Bäckenbotten, Uretrit och Interstitiell cystit

Det här inlägget om bäckenbotten, uretrit och interstitiell cystit kommer efter att en följare på instagram önskade veta mer om ämnet.

Uretrit

Uretrit är en inflammation i slemhinnan inuti urinröret som kan vara kortvarigt eller långvarigt. Inflammationen kan orsakas av olika bakterier eller virus, men allt som oftast kan man inte hitta någon orsak till att besvären uppstått. Uretrit kan kännas som en urinvägsinfektion (att det svider när du kissar) men när man testar sig så finns det inga bakterier som stämmer överens med just en urinvägsinfektion.

Symtom

Vid uretrit kan du ha svårigheter att tömma blåsan och ha en obehagskänsla strax över eller innanför blygdbenet. Det svider när du kissar. Du kan också ha mer generell smärta i magen och bäckenbotten samt smärta vid sexuell penetration. Kvinnor med uretrit får ofta symtom som vid överaktiv blåsa (kissar ofta) eller svårigheter att tömma blåsan helt.

Central sensitisering

Jag har skrivit ett helt inlägg om just sensitisering, läs gärna detta för att förstå helt. Kortfattat så kan smärtan kring urinröret bli långvarig också genom att du får sänkta smärttrösklar och en ökad känslighet.  Det finns ofta en ”samsjuklighet” med andra smärttillstånd, till exempel IBS.

Behandling

Om man kan veta att uretriten finns på grund av bakterier kan man behandlas med antibiotika, men det är inte alltid det hjälper. Det finns olika sorters läkemedelsbehandling för att minska symtomen, men inte behandling som tar bort (den ibland okända) orsaken. Behandlingen kan också handla om att lära sig strategier för att hantera sin smärta och lära sig slappna av i bäckenbotten.

Interstitiell cystit

Interstitiell cystit kallas ibland för ”painful bladder syndrome” och är ett smärttillstånd i urinblåsan och underlivet med ökade trängningar som symtom. Trängningarna är väldigt intensiva och kommer hastigt och plötsligt. Smärtan kan lindras av att kissa, vilket gör att drabbade individer kissar mycket ofta. Man räknar med att ca 20 individer av 100 000 har interstitiell cystit och de allra flesta är kvinnor. Symtomen brukar debutera vid 30-50 år. Även när det gäller denna diagnos så finns samsjuklighet med IBS, inflammatoriska tarmsjukdomar och migrän. Diagnosen sätts när man uteslutit att individen har blåskatarr, irritation i blåsan som biverkning av läkemedel eller strålbehandling eller annan sjukdom kring slida, livmoder, urinrör eller blåsa.

Symtom

Vid interstitiell cystit har du främst smärta kring urinblåsa eller mer utbrett i bäckenet i kombination med trängningar. Du kissar ofta och du får mer ont om blåsan är väldigt fylld. Du kan ha blod i urinen och smärta vid sexuell penetration.

Behandling

Det finns ingen behandling som kan bota orsaken till tillståndet. Blåsträning kan ibland hjälpa mot de täta trängningarna. Vissa upplever lindring av att undvika kaffe, alkohol och sura drycker (vilket många använder då de tror att de lider av urinvägsinfektion). Receptfria smärtlindrande läkemedel kan tas vid behov och om de lindrar symtomen. Det finns vissa andra läkemedel och i vissa fall en lags operation som kan testas, men bara ca 20-30% upplever en lindring av detta. TENS och akupunktur verkar inte ge någon större effekt men fysioterapi för alla behandlingsbara ”bi-symtom” i bäckenbotten, mage, höfter osv verkar kunna lindra och påverka dessa. Bäckenbottenträning bör ofta undvikas.

Bäckenbottenreaktioner på smärttillstånd i blåsa och urinrör

Smärta föder ofta smärta och besvär kring bäckenorganen skapar ofta en kraftig och inte funktionell överspänning i bäckenbotten. En bäckenbottennischad fysioterapeut kan göra en extern och/eller vaginal bedömning och se om dina muskler är spända och ömma, och om detta bidrar till din totala smärtbild. Målet med fysioterapi för bäckenbotten för individer med smärta handlar om att kunna slappna av i musklerna, minska smärtan i dem och att återinlära ett mönster där musklerna bara spänns när det är adekvat. För att sedan slappna av igen. Många patienter upplever lindring efter en behandlingsserie som pågår 5-8 veckor, men symtomen kan också kortvarigt förvärras något i början.

Bäckenbotten, Uretrit och Interstitiell cystit

Det finns också mycket du kan göra själv. Jag rekommenderar att du botaniserar i den inläggskategorin som heter just ”Överspänd bäckenbotten” och på det viset läser dig fram till om det finns några tips och råd som kan hjälpa dig. Det här inlägget om överaktiv blåsa kan också vara intressant.

REKLAM/TIPS

Kursen ”Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser. Viktigt att veta är dock att smärta i bäckenbotten eventuellt endast är en liten del av dessa andra smärttillstånd och att kursen enbart är inriktad mot smärta i bäckenbotten.

Previous

Next

4 Comments

  • Jag födde mitt första barn för tolv veckor sedan. Jag fick krysta i över två timmar och de glömde tappa mig på urin (epiduralen hjälpte inte men satte sig i benen så kunde inte röra dem efter förlossningen och då heller inte kissa efteråt) på flera timmar efter förlossningen. Då de tappade mig hade jag 1900 ml (vid 1 L måste man få kateter i tre dagar enligt rutin….). Vilket även kanske förklarar det långa krystförloppet, två mjölkpaket ivägen…..

    Jag har sedan dess ont efter att jag tömt blåsan, ungefär fem-tio sekunder senare så värker det i vad jag tror är kring urinblåsan, men vid ultraljud ser allting normalt ut, blåsan töms ordentligt enligt läkare och de hävdar att det ”bara är nervsmärtor” och jag får vänta ut det, jag skulle ge det ett år. Är det här något du kan känna igen som jag faktiskt kan göra något åt?

    • Hej! Grattis till bebisen och beklagar att du fick det så tufft! Använd sökfunktionen och sök på typ blåsan efter förlossning, finns några inlägg med tips och råd osv! Smärta är inte det vanligaste symtomet men en del råd där kan du absolut ta till dig, parallellt med att försöka undvika att bli överspänd i bäckenbotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *