Vad har fysioterapeutens för roll inom kvinnohälsa? En alltför liten roll, skulle jag säga.
Jag dör lite inombords då jag läser den ena och den tjugofemte träningsbloggen där olika influencers “vet” en massa om postpartumtiden. Det är tyckanden om hur mammor ska och inte ska träna för att bli besvärsfria från allehanda symtom. Trender och produkter som ska säljas. Den kommersiella världen tar över fältet “kvinnohälsa” och gör det kanske inte alltid efter hjärtats godhet eller fullt vetenskapsbaserade kunskaper. Personer som inte har kunskaperna att faktiskt bedöma och behandla ohälsa ska hålla sig inom friskvården. Det är dock en fin gräns mellan vad som är friskt och vad som är symptomatiskt, och jag förstår att det kan vara svårt att skilja på ibland.
Inte tagit vår plats
Problemet har länge varit, och är fortfarande, att vi fysioterapeuter inte kunnat tillräckligt och inte tagit vårt ansvar. Vi har inte vågat ställa frågor om kiss, bajs, sex och livskvalitet utifrån kvinnohälsarelaterade aspekter och därför har våra patienter inte vågat prata med oss om detta. Fysioterapeuter har länge tänkt att gravida bara behöver information och inte behandling. Vi har inte berättat vad vi kan. Inte funnits där, för det oändliga antal kvinnor som behövt oss.
Tillgång och efterfrågan
Om befolkningen kräver fysioterapi som en del av kvinnosjukvården tvingas vården tillslut omfördela resurser! Det finns en stor andel fysioterapeuter där ute som gärna skulle nischa om sig! Jag tänker att ni söker hjälp och vägrar ge med er med bristfällig sådan så…
Jag folkbildar och påverkar
… Fortsätter jag dra mitt strå till stacken. Jag skriver, jag inhämtar ny kunskap, jag kämpar på.
Mitt mål är ändå någonstans att sprida kunskaper och inspirera: Våga sök hjälp. Det är viktigt att få rätt slags stöd och råd. Graviditeter, förlossningar och kejsarsnitt lämnar inte en kvinnas kropp oberörd och det finns sätt att behandla de eventuella skador och spår som uppstår. Jag blir ibland enormt personligt ledsen när jag får möta kvinnors frustration över att vården erbjudit dem så lite. Jag vet, det är eländigt. Men jag i min egen lilla person försöker i alla fall så gott jag kan. Jag får mejl från kollegor nästan varje dag, kollegor som vill veta mer om hur de kan börja jobba med kvinnohälsa.
Fysioterapeutens roll inom kvinnohälsa
Min dröm är att det ska finnas minst en fysioterapeut kopplad till varje barnmorskemottagning. Jag skulle vilja att ersättningsnivåerna anpassades så att det går att “gå ihop ekonomiskt” som fysioterapeut inom ett kvinnohälsa. Det är ett område som i princip kräver individuella och ganska tidskrävande besök. (En vaginal undersökning görs inte i grupp, och heller inte utan inledande samtal.) Min dröm är att vi ska det ska vara en naturlig del av kvinnosjukvården. Att det ingår i kedjan kring gynmottagningar och mödravård, att det är lättillgängligt att besök en fysioterapeut för gynekologiska smärttillstånd, förlossningsskador, efter gynekologiska operationer eller olika besvär kring graviditeter. Att vi ska räknas in, och att vi ska vara några att räkna med.
Hej!
Drömmen vore att alla kvinnor fick träffa en fysioterapeut efter förlossning!
Jag är evigt tacksam flera fysioterapeuter! De generösa och informativa inläggen på denna sida tillsammans med fantastiska fysioterapeuter (specialiserade på kvinnohälsa) var det som för mig möjliggjorde diagnos och hjälp med svåra besvär efter förlossning. Många läkare misslyckades med att diagnosticera och hjälpa mig (”allt såg bra ut”), men när jag efter många år fick träffa fysioterapeuter så kunde de upptäcka både sfinkterskador, framfall, muskelskador och levatorskador!
Utan ert engagemang och kunnande hade jag nog inte fått hjälp, utan er hade jag antagligen fortfarande haft smärtor, varit inkontinent och inte kunnat leka ordentligt med mina barn.
Inte i någon annan yrkeskategori gällande förlossningsskador har jag mött sådan kompetens, empati och vilja att hjälpa – tack! ❤️