar efter bajs i underkläderna. Det kan antingen handla om att det kommer lite passivt läckage efter att du bajsat och torkat dig, eller att du läcker pyttemängder bajs. Oavsett är det ett symtom värt att ta upp med en vårdgivare. Mer om detta här.

Svårt att slappna av

Kroppens automatiska reaktion på när något känns fel i underlivet är att öka spänningen i bäckenbottenmusklerna. Får du dessutom enbart svaret ”allt ser fint ut, men du behöver knipa mer” varje gång du söker vård kommer du också kanske brassa på med ännu mer knip. Det finns absolut människor som behöver knipa. Men det finns också dem vars problem faktiskt bara förvärras av knip. Ett vanligt exempel är om du har muskelskador på ena sidan i bäckenbotten, och den motsatta sidan utvecklar ett kramptillstånd för att kompensera för muskelbortfallet. Det kan leda till en ojämnhet som kan bli smärtsam. Ibland känns denna ojämnhet som en smärta i svanskotan. Mer om överspänd bäckenbotten här. Och mer om muskelskador som kan ge ensidig överspänning här.

Svårt med avföring

Om du har svårt att hålla avföring är det ett symtom som ska undersökas vidare. Det är inget att diskutera, det söker du hjälp för idag, okej? Här finns mer info om anala läckage. Det kan ju istället vara tvärt om, att du har svårt att få ut bajs. Det kan handla om att du ”bara” är hård i magen och behöver få mjukare bajs. Här finns tips för att bajsa enklare. Man kan också vara så överspänd i bäckenbotten att musklerna inte slappnar av nog för att kunna bajsa enkelt. Det kan också vara så att du har fått en rectocele. Det är alltså en tarmen buktar in mot slidan och bildar en liten ”återvändsgränd” för bajset.

Svårt att tömma blåsan

Att kunna kissa och tömma blåsan helt är jätteviktigt. Det finns flera olika anledningar till att blåsans viktiga jobb och funktion kan störas av graviditeter, förlossningar och förlossningsskador. Om du har svårt att kissa och tömma blåsan helt ska du söka hjälp.

Trängningsinkontinens

Trängningsinkontinens är besläktat med överaktiv blåsa. Det innebär att du läcker urin när du får en stark och ganska plötslig blåsträngning. Läs mer om detta här.

Tyngdkänsla

Tyngdkänsla är ett sådant symtom som upplevs självklart för den som har det. Men det kan betyda otroligt många olika saker. För en del är tyngkänslan lik babian-svullnaden efter en förlossning. Hos andra är tyngdkänslan ihophörande med globuskänsla. För någon annan är tyngdkänsla egentligen en trötthetsvärk i musklerna. Här finns ytterligare ett resonemang om tyngdkänsla.

Öppenhet, vidhetskänsla

Känslan av att vara öppen eller ”vid” i slidan är ännu ett av de här mer vaga symtomen som folk ofta inte berättar om. Jag som vårdgivare behöver fråga specifikt om just det. Vidhetskänslan kan, för oss som bedömer musklerna i bäckenbotten, komma från det ytliga eller det djupa musklerlagret. I början efter en förlossning är det helt normalt att känna sig stor och vid. Detta på grund av samma anledning som det kan vara normalt att känna att bäckenbotten är svajig. Men om detta inte återhämtat sig när det gått ett halvår-år eller så kan man misstänka att något inte är helt som det ska. Ibland hör detta ihop med en missad, felsydd eller defektläkt grad 2-bristning eller klipp, ibland med levatorskador.

Hitta orden för dina besvär

Fyll jättegärna på med input i kommentarsfältet! Ett annat tips är att botanisera och läsa på backenbottenutbildning.se, där kommer du hitta jättemycket bra info.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (9)

Hej Mia och tack för dina viktiga och så oerhört pedagogiska inlägg! Jag läser ofta din blogg på mobilen och den är superbra för just det. Ett litet tips för att underlätta läsning (och ökar textens tillgänglighet) särskilt i mindre skärmar är att lägga varje länkat som ett eget stycke efter varje stycke de hör till och länka hela meningen (istället dör att länka delar av en mening direkt i den löpande texten). Då är de så mycket lättare att uppfatta dem och klicka vidare på dem när man ska träffa dem med tummen/fingret, särskilt eftersom länkarna bara skiljer sig lite nyansmässigt från den övriga texten. TACK för det viktiga jobb du gör, tipsar alla jag mammor jag känner om din blogg!

Tack för input! Vi ska ändra färgerna, vi har bara inte kommit till skott än. Ska fundera över hur jag enklast göra länkningen tydligare i styckena också!

Om man upplever en vidhetskänsla – vart ska man söka hjälp då?? Och om det är en missad/felläkt muskelbristning – måste man operera då eller vad görs åt det?

Tack för en fantastiskt bra blogg!

Hos barnmorska, gyn eller bäckenbottenfysio. Och om det är missade eller felläkta muskler i mellangården går de att operera, om man har symtom och vill opereras, såklart.

Hej! Jag undrar hur man ska göra om man går till en uroterapeut som man delvis tycker gör ett bra jobb, men känner att man borde bli mer undersökt? Har alla tecken på en levatorskada och har undersökts vaginalt av en läkare, men aldrig gjort ett ultraljud på bäckenbotten. Är det rimligt att begära innan man fortsätter med behandling av uroterapeut? Vi gör elbehandling nu och hittills, ett par veckor in, känner jag inte att det gett någon effekt alls.

Ja, du det där är svårt. Min uppfattning är att det är många som fortfarande förklarar muskelbortfallet vid en levatorskada som diffus nervskada/bara svaga muskler, och då får man den där elbehandlingen. Det FINNS såna skador och en del blir bättre av behandling, så jag ska inte vara onödigt neggo. Men hjälper det inte ska kräva andra åtgärder. Jag tror dock att det kan ta lite längre tid att få effekt av behandlingen, fråga uroterapeuten!

Nu är det ju för sent för denna person, men kanske någon annan har nytta: Jag har levatoravulsion, felsydd grad 2 och jag tyckte att elstimuleringen hjälpte mig att få lite mer i mina kvarvarande muskler. Kom upp i en svag 3 i alla fall, med kombinatio av egen knip och elstim som rehabträning.

Jobbiga för mig är att symtomen ändras. Först var det tyngdkänsla (hade tränat löpning lite för hårt), fick höra att jag skulle träna knip samt fokuserade egna träningen på core-styrka. Då började det dra i pubisbenet och kunde knappt gå. Då fick jag höra att jag behövde lära mig att slappna av mer. Nu känner jag istället på sidan (mest högra) längst ned i slidan och detta oftast när jag går. Så symtomen ändras hela tiden.

Barnmorska såg inget konstigt vid undersökning. Bäckenbottenfysio sa att jag var stark i knipet. Efter det så kände jag själv en ”hålighet” åt vänster i slidan som första gången var hela fingret och nu endast litet hål. Försöker få ultraljud nu för att undersöka det mer.

Har läst otroligt många av dina artiklar, men det svåra är för mig att lista ut vad som är problemet och vad som då är rätt åtgärd. Just nu kan jag gå kanske 1-2km innan det känns, så är frustrerad.

Du skriver otroligt bra och tydliga artiklar, men svåraste steget verkar vara att hitta vad som är felet. Något tips på hur man får rätt diagnos?

Det svåraste men enklaste är nog bara att vara en ”besvärlig patient” och kämpa vidare för second opinion hos andra vårdgivare?

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.