Nervskada efter förlossning

Orsaken till nervskada efter förlossning handlar oftast om att bebisen trycker på nerver under sin resa genom bäckenet. Om krystskedet blir väldigt långdraget kan det i sällsynta fall bli så mycket tryck på nerverna att en skada uppstår. När det gäller förlossningar är oftast (men fortfarande väldigt ovanligt!) med påverkan på  ischiasnerven och nerven som går ner på framsida lår.

Tryck på nerver i bäckenet

Nervskador som uppstått under en förlossning kan bero på att barnets huvud tryckt till nerverna som passerar bäckenet. Det kan handla om lång tid med lite lägre tryck, eller en kort stund med mycket, mycket högt tryck. Nervpåverkan av länge tids tryck beror ofta på långa och komplicerade krystskeden. Prognosen för läkning är vanligtvis god! Skadan är vanligtvis ensidig.

Droppfot efter förlossning

Att en kvinna drabbas av droppfot efter förlossning är ovanligt men det förekommer då och då. Begreppet ”droppfot” innebär att nerverna som styr musklerna i foten inte fungerar optimalt och att foten därför ”droppar” ner då den lyfts från marken. Droppfoten beror på att en nerv normalt gör så att foten får känsel och muskelstyrka har skadats. I dessa fall är det oftare ett yttre tryck som påverkar nerven. Trycket kan komma från ställningen som man har benen i, i gynposition, eller från ett långvarigt läge i huksittande. Droppfoten beror då oftast på tryck vid vadbenets på underbenets utsida. Kortvariga (under 72 timmar) neurologiska symtom i form av domningar och minskad muskelkraft i benen förekommer relativt frekvent, men långvariga besvär är sällsynta.

Epiduraler?

Mest utsatta för risk för nervpåverkan är som sagt kvinnor med långa förlossningar där utdrivningsskedet blir långvarigt. Även om epiduralen i sig ganska sällan är orsaken kan smärtlindringen göra att kvinnan känner mindre smärta, byter ställning mer sällan och får ett förlängt utdrivningsskede. Skador från själva epiduralen är alltså sällsynta. Om man ser att problemet faktiskt kan härledas till nerver inne i ryggen kan detta ofta förklaras med en svullnad inne i epiduran, det vill säga i en av hinnorna mellan ryggraden och benmärgen. En ökad risk för blödning återfinns hos kvinnor med havandeskapsförgiftning och HELLP-syndrom. Det kan också hända att själva sticket av epiduralen orsakar en skada på en enskild nervrot.

Symtom vid nervskada

De vanligaste symtomen på nervskador är smärta längs nervens förlopp, muskulära bortfall och nedsatt känsel. Nerverna läker generellt med 1 mm per dygn och en läkning kan ta lång tid. Det händer i särskilt allvarliga fall att nerven skadats fullständigt och att funktionsbortfallet blir permanent. När det gäller förlossningar är dessa permanenta skador sällsynta. Huvudsakligen består nervskadan av en tryck/drag-skada på nerven och dessa skador går oftast över inom 3-6 månader.

Besvärligt och tråkigt, men sällan farligt

Nervpåverkan efter förlossning är alltid en obehaglig överraskning och en tråkig start på första tiden som förälder. I de allra flesta fall är prognosen god och besvären övergående. Du ska naturligtvis ha kontakt med läkare och vid behov även ortopedtekniker.

Fysioterapi?

Det är inte mycket man kan göra åt själva nervbortfallet med fysioterapi. Det gäller ofta att vänta ut kroppens egen läkning. Det kan dock vara av vikt att du tränar resten av musklerna i det benet som är påverkat och att du tränar och anstränger dig rätt för att undvika överansträngning i andra delar av kroppen. Vid behov av vägledning för detta kan det finnas ett värde av att besöka en fysioterapeut.

Nervskada efter förlossning

Har du egna erfarenheter? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Referenser

Relaterad läsning på Bakingbabies:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (13)

Hej! Låg för länge i benstödet under min första förlossning. Har gjort undersökningar som visar att det blivit en permanent nervskada.. Försöker att träna upp benet/foten så bra som möjligt för att undvika besvär men känner av det mer eller mindre hela tiden.

Så besvärligt, beklagar verkligen! Hur länge sedan var det du födde?

4 år sedan…

4 år sedan…

Jag skulle inte rekommendera till någon inte ens till min egen fiende…
För 14 år sedan jag fick min dotter förförande har jag värker .
Verkar inte jobba eller handla eller gå och ta några steg så det är mitt liv

Mia, du är fantastisk. Jag har inte fött barn själv men dras med nervsmärtor i underlivet iaf (har ingen riktig diagnos) och det gör så himla mycket att någon uppmärksammar de här problemen, ist för att lägga locket på. Det betyder SÅ mycket. Tack ❤️

Hej Mia!
Tack för allt! 1 mm/månad dock, ej dygn! Mvh, dr Demina

Berätta mer! Typ det här är det jag lärt mig: ”The proximal axons are able to regrow as long as the cell body is intact, and they have made contact with the Schwann cells in the endoneurial channel or tube. Human axon growth rates can reach 2 mm/day in small nerves and 5 mm/day in large nerves.” nu googlade jag bara och tog första bästa från wikipedia. Alltså läs mig odrygt, jag kan alltså inte tillräckligt, är det skillnad på olika skademekanismer?

Jag fick nedsatt känsel på ena låret efter att ha fött i gynställning och när de pressat mina ben mot min kropp. Kändes som ”meralgia paresthetica” som jag även hade haft tidigare några år innan graviditeten. Fick ingen info mer än att det nog är en nerv som kommit i kläm och att jag skulle höra av mig om det inte blev bra. Kan nu konstatera att det verkar ha läkt helt till slut! 7 mån efter förlossning nu.

Jag har fått droppfot efter min förlossning, nu är det snart 5 veckor sedan. Ingen förbättring ännu. Känseln är också påverkad. Jag hade en långdragen förlossning som tillslut avslutades med akut kejsarsnitt, så jag antar att nervskadan uppstod pga huvudets långvariga tryck mot bäckenbotten eller krystningen i gynposition. Har fått väldigt lite information om det här, läkarna på förlossningen sa i princip bara att det är väldigt ovanligt att skadorna är permanenta när jag frågade om det. Jag tog själv kontakt med en sjukgymnast som gav mig lite övningar men i princip sa att man måste vänta på att det läker av sig själv. Hade inte hört talas om att detta kan hända och har hittat väldigt lite information om det, så tack för att du tar upp det här!

Tack för ett bra inlägg. Jag känner i princip ingenting efter min förlossning. Runt slidöppningen har jag vill känsel och vid sex och själva penetration har den njutningen försvunnit. Jag födde min son för 15 månader sen och upplever ingen förbättring så jag antar jag får leva med det i all evig framtid. Tråkigt när jag bara är 30 år och sexlivet förändras så drastiskt…Jag hade krystvätkar i 2,5 h innan han äntligen kom ut. Sista 40 minutrarna somnade jag mellan värkarna för jag var helt slut. Helt tyst i förlossningsrummet trots att vi var 4-5 personer. Så konstigt….men antar utifrån din text att det var på grund av det utdragna förloppet som min nerv/nerver skadades. Jag har inte heller sökt hjälp för jag tycker det är jobbigt att prata om och fram för allt visa upp för någon… å andra sidan verkar det inte finnas hjälp att få för tillståndet.

Hej! Jag tycker absolut att du ska söka hjälp. NU vet jag inte hur lång tid det gått sedan du födde, men nedsatt känsel vid sex är ett symtom på muskelskada, och inte bara nervskada. Läs det här inlägget bland annat: https://bakingbabies.se/2019/10/25/trasig-bulbocavernosus/

Fick en nervskada 2017 i samband med förlossningen, förlorade nästan all rörlighet i båda benen och hade fruktansvärt ont den första tiden efter förlossningen.
Fick inget stöd från sjukvården efter att jag kom hem och första tiden hemma i rullstol med nyfödd var tuff, för mig tog det 1 1/2år innan jag var helt smärtfri och fullt rörlig.
En stor bebis på 4.5kg och att föda i gynläge var troligtvis orsaken till min skada!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.