Överspänning på ena sidan bäckenbotten

Bäckenbotten är inte en enda stor enhet även om den ofta jobbar som det när allt fungerar väl. Den består dock av ett flertal olika muskler, och alla förutom ringmusklerna är dessutom delade i två, en höger och en vänster. Precis som vi har två armar, två ben och två olika uppsättningar av magmuskler på vardera sida om magens mittlinje så finns det två sidor i bäckenbotten. Urinrörsmynning, vaginalöppning, mellangård och ändtarmsöppning befinner sig i mitten. Detta innebär att man kan analysera bäckenbottenbesvär utifrån ett mer detaljperspektiv. Du kan vara olika stark eller svag på musklerna på höger och vänster sida, och du kan också ha överspänning på ena sidan bäckenbotten.

Hur kommer det här sig?

Vi får låta det här resonemanget ta avstamp i begreppet överspänning. Överspänning är när muskler är för spända och inte kan slappna av, ens när du vill och försöker. Symtom på överspänning kan bland annat vara förstoppning, samlagssmärta, och muskelvärk i bäckenbotten. Överspänning  i bäckenbotten kan också höra ihop med (både orsaks och verkans-samband) med besvär kring höfter och rumpa. Överspänning skapas över tid och beror ofta på att musklerna omedvetet eller medvetet hållits ”påslagna” över längre tid, utan att ha fått adekvat avslappning mellan varven. Det kan handla om stress och oro som av någon anledning förläggs som muskelspänningar och just i bäckenbotten. Det kan också bero på annan smärta i området, som ett slags ”försvar”. Att ha fått en muskelskada (permanent eller tillfällig) på ena sidan i bäckenbotten kan orsaka att den motsatta sidan blir överspänd i ett försök att kompensera funktionsbortfallet.

Muskelskador

Det kan handla om att du fått en bristning vid förlossning (grad 1-4) och att skadan varit lokaliserad så att musklerna kompenserar med mer och mer spänning. Det är kroppens eget automatiska svar, men det är för den sakens skull inte särskilt funktionellt. Det kan också handla om en levatorskada, där muskelmassa i bäckenbotten lossnat från sitt fäste i pubisbenet. Dessa skador är tyvärr inget som man idag vet hur man kan laga, och ett vanligt symtom är just enkelsidig bäckenbottenspänning. Det är inte ovanligt att de muskler som försöker kompensera för skadan orsakar att svanskotan får ett kraftigt drag från de muskler som fäster där. Att ha långvarig svanskotesmärta kan alltså vara ett symtom på överspänning i bäckenbotten ibland på ena eller båda sidorna.

Yttre oraker

Gångsvårigheter, hälta, skelettassymmetri och långvarigt sittande kan alla trigga igång överspänning i bäckenbotten hos en del individer. Sexuella övergrepp kan också vara en orsak. I en del fall är det dock inte möjligt alls att identifiera en orsak till besvären.

Överspänning på ena sidan bäckenbotten

Vad kan man göra åt det? Här får ni läsare otroligt gärna komma med era bästa råd och tips. Jag jobbar ofta med att försöka normalisera spänningsgraden i bäckenbotten (andningsövningar, avslappningsövningar, stretchövningar eller behandlingar som jag utför ”hands on” på patienten). Det kan ibland handla om att missade eller felläkta förlossningsskador måste behandlas. Men just dessa ensidiga smärt- och spänningstillstånd är utmanande. För ytterligare tankar och info kan du gärna läsa vidare i kategorin som heter just ”överspänd bäckenbotten” här på bloggen och kanske specifikt detta inlägg är en bra start.

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Referenser:

Recognition and Management of Nonrelaxing Pelvic Floor DysfunctionThe epidemiology of pelvic floor disorders and childbirth: an update

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

3 Comments

  • Ingen som har nå fler tips på vad man kan göra? Jag behöver hjälp med att få min vänstra sida att slappna av. Är överrörlig så stretcha funkar inte alls. Jag gör mindfullness men det biter inte direkt långsiktigt på en överspänd sida. Kan knappt gå en km utan att de börjar krampa på ena sidan höft.

  • Hej! Ingen som har nå fler tips på vad man kan göra? Jag behöver hjälp med att få min vänstra sida att slappna av. Är överrörlig så stretcha funkar inte alls. Jag gör mindfullness men det biter inte direkt långsiktigt på en överspänd sida. Kan knappt gå en km utan att de börjar krampa på ena sidan höft.

    • Om du använder sökfunktionen här på bakingbabies.se finns väldigt många inlägg om just överspänning i bäckenbotten och både tips om egenvåtd men också behandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.