Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Täta graviditeter/missfall under en kort period

Täta graviditeter/missfall under en kort period

Jag fick ett mejl med den fråga om hur kroppen påverkas av täta graviditeter/missfall under en kort period

”Låt säga att en kvinna genomgår sex missfall som alla slutar innan v 12 samt en fullgången graviditet och därmed är gravid under flera år sammanlagt – hur påverkar graviditeterna och missfallen hennes fysiska kropp?”

Läsarfråga

INGET BRA SVAR

Min första reaktion på frågan var att säga ”nej, jag kommer inte kunna skriva ett bra inlägg om detta”. Det finns, vad jag sett när jag letat, inte någon forskning om detta. Men sen så tänkte jag igen. Inte på hur många vettiga saker jag själv har att skriva om ämnet, men på att det är viktigt att prata om missfall. Och om inte annat kan jag öppna upp ett kommentarsfält där ni alla fantastiska läsare kan bidra.

Jag sorterar upp det så här:

 • Hur kroppen påverkas av tidig graviditet
 • Hur kroppen påverkas av missfall
 • Hur kropp och psyke hänger ihop kring allt detta
 • Eventuella orsaker till missfallet som kan höra ihop med den fysiska hälsan

Kroppens påverkan under tidig graviditet

Trötthet

Trötthet är ett vanligt symtom i tidig graviditet. Det är den hormonella omställningen i kroppen som gör dig trött. Blodtrycket kan också gå ner, vilket kan öka på känslan av att vara yr och trött. Tröttheten är en reaktion på det som kroppen sysslar med där och då, och jag tror inte att just detta graviditetssymtom är något som kan påverka kroppen efter ett missfall. Däremot att gå omkring i gravidtrötthets-dimma under lång tid (och flera gånger) kan naturligtvis påverka många andra aspekter av den upplevda hälsan.

Illamående

Illamående kan också komma som ett tråkigt graviditetssymtom, även detta beror på hormoner. Illamåendet kan ju naturligtvis variera i grad och omfattning. Även här uppfattar jag det som att illamåendet i sig inte kommer påverka kroppen på sikt, när det väl har gått över. Det blir naturligtvis annorlunda för dem som mår så illa att de har svårt att få i sig och behålla tillräckligt med vätska och näring. Jag kan bara spekulera, men jag gissar att flera täta graviditeter (oavsett om de blir fullgångna eller slutar med missfall) som innebär hyperemesis gravidarum kan orsaka vitamin-, mineral- eller näringsbrist av något slag. Eller?

Bäckenet

Livmoderns tillväxt är ju också något som påverkar kroppen. Du kan bli mer kissnödig eftersom livmodern kan trycka mot blåsan. Hormonerna som mjukar upp kroppen inför förlossningen gör också entré tidigt under graviditeten och kan bidra till utveckling av bäcken- eller ländryggssmärta. Tvärt emot vad en del tror är det möjligt att få det som förr kallades ”foglossning” (nu graviditetsrelaterad bäckensmärta) precis hur tidigt som helst under en graviditet. Att ha haft bäckensmärta under en graviditet ökar risken för att du ska få det under en nästkommande graviditet. Här resonerar jag igen att många (korta eller långa graviditeter) kan bidra till utveckling av allt tidigare debut av bäckensmärta under ny graviditet, och att smärta i området som blir väldigt långvarig pga graviditete kanske också kan påverka att besvären får inslag av sensitisering.

Tillväxten

Brösten börjar ofta växa redan tidigt i graviditeten och kan kännas väldigt ömma och svullna. Jag vet inte hur brösten påverkas av många graviditeter? Det sägs väl att det är graviditeten i sig som påverkar hur brösten blir efteråt, och egentligen inte så mycket eventuell amning? Eller är det någon som vet mer än mig om detta? Den växande magen då? Det är ju väldigt individuellt hur stor mage man får tidigt i graviditeten. Det verkar som att många upplever att magen blir större tidigare när de har varit gravida tidigare. Här får ni gärna berätta för mig. Jag upplevde att min mage blev väldigt mycket större andra och tredje graviditeten, men då hade jag ju också fullgångna graviditeter bakom mig. Är kroppen mer benägen att ”släppa ut magen” tidigt i nästkommande graviditet om man gått väldigt länge med stor mage tidigare? Eller påverkar också flera korta graviditeter? Vad tror ni?

Hur kroppen påverkas av missfall

Nu utgår vi från en fråga och en tanke om många upprepade missfall, men vad jag förstår är detta ändå förhållandevis ovanligt. Kroppen kan släppa ägg och bli gravid igen ganska tätt inpå ett missfall. Jag har hört lite olika, men när jag läser på verkar det inte finnas någon egentlig medicinsk anledning till att vänta aktivt med att bli gravid igen. Vad har ni andra hört/läst?

Återhämtningen

Under ett missfall har man ofta symtom som blödningar, kramper och smärta i magen och/eller ryggen. De graviditetssymtom du upplevt så som illamående och trötthet brukar upphöra innan eller i anslutning till missfallet. Magbesvär kan finnas kvar en period efteråt. Kroppens återhämtning efteråt tar 4-6 veckor och under denna period kan du ha små oregelbundna blödningar, trötthet, magsmärta samt obehag i brösten. Efter dessa veckor brukar hormonnivåerna vara tillbaka till ursprunget och livmodern ha krympt igen. Sorg och oro kan höra ihop med missfall och kan såklart inte separeras helt från den fysiska hälsan.

Sena missfall och avbrytande av graviditeter

Jag vet förstås att alla missfall inte är enkla och okomplicerade eller sker i mycket tidig graviditet. Det finns ju också andra anledningar till att avbryta graviditeter senare också. Jag får inte med allt i ett blogginlägg, men jag förstår att ju längre du gått i en graviditet – desto mer påverkad blir ju kroppen också. Om du har gått länge i graviditeten kan också bröstmjölken komma kort efter graviditetens slut och det kan ta några veckor innan det slutar.

Hur kropp och psyke hänger ihop

Nu spekulerar jag igen. Men jag tror inte att vi någonsin kan separera fysiskt mående från psykiskt mående och vice versa. Hur du mår psykiskt kring ett eller flera missfall kommer naturligtvis påverka din upplevelse av hälsa och livskvalitet. Inte så att jag menar att sorg eller stress nödvändigtvis påverkar fertilitet eller chansen att bli gravid igen, men kanske mer hur ont man har, hur jobbigt det upplevs. Eller, är jag ute och cyklar?

Orsaken till missfall

Det är vanligt med missfall och i de flesta fall finns det ingen känd orsak mer än att fostret inte växte och utvecklades som det skulle. Det kan ju dock i vissa fall, speciellt för dem med upprepade missfall, finnas bidragande orsaker som har med den fysiska hälsan att göra. Dessa orsaker kan ju kanske också påverkar hur kroppen reagerar?

Täta graviditeter/missfall under en kort period

Nu är det er tur, bästa läsare. Vad tror ni om påverkan på kroppen efter flera graviditeter/missfall? Och har ni erfarenheter ni vill dela med er av?

Vidare läsning på bakingbabies

8 kommentarer till “Täta graviditeter/missfall under en kort period”

 1. Jag hade två täta missfall följt av två täta graviditeter. Sammanlagt var jag gravid under 22/30 månader under perioden.

  Jag tycker inte att kroppen har tagit särskilt mycket stryk. Jag är såklart ganska svag och har dålig kondis efter två långa graviditetsperioder. Men jag tycker inte att kroppen har påverkats av missfallen. (Utöver att jag. Ar jätteledsen och därav trött under det halvår som präglades av mina missfall).

  Däremot blir jag pangfull på ett halvt glas vin. Alkoholtoleransen är nog det som tagit märkbart med stryk.

  Sen vet jag att två missfall på rad inte är så mycket jämfört med vad andra går igenom…

  1. Kan tillägga att jag hade mycket sammandragningar den andra graviditeten, men det har ju antagligen inget med missfallen att göra.

   Jag har också fött ganska små barn (under tre kilo) trots eget högt BMI, vilket jag har hört kan vara relaterat till täta graviditeter?

 2. Jag har haft två täta graviditeter men inga missfall innan det, ett barn fött aug 2018 och ett i september 2019. Hade inga krämpor under någon av graviditeterna men under den andra kände jag ett starkt tryck nedåt kring slidmynningen vilket var obehagligt och något jag kände främst när jag satt på huk eller liknande. Kändes som att något skulle ”åka ut”. Min dåliga bm viftade bort det men jag är/var rätt säker på att det var min bäckenbotten som var trött eller hur jag ska uttrycka det. Nu några veckor efter fl känner jag det inte mer.

 3. Jag har två täta förlossningar (den första slutade tragiskt med begravning..), dvs fött barn 26/10 2018 och 17/9 2019. Om vi bortser från det psykiska, så tycker jag kroppen känns väldigt sliten efteråt. Jag hann inte komma ner i vikt mellan graviditeterna. Det känns som jag haft 2 år av dålig hållning (efter det som hände var motivationen för allt väldigt låg också). Dock har båda förlossningarna gått bra utan komplikationer. Nu 6 veckor efter den sista förlossningen har jag problem att gå längre sträckor, framförallt i ljunskarna. Fötterna har blivit en storlek större och det är nu ett måste med sulor/inneskor. Jobbar på att ha en bra hållning, men det är svårt att komma ihåg det när det blir en del bärande av bebis..
  Tack för att du tar upp detta!

 4. Jag hade tre täta missfall innan jag fick mitt andra barn, mf 1 okt 2017, mf 2 dec 2017 och mf 3 jan 2018, alla tre innan el under v8. Jag upplevde att det nog endast var det psykiska som tog stryk, kroppen återhämtade sig bra mellan och efter varje mf. Vi valde att vänta lite efter mf 3 eftersom jag blir gravid väldigt lätt och kände att jag inte skulle orka ett till mf, så tätt inpå iaf. I mars 2019 föddes vårt andra barn, och det enda som kvarstår som besvär efter graviditeten är en liten smärta i vänster höft/bäcken. Ingen aning om det har att göra med många graviditeter på kort tid. Bra att det skrivs om mf, min upplevelse är att det fortfarande är tabubelagt och att så oerhört många fler än man vet gått igenom ett eller flera.

 5. Min första graviditet fick avbrytas i v 21, då barnet inte skulle överleva. Blev gravid igen efter några månader, tyvärr slutade det med missfall i v 14. Sammantaget åtta månaders graviditet med tröttheten som den första trimestern innebär men sen också oro, stress och sorg.
  Jag blev gravid snabbt igen och fick ett underbart barn, två år senare ett till. Nu ca 13 månader senare är jag oplanerat gravid igen och tycker synd om min kropp. Kroppen och psyket längtar efter att känna sig fri, pigg och stark! Jag försöker vara noga med vitaminer då det känns att min kropp kommit i andra hand under en lång period.
  Som tur var har jag haft relativt enkla graviditeter men kroppen är ändå svag och trött.
  Psykiskt är det mest tungt den första perioden med oerhörd trötthet samtidigt som jag inte vill berätta för någon innan jag känner mig någorlunda trygg med att det kommer gå vägen.
  Känns fortfarande tabubelagt men när jag varit öppen har många berättat om liknande upplevelser.

 6. Jag hade 2 missfall innan jag fick min son. 1st mf 23 dec 2016, mf 2 juni 2017. Min son är född sep 2018. Efter 15 månader då blev jag gravid igen snabbt trotts läkare har konstaterades att jag ha låg infertitet. Vi var jätteglada äntligen mitt son skulle få ett syskon men i söndags feb 2020, fick mitt 3.e missfall. Jag mår jätte dåligt pysiskt, jag har bara min man och son att prata med. Hoppet att bli gravid igen är värdigt litet. jag har myom ch endometriös, orkar inte gå missfall igen samtidigt jag vill min son ska få syskon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *