Eftervården efter förlossningen ska börja när du behöver det. På grund av organisations-krångel är det inte alltid lätt att hitta rätt. Här kommer en guide till eftervård efter förlossning.
Jag vill läsa mer om bemötande vid eftervård/kontroller. Vad har man rätt till och vart vänder man sig?
Läsarfråga
Uppföljning första veckan
Vart vänder jag mig?
Första veckan efter förlossningen så ska du kunna höra av dig till BB med frågor och funderingar. Om de inte kan hjälpa dig kan de rekommendera dig att söka gynakuten. Vissa sjukhus har istället att man kan få komma på uppföljningsbesök på specialistmödravården. Om du inte fått någon information angående vart du kan vända dig med dig från BB, så är det dit du ringer och frågar.
Vad har jag rätt till?
Ett gott bemötande, en inlyssnande vårdgivare, en varsam bedömning samt en tydlig plan. Ska du bara avvakta? Borde din barnmorska på mödravården följa upp? Ska en läkare kolla på detta senare igen? Ett tips är att ha med någon som kan lyssna, ta hand om bebisen och hjälpa dig att vid behov, stalla krav.
Uppföljning första månaderna
Vart vänder jag mig?
De första månaderna är det din mödravårdsbarnmorska som ska följa upp hur du mår. Tidigare har de i regel bara gjort en efterkontroll, men många har nu börjat erbjuda flera vid behov. Många av de symtom man har i början är successivt avklingande och i det här läget är bra stöd kanske det viktigaste du behöver. Om din barnmorska bedömer att hon inte har kompetens eller möjlighet att hjälpa dig ska hon kunna hänvisa dig vidare, till exempelvis fysioterapeut eller gynekolog. Här kan du läsa om efterkontrollen hos barnmorska.
Vad har jag rätt till?
Du har rätt att komma på en tidig efterkontroll om du har stygn som besvärar dig eller om du har mycket ont. Du har rätt till att få berätta om förlossningen och ditt mående. Var beredd att prata om kiss, bajs, sex och fysisk aktivitet i relation till din bäckenbottenhälsa. Gynkontrollen syftar till att hitta skador eller tillstånd som behöver behandling, samt att kolla att ditt knip är okej. Du har rätt att få bra svar på dina frågor och också en plan framåt, alltså ”om X så gör vi Y”. Det är mycket som kan gå över av sig själv, men om det inte gör det så behöver du veta att det finns en möjlig väg framåt.
Vid smärtbesvär
Precis efter förlossningen är det förväntat att ha lite ont och att kanske behöva smärtlindring. Men smärtan ska helst sedan successivt ge med dig. Om du har smärta kan det hända att det ligger utanför barnmorskans kunskapsområde och då har du rätt att få träffa en profession som kan. Det finns naturligtvis olika orsaker till smärta som behöver behandlas av olika professioner, men en fysioterapeut kan vara en bra början. Problemet är att fysioterapeuter inte alltid finns i själva vårdkedjan av mödra-förlossnings-eftervård, utan vi existerar ofta utanför det systemet. Det innebär att det inte är enkelt för barnmorskan att veta var fysioterapeuten finns och vad vi kan. Det här är ett glapp i vårdkedjan som vi är många som är rätt frustrerade över. Till dess att organisationen ser annorlunda ut (I wish) så får du som patient ofta ta ansvar själv för att leta reda på en bra fysioterapeut.
Fysioterapeuters olika kompetens
”Alla” fysioterapeuter jobbar med smärtor kring ländrygg och höfter, exempelvis. Smärta kring bäckenleder eller bäckenbotten behöver du ofta en mer nischad fysioterapeut för. Vi som är specialister inom kvinnohälsa gör ju gyn-undersökningar och jobbar ”internt” med bäckenbotten – det gör långt ifrån alla ”vanliga” fysios.
Vad har du rätt till?
Du har rätt till det grundläggande, ett bra bemötande, en undersökning, tips, råd och behandling men naturligtvis utifrån fysioterapeutens kompetensområde. Dessa besök är inte kostnadsfria så som besök inom mödravården är, utan du behöver betala vanliga patientavgift upp till frikort.
Nedsatt muskelfunktion i bäckenbotten
Om du har besvär med framfallskänsla eller urinläckage (inom rimlig gränser) bör du i första hand prata med barnmorska och fysioterapeut. Under tiden du har problem kan du också få hjälp via inkontinenssköterska på vårdcentral. Om du bäckenbottentränat i minst tre månader och dessutom avvaktat kroppens egna återhämtning i minst 6-9 månader men besvären inte blivit bättre bör du träffa en gynläkare för bedömning. Problemet här är att det fortfarande finns vårdgivare av den gamla skolan som svarar ”allt ser bra ut, det är normalt efter att man har fött barn” på nästan alla frågor. Du behöver få träffa en läkare som är duktig på bäckenbottens anatomi och som kan hjälpa dig med en plan framåt.
Här kan jag skriva att du naturligtvis har rätt till det, men problemet är inte rättighet, utan tillgången. Du kan alltså behöva bepansra dig med tålamod och en attityd av att vara en besvärlig patient för att få rätt hjälp. Om du läcker från tarmen är det viktigt att du blir bra undersökt så tidigt som möjligt. Om du läcker avföring ska du inte vänta in kroppens egen återhämtning, utan du ska bli undersökt av en läkare så snart som möjligt så att ni kan vara helt säkra på att det inte finns muskelskador man missat.
Är det något viktigt jag missat?
Fyll på i kommentarerna!
Hej! Ett tillägg är att de så gärna själva säger att allt är normalt att man har allt att vinna på att bryta ihop och berätta EXAKT hur jobbigt det är att bajsa, att det då blöder massor tex, att man har så ont att man inte kan ta hand om sitt barn på önskvärt sätt, eller att man kissar på sig SÅ MYCKET i x-antal jobbiga situationer osv… man måste vara tydlig med hur eländigt det är för att få chans till hjälp
Ett tillägg är att det är normalt att ha buktande slidväggar efter förlossning, och om en har det nöjer sig många med att låta det vara förklaringen till tyngdkänsla, att det kommer in luft osv trots att det kan bero på annat. I 9 månader hette det att jag hade buktande slidväggar hos MVC och en rad gynekologer..tills någon till slut upptäckte att 3 muskler var av. Visade sig dessutom att en gynekolog redan sett det men inte berättat något för mig trots att det kan opereras. Så bara för att man har buktande väggar kan det finnas mer problem! Fråga gärna rakt på sak om alla muskler är intakta.
Här i Göteborg finns också en särskild akutmottagning för gravida o nyförlösta (upp till 12 veckor efter förlossningen). Kanske finns liknande även på andra håll i landet?
https://www.sahlgrenska.se/omraden/omrade-1/verksamhet-obstetrik/enheter/akutmottagning-for-gravida-och-nyforlosta/
Efterkontrollen hos bm är ofta ett rent skämt. De kollar knipet och sen är det inte mer med det. Givetvis finns det undantag, men överlag har de inte kompetensen att se eller känna om något är galet och borde följas upp.
Min sfinkterruptur (grad 3) upptäcktes över ett år efter min första förlossning. Nu vid min andra förlossning så bad de sköterskor jag mötte om ursäkt för att detta missats (fast de hade ju inget med saken att göra men visste om vad som skett) och att det är ”i princip omöjligt att missa detta vid rätt genomförd undersökning direkt efter förlossning”. Stämmer detta? Borde jag göra något (anmäla? Vart?) om det nu är så att fel begicks då? Jag är absolut inte efter att ”sätta dit” någon men belysa felet/problemet. Kan tillägga att BM som förlöste mig då var rejält stressad och ensam. Födde i juli.
Ja det ska du anmäla, till LÖF.